Annonce
Indland

Smukfest flirter med tanken om genbrugskrus

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fire danske festivaler har i år haft stor succes med genbrugskrus. Smukfest ser positivt til fra sidelinjen.

Der har manglet en særlig genstand på flere af årets danske festivaler: engangsplastkrus.

Både Tinderbox, Northside, Grøn og Roskilde Festival har erstattet engangskrusene med genbrugskrus i plast, som de har udviklet i samarbejde med Tuborg og miljøorganisationen Plastic Change.

Selv om Smukfest i Skanderborg er Danmarks andenstørste festival, kom den ikke med på projektet.

Det skyldes, at Smukfest får leveret øl fra Royal Unibrew og ikke Tuborg.

- Vi er meget opmærksomme på, hvad der skal ske i fremtiden i forhold til krus og pant. Krus er en af mange ting, som er værd at kigge på i forhold til at lave en festival, siger Poul Martin Bonde, som er talsmand for Smukfest.

Efter koncerterne lader mange festglade gæster deres brugte krus ligge. Men Smukfest er klar til at undersøge, hvordan de kan løse overfloden af efterladte engangskrus.

- At erstatte med genbrugsglas er en meget synlig ting, som man nemt kan se, men nogle tvivler på, om det nu er så effektivt. Hvordan er miljøregnskabet på sådan et krus i længden?

- Det ved vi ikke nok om, men vi er klar på at se, hvad vi kan gøre med vores krus og emballage fremadrettet, og vi er i dialog med vores leverandører, fortæller Poul Martin Bonde.

Smukfest har i år forbudt flamingokasser af hensyn til forurening. Det har været en succes blandt festivalgæsterne, fortæller talsmanden.

Det er dog vigtigt for Smukfest ikke at blive en løftet pegefinger, understreger Poul Martin Bonde, for festivalen i bøgeskoven er også et fristed.

- Vi har en bred målgruppe. Mange unge og også voksne, og der er stor forskel på, hvordan de reagerer og opererer. Så det er ikke vores stil at lave stor kæmpemæssige forbud, hvis ikke vi kan gøre det på en ordentlig måde, siger han.

Hos Plastic Change siger strategisk direktør Anne Aittomaki, at årets udrulning har været en prøve for at se, hvordan genbrugssystemet fungerer i praksis.

- Vi håber, at årets erfaringer vil føre til en "best practice-model", hvor festivaler uanset størrelse og leverandør vil have mulighed for at vælge genbrugskop-modellen som løsning, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce