Annonce
Danmark

Sygeplejerskernes strejke slutter snart - det gør Hannes smertehelvede ikke

75-årige Hanne Ellgaard fra Brenderup på Fyn må stadig se langt efter en knæoperation. Privatfoto
Sygeplejerskernes ti uger lange strejke ser ud til at slutte lørdag. Men puklen af udskudte operationer efter konflikten kan tage op mod to år at afvikle. Det bekymrer Gigtforeningen, der repræsenterer patienter med stærke smerter, som stadig må se langt efter at blive opereret. Blandt dem er 75-årige Hanne Ellgaard, der næsten ikke kan gå, fordi hun har ondt i sit venstre knæ.

Strejke: Danske sygeplejersker har strejket i snart ti uger, men nu ser det ud til at være slut.

Efterslæbet på konfliktens cirka 35.500 udskudte operationer kan tage op mod to år af afvikle. Og det kan man formentlig først rigtigt komme i gang med til nytår, fordi mange af de strejkende sygeplejersker selv skal afvikle ferie, lød det onsdag i en statusrapport fra Sundhedsstyrelsen.

Sammen med udsigten til endnu flere udskudte operationer var det dråben for regeringen, der onsdag aften meddelte, at man havde samlet et flertal til et lovindgreb i konflikten, der ventes at stoppe strejken fra på lørdag.

Annonce

Men i Brenderup på Fyn venter 75-årige Hanne Ellgaard stadig på at få indopereret et nyt, kunstigt knæ, efter hendes planlagte operation i mandags blev udskudt til november på grund af strejken.

Der vil være lange udsigter til, at de bliver tilbudt en ny tid til operation, behandling eller udredning. Det betyder, at de må bide tænderne sammen og fortsætte med at tage smertestillende, morfin eller lignende.

Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen

Hanne har levet med slidgigt i venstre knæ i årevis, men indenfor det seneste år er smerterne taget voldsomt til. Hun kan ikke tåle morfin, så hun sluger seks stærke Panodiler, 665 milligram ad gangen, hver dag.

Men det hjælper ikke på smerterne, der betyder, at hun dårligt kan gå.

- Jeg går og støtter mig til alting herhjemme. Jeg trækker en stol bagefter mig for at have noget at støtte mig til. At komme udenfor og gå kan jeg slet ikke. Jeg kan måske lige komme ud i bilen, men det er meget besværligt for mig. Det gør simpelthen så ondt, fortæller Hanne Ellgaard.

Må bide tænderne sammen

Historier som Hanne Ellgaards er ikke ligefrem en sjældenhed i øjeblikket, lyder det fra Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.

Derfor kunne både hun og gigtpatienter landet over ånde lettet op i et øjeblik, regeringen onsdag kunne meddele, at man havde samlet et flertal i Folketinget til et lovindgreb i konflikten, så strejken kan få en ende.

- Men når det samtidig bliver sagt, at der nu skal afvikles ferie, og at puklen, der er opstået, kan tage mere end to år at komme over, tror jeg, der er rigtig mange, som stadig er meget bekymrede, siger Mette Bryde Lind.

På et normalt år bliver der opereret på godt 12.000 knæ og 10.000 hofter, og ifølge Gigtforeningen tæller gigtpatienterne op mod 90 procent af de planlagte operationer under strejken.

- Der vil være lange udsigter til, at de bliver tilbudt en ny tid til operation, behandling eller udredning. Det betyder, at de må bide tænderne sammen og fortsætte med at tage smertestillende, morfin eller lignende, siger Mette Bryde Lind.

Annonce

Find alternative løsninger

For at få afviklet puklen hurtigst muligt, vil Gigtforeningen være med til at presse på for, at der findes alternative løsninger for de mange gigtpatienter, der lige nu venter på at blive opereret.

- Det kan jo være, at man kan visiteres til et andet tilbud, men det kræver jo også, at der er ressourcer til det dér, siger Mette Bryde Lind.

I den mellemliggende periode vil foreningen hjælpe med rådgivning og vejledning i forhold til at håndtere de smerter og begrænsninger, der påvirker gigtpatienternes hverdag.

- Men vi ved godt, at det ikke gør det alene. Vi er selvfølgelig bekymrede for, at mange skruer op for for eksempel morfin. Det virker udmærket på den korte, akutte smerte, men i langtidsbehandling dur det ikke.

- Vi fokuserer på, hvad man så kan gøre, for ikke at gå hen og få helt anderledes problemstillinger, fordi man får kroniske smerter, siger Mette Bryde Lind.

Sygeplejerskernes strejke ser ud til snart at få en ende. Nu venter en pukkel af udskudte operationer, der kan tage op til to år at afvikle. Og det bekymrer Gigtforeningen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe
Annonce

Måske ikke akut - men meget smertefuldt

For Hanne Ellgaard er den umiddelbare udsigt til først at blive opereret engang i november næsten ikke til at bære.

- Jeg sagde til dem, at det kan jeg slet ikke holde til. Jeg kan ikke klare det i flere måneder endnu, siger hun.

Da hendes operation blev udskudt, blev Hanne peget i retning af et privathospital, der ikke har besvaret hendes opkald endnu. Hun har også forsøgt at få sin egen læge til at klassificere hende som akutpatient, men det er heller ikke muligt.

- Det her er måske ikke noget, man dør af, men det gør altså godt nok ondt. Hele sommeren her er bare gået uden noget som helst for mit vedkommende, siger Hanne Ellgaard.

Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Kolding

Ulovligt fiskeri opdaget i Kolding Fjord: Syv åleruser fundet tæt på havn - ejer står til bøde

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Erhverv For abonnenter

Vognmand kæmpede for at holde lastbiler på vejen: Nu har mangel på chauffører tvunget ham til at sælge 15 lastbiler

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Annonce