Annonce
Haderslev

Socialdemokrater: Vil spare på administration og folkemøde

Børn, ældre og svage vil Henrik Rønnow (S) og resten af den socialdemokratiske gruppe være med til at spare på. De vil dog gennemføre besparelser for 30 millioner kroner på næste års budget. Arkivfoto: Søren Gylling
Den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Rønnow, nægter at være med til at lave grønthøsterbesparelser. Partiet siger nej tak til folkemøde på Bornholm, KL-møder og brandingskampagner.

Socialdemokraterne er klar til at spare 30 millioner kroner på Haderslev Kommunes budget i 2020.

Det fremgår af det ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag, som 8. oktober blev førstebehandlet af Haderslev Byråd, og som Socialdemokraterne inden fristens udløb tirsdag klokken 12 afleverede til Haderslev Kommune.

- Vi vil dog ikke bare være med til at skære med en grønthøstermodel, siger formanden for den socialdemokratiske gruppe, Henrik Rønnow, der onsdag aften præsenterede budgetforslaget for sine partifæller.

Det gjorde han velvidende, at det socialdemokratiske forslag med stor sandsynlighed bliver nedstemt af den borgerlige fællesgruppe, som med stemmerne fra Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Konservative og Slesvigsk Parti har flertal for sit eget budgetforslag med besparelser på 50 millioner kroner.

Annonce

Baggrund

Henrik Rønnow har på vegne af den socialdemokratiske gruppe fremsendt et ændringsforslag til budgettet for 2020, der indebærer en kassebeholdning på 59 millioner kroner ved udgangen af 2020, en beholdning på 81 millioner kroner ved udgangen af 2021, en kassebeholdning på 136 millioner kroner ved udgangen af 2022 og 187 millioner kroner ved udgangen af 2023.

Budgetforslag er et signal

- Men vores forslag er et signal om, hvad vi vil, og hvad vi tror på, siger Henrik Rønnow, der peger på, at Socialdemokratiets ændringsforslag betyder, at kommunens disponible kassebeholdningen ved udgangen af 2020 bliver på 59 millioner kroner.

- Det er selvfølgelig ikke nok, vi skal gerne op på 100 millioner kroner, men allerede året efter i 2021 nærmer vi os det mål, og i 2022 og og 2023 får vi ingen problemer med kassen, siger han.

Partiet peger på en række områder, hvor det er klart til at spare. Det vil genindføre byggesagsgebyret, spare på asfaltkontoen samt spare på kompetenceudviklingsmidlerne i 2020.

- Det er selvfølgelig ikke rart for medarbejderne, der gerne vil dygtiggøre sig, men det er skal kun gælde i 2020, siger Henrik Rønnow, der oplyser, at der generelt skal ske en rammebesparelse på tre millioner kroner, der også skal gælde for byrådet.

- Det kan være, at kaffemaskinen ikke bliver udskiftet, siger han og understreger, at socialdemokraterne desuden siger nej til deltagelse i KL-møder og folkemødet.

- Det bliver man ikke populært på som gruppeformand, men vi skal også spænde livremmen ind, siger han.

Den kommunale administration skal desuden skæres ind, og brandingskampagnen skal udfases.

Udvikling nødvendig

Partiet vil ikke være med til at skære i klippekort til de ældre, frivilligheden i de sociale væresteder, uu-vejledningen eller fælles sommerferiepasning. Heller ikke sundhedsplejen skal der spares på:

- Alle ved, hvor vigtige de første 1000 dage er, siger Henrik Rønnow.

På anlægssiden er Socialdemokraterne villige til at hjælpe Fjelstrup og Starup med deres hal-udvidelsesplaner, bygge en ny børnehave i Haderslev, samt stille garantier til almene boliger i Vojens. Byfornyelses-projekter i forhold til Forum Vojens og Vision Gram samt Gravene står også højt på den socialdemokratiske liste.

- Vi har ikke råd til at lade være, siger Henrik Rønnow, der er klar til at optage lån for 18 millioner kroner for at finansiere projekterne.

- Det er til anlægsprojekter, ikke til driften, understreger den socialdemokratiske gruppeformand, der ikke vil hæve skatten.

Ingen økonomisk uansvarlighed

Eventuelle beskyldninger om økonomisk uansvarlig i forbindelse med øget låneoptagelse, tager Henrik Rønnow køligt.

- Vi låner det, vi maksimalt kan låne, siger Henrik Rønnow, der mener, det er underligt, at det borgerlige flertal ikke vil være med.

- Kun en sjettedel af den nye skole i Erlev er pt finansieret af lån, resten tager vi fra kassen, siger Henrik Rønnow, der er vildt overdrevet at sige, at Haderslev Kommune er stærkt forgældet.

Tal fra Danmarks Statistik viser ifølge gruppeformanden, at hver borger i Haderslev i gennemsnit skylder 10.743 kroner, landsgennemsnittet er på 9961 kroner.

I Haderslev er renten 185 kroner pr. indbygger i gennemsnit, mens det på landsplan er 290 kroner.

- Så jeg forstår ikke, at borgmesteren og den borgerlige gruppe siger, at vi skal vente helt til 2027, fordi vi så har masse af penge, siger Henrik Rønnow.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyv snuppede ATV

Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Kolding For abonnenter

- At lukke en havn... det er sgu da ikke noget, man bare lige gør

Annonce