Annonce
Billund

Unge bliver væk efter endt uddannelse: Socialdemokrat vil gøre det mere attraktiv at vende 'hjem' til Billund

Flere unge skal vende tilbage til Billund Kommune, når de forlader området for at læse videre. Arkiv: Martin Ravn
Alt for mange unge forlader Billund Kommune i begyndelsen af 20'erne for ikke at vende tilbage. Det skal der laves om på, mener byrådspolitiker Kris Jensen Skriver (S).
Annonce

Billund Kommune: Det skal være mere attraktiv for unge at vende tilbage til Billund Kommune efter endt uddannelse.

Det slår byrådsmedlem Kris Jensen Skriver (S) på tromme for i et læserbrev, efter redaktionen søndag bragte en historie, hvori en række gymnasieelever forholdt sig til, hvad der kan få dem til at vende tilbage til området, når de er færdiguddannet.

- Vi ved, vi har mange unge, der tager ud, når de skal uddanne sig. Langt de fleste af dem har haft en god barndom og første ungdom i Billund Kommune, så der må der være et potentiale til, at man kommer hjem igen, siger Kris Jensen Skriver uddybende til redaktionen.

Jeg siger ikke, det er nogen nem opgave, og vi er i skarp konkurrence med alle de andre kommuner, men jeg tror på, vi kan opjustere indsatsen.

Kris Jensen Skriver (S), byrådsmedlem, om at få unge til at vende hjem

Annonce

Ringkøbing et godt eksempel

Han henviser blandt andet til Ringkøbing-Skjern Kommune som et eksempel på et sted, der forsøger at holde på de unge, så de vender tilbage.

- Der er et fodboldbold i Aarhus, hvor spillerne udelukkende stammer fra Ringkøbing-Skjern Kommune, og det er også kommunen, der sponsorerer deres trøjer. Til jul har kommunen også haft tradition for at hente de unge hjem, og borgmesteren har været med i bussen og fortalt, hvad der er sket i kommunen i løbet af året. Det er små initiativer, som måske fortsat kan være med til at gøre området interessant for de unge mennesker, men om det skal være sådan noget, vi skal have i Billund kommune, ved jeg ikke, siger Kris Jensen Skriver.

Annonce

Unge kommer ikke hjem

Ifølge Danmarks Statistik er der flere unge, som rejser ud af kommunen, end der flytter til. Fra 2014 til 2018 flyttede 2.834 unge mellem 18 og 24 år ud af kommunen. I samme periode flyttede 1.325 unge voksne i alderen 25 til 31 år til Billund Kommune.

Det tyder derfor på, at flere af de unge, der rejser ud, ikke kommer tilbage igen, når det er blevet tid til at slå sig ned.

- Vi kan måske brande kommunen på nogle bestemte ting, for eksempel være skarp på at have nogle gode daginstitutioner, for det er noget, man ved, betyder meget. Jeg siger ikke, det er nogen nem opgave, og vi er i skarp konkurrence med alle de andre kommuner, men jeg tror på, vi kan opjustere indsatsen, siger Kris Jensen Skriver.

Hvornår diskussionen om fastholdelse af de unge begynder, kan byrådspolitikeren dog ikke sige noget om.

- Det kommer an på, hvornår der er mulighed for det, men jeg vil i hvert fald gå efter, vi kan få en drøftelse af det.

Sagen kort

I 2018 fraflyttede 1360 mennesker Billund kommune.

Omtrent en tredjedel af fraflytterne var unge mellem 18 og 22 år, der rykker videre med blikket rettet mod videreuddannelse.

Redaktionen havde derfor spurgt unge på Grindsted Gymnasium, der har i sinde at gøre det samme, hvad der kunne få dem til at vende tilbage til kommune efter endt uddannelse.

Byrådsmedlem Kris Jensen Skriver vil arbejde for, at Billund Kommune tager flere tiltag for at få unge til at vende tilbage efter endt uddannelse. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Esbjerg

Havneordfører besøgte Esbjerg Havn

Danmark

Bekymrede beboere i Vollsmose tog imod justitsministeren og Odense-borgmester: Hvem er det næste offer?

Annonce