Annonce
Tønder

Socialdemokrater mister stemmeslugere fra sidste valg

Efter mere 30 år i kommunal- og regionalpolitik sætter tidligere Højer-borgmester Peter Christensen et velovervejet punktum for sit politiske arbejde ved udgangen af året. Foto: Jacob Schultz
Tidligere Højer-borgmester Peter Christensen har meddelt sit parti, at han ikke genopstiller ved efterårets kommunalvalg. Også gruppeformand Eike Albrechtsen vælger at sige fra.
Annonce

TØNDER/HØJER: Det bliver uden partiets suverænt største stemmesluger, tidligere Højer-borgmester Peter Christensen, at Socialdemokratiet i Tønder Kommune må gå til efterårets kommunalvalg. Også partiets nuværende gruppeformand, Eike Albrechtsen, Tønder, har meddelt sin kredsformand, at hun ikke genopstiller ved valget den 16. november.


Vi har en deadline for at kandidater kan melde sig frem til forårets generalforsamling, som vi på nuværende tidspunkt ikke præcis ved, hvornår og hvordan vi kan afholde.

Lisbeth Hansen, kredsformand, Socialdemokratiet, Tønder


- Det er to af de tunge, sådan rent politisk. Eike synes, at hun har gjort sin borgerpligt. Hun har siddet i kommunalbestyrelsen i mere end 20 år. Men aldersmæssigt havde hun jo i virkeligheden flere år tilbage. Jeg kan godt forstå, at Peter ikke vil fortsætte. Han er fyldt 70 år. Men deres erfaring kunne vi selvfølgelig godt have brugt, siger kredsformand Lisbeth Hansen, Tønder.

Annonce

17 kandidater

Socialdemokratiet sidder i øjeblikket på seks af kommunalbestyrelsens 31 taburetter. Flemming Gjelstrup, Bredebro, Kim Printz Ringbæk, Toftlund, Henning Gad, Løgumkloster, og Harald Christensen, Tønder, har tilkendegivet, at de er klar til en ny tørn. Barbara Krarup Hansen, Tønder, blev allerede sidste forår udpeget som socialdemokraternes borgmesterkandidat. Ud over disse fem har kredsformanden indtil videre fået tilkendegivelser fra yderligere 12 personer, der er klar til at stille op ved valget den 16. november.

- Vi har en deadline for, at kandidater kan melde sig frem til forårets generalforsamling, som vi på nuværende tidspunkt ikke præcis ved, hvornår og hvordan vi kan afholde. Efter generalforsamlingen afholder vi et præsentationsmøde, og efterfølgende afgør en urafstemning blandt medlemmerne, hvilken plads på listen de enkelte kandidater får, forklarer Lisbeth Hansen.

Valget 2017

Ved kommunalvalget 2017 i Tønder satte i alt 4373 vælgere deres kryds hos Socialdemokratiet eller en af partiets 17 kandidater. Det rakte til seks mandater.

De fleste personlige stemmer fik Peter Christensen med 955, efterfulgt af Flemming Gjelstrup, Bredebro, 430 og Kim Printz Ringbæk, Toftlund, med 240. Eike Albrechtsen, Tønder, fik med 222 stemmer, og fik dermed det fjerde ud af seks socialdemokratiske mandater.

Ifølge de partiinterne regler er pladserne to til syv efter borgmesterkandidaten forbeholdt kandidater fra hver af de seks tidligere kommuner. Endvidere står det fast, at kandidaten på plads to skal være modsat køn end spidskandidaten. I år altså en mand.

Eike Albrechtsen var blandt de fem kommunalpolitikere i Tønder Kommune, der sidste år fik et ridderkors for at have været med i kommunalpolitik i mere end 20 år. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Med foreløbig 17 kandidater lander Socialdemokratiet præcis på samme antal som ved valget i 2017.

- Mit mål er at nå op på 20. Det handler om at finde dem, der kan se sig selv i det, og som har både lyst og tid til politisk arbejde. For det tager megen tid, lyder det fra Lisbeth Hansen.

Socialdemokraterne har en regel om, at man skal have været medlem i mindst et år på dagen, hvor valget finder sted.

- Det kan lade sig gøre at give en dispensation, men vi ser helst ikke, at der lige kommer nogen ind fra sidelinjen, lyder det fra kredsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte jeg, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce