Annonce
Sønderborg

Smittesporing: Plejecenter må ikke fortælle navne på corona-smittede

Guderup Plejecenter er ramt af corona både blandt ansatte og beboere i en afdelingerne. Foto: Claus Thorsted
Pårørende kritiser, at leder på plejecenter ikke fortæller, hvem som er smittet med corona. Men det er helt efter bogen, lyder det fra ekspert.
Annonce

Sønderborg: Guderup Plejecenter har i den seneste tid været ramt af flere tilfælde af corona-smitte.

Men plejecenterleder Børge Moos må ikke fortælle de pårørende, hvem smittede er.

Det møder kritik fra en pårørende, som skriver følgende i en mail til Jydskevestkysten:

- Det føles som om, at det bevidst bliver dysset ned.

Af hensyn til familien ønsker den pårørende at være anonym.

Børge Moos kan ikke genkende det billede, men han kan godt forstå, hvis nogle pårørende finder det frustrerende, at de ikke kan få sat navne på.

- Vi har intet at skjule og informerer om alt, vi må i henhold til lovgivningen. Smittetilfældene bekymrer også os, siger han og henviser til, at tre beboere på nuværende tidspunkt er i isolation.

En af de to beboere, der blev testet positiv den 13. november er nu symptomfri. Det samme gør sig gældende for to medarbejdere, der også modtog tests, som påviste corona. At alle tre igen er symptomfri, glæder Børge Moos. De seneste tilfælde blev konstateret den 19. november.


Loven skal beskytte vores ret til selv at bestemme, hvem vi vil dele vores følsomme oplysninger med

Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed


I alt har syv medarbejdere været smittet. Seks af dem er fra samme afdeling som de smittede beboere. Den syvende er sosu-hjælperen Janni Christiansen, der i søndagens udgave af JydskeVestkysten stod frem og fortalte, at hun den 4. november havde måttet ringe og melde sig syg. Det viste sig, at hun var ramt af pandemien. Først den 19. november har hun genoptaget sit arbejde – på halv tid.

Annonce

Altid en risiko

Nå en person på Guderup Plejecenter er blevet ramt af corona, bliver en pårørende til hver beboer kontaktet, forklarer Børge Moos.

- Så sent som søndag har jeg orienteret de pårørende, som er tilknyttet den berørte afdeling. Desuden er der udsendt information til alle den 15. og 22. november. Vi tager det meget alvorligt og følger alle retningslinjerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed, siger plejecenterlederen.

Han påpeger, at i arbejdet med mennesker, vil der altid være en risiko:

- Selv om vi passer på og tager alle forholdsregler, kan vi ikke gardere os mod raske smittebærer, men vi gør vores bedste. Derfor er alle aktiviteter på tværs af afdelingerne sat i bero, lyder det fra ham.

Alle beboere og alt personalet bliver screenet en gang om ugen, hvorefter det bliver meldt ud, hvis nye smittetilfælde opstår. For at blive erklæret symptomfri kræver det på Guderup Plejecenter to negative tests.

- Hvis nogen har forslag til andre måder, hvorpå vi kan informere på uden at bryde reglerne, er de meget velkommen til at kontakte mig. Det samme gælder, hvis nogen går med en bekymring for deres familiemedlem, som bor hos os, siger Børge Moos.

Annonce

Skal beskytte de syge

Plejecenterlederen har handlet helt efter bogen. Det fortæller formand for Rådet for Digital Sikkerhed Henning Mortensen, som er ekspert i databeskyttelsesloven.

- Loven skal beskytte vores ret til selv at bestemme, hvem vi vil dele vores følsomme oplysninger med. Derfor må et plejecenter eller en chef ikke informere om, hvilke beboere eller ansatte, som ramt af corona eller for den sags skyld andre sygdomme. Der må informeres generelt, så ingen kan genkendes, forklarer han.

Det er hans klare vurdering, at loven ikke spænder ben for smitteopsporingen.

- Der er flere muligheder for at opspore de smittede uden at bryde persondataloven - blandt andet smittestop-app'en. Den beskytter vores personlige oplysninger og privatliv, fordi vores data er anonymt, siger Henning Mortensen.

Redaktionen er bekendt med den pårørendes navn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce