Annonce
Indland

Smugling af truede krybdyr udløste sjældent hård dom i byret

Miljøstyrelsen/Free
Australske varaner overlevede 78 dage i pakke på dansk postcenter. Nu har gerningsmanden fået stor bødestraf.

Københavns Byret har idømt en mand 130.000 kroner i bøde for forsøg på at indsmugle tre varaner fra Australien.

Det er en af de største danske bøder for overtrædelse af reglerne om handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter.

Det oplyser Miljøstyrelsen. Der blev afsagt dom i august, men styrelsen er først nu blevet orienteret.

To af varanerne overlevede næsten tre måneder i det Internationale Postcenter, uden af nogen kendte til deres eksistens.

Først da pakken begyndte at lugte dårligt, fattede medarbejdere i postcenteret mistanke.

I kassen var der en død og to udsultede varaner.

- Vi er i Miljøstyrelsen godt tilfreds med dommen, fordi den stemmer overens med forbrydelsen og værdien af de dyr, der er blevet forsøgt indsmuglet, siger biolog Maj Friis Munk fra Miljøstyrelsen.

Ulovlig handel med levende krybdyr udgør en stigende trussel mod de vilde bestande. EU er et af de største markeder for handel med levende krybdyr, og der blev i 2017 konfiskeret flere end 13.000 levende dyr alene i EU.

Dommen i sagen blev afsagt 27. august, efter at Miljøstyrelsen i 2017 havde politianmeldt manden for overtrædelse af reglerne om udryddelsestruede vilde dyr.

Varanerne blev sendt i en eksprespakke, der ifølge papirerne indeholdt støvler. Den dømte fik besked om, at pakken var klar til afhentning i postcenteret.

Han afhentede den dog af uvisse årsager ikke.

Varanerne er af arten varanus varius - på dansk kaldet broget varan. Da de blev fundet efter knap tre måneder, var de omkring en meter lange og vejede 800-900 gram.

- Pattedyr dør jo, hvis ikke de får vand og mad, men stofskiftet fungerer anderledes på krybdyr, så man kan godt sende dem på denne måde, uden at de dør, og det er ikke første gange, vi ser det, siger Maj Friis Munk.

Varanerne kan blive op til 50 år gamle, men lever typisk 10-15 år og kan blive op til to meter med en vægt på op til 14 kilo.

Broget varan lever kun i Australien, der har et totalt forbud mod udførsel af deres vilde dyr og planter.

De to overlevende varaner befinder sig nu i København Zoo, hvor de kommer til at indgå i et avlsprojekt for den sjældne varanart.

/ritzau/

Annonce
Miljøstyrelsen/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

EfB

EfB lejer svensk forsvarsspiller i Malmö

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];