Annonce
Læserbrev

Socialdemokraterne tager penge fra 14 frie skoler i Sønderborg Kommune

Læserbrev: Det rammer også børn og forældre i Sønderborg, når S-regeringen vil skære 300 millioner kroner på tilskuddene til friskolerne i 2020.

Hele Syd- og Sønderjylland bliver hårdt ramt, for her har vi mange frie skoler. I Sønderborg rammes ikke mindre end 14 friskoler.

Står til det regeringen, skal de 14 frie skoler i Sønderborg Kommune aflevere 6 millioner kroner til statskassen. Det er penge de i dag bruger på at sikre god undervisning og trivsel for børnene.

Det er en bevidst prioritering fra Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen, der førte valgkamp på at være ”børnenes statsminister”. Og det kommer til at kunne mærkes. På skolerne – og i de familier, der berøres. Selv om man godt nok har afsat en mindre pulje på 75 millioner kroner til at kompensere et antal uspecificerede skoler for besparelserne. I valgkampen var Socialdemokraternes budskab, at pengene i stedet skulle styrke folkeskolen, men også det har de glemt. For regeringens finanslovforslag lægger også op til millionbesparelser på folkeskolen og den skolepulje, som også folkeskoler i Sønderborg Kommune har haft gavn af.

Nedskæringerne er ren ideologi fra Socialdemokratiet, og det klinger hult, når undervisningsministeren taler om, at friskolerne overbetales. For friskolerne får i dag kun 76 kroner pr. elev, når folkeskolerne får 100 kroner pr. elev. Forældrene betaler også selv brugerbetaling for at have deres børn i frie skoler. En brugerbetaling som forventeligt vil stige med regeringens forslag. Og dermed begrænser Socialdemokratiet friskolerne til kun at være en mulighed for familier med en stor indkomst.

Friskoleforeningen forventer, at op mod 100 skoler må dreje nøglen som følge af forslaget, ikke mindst i landdistrikterne. I Venstre bekæmper vi besparelserne på friskolerne. Vi ser friskolerne som et supplement til folkeskolen. Vi vil gerne give alle familier mulighed for at vælge det skoletilbud, der bedst passer til det enkelte barn og familiens behov.

Fakta:

Så meget skal friskolerne i Sønderborg Kommuen beskæres i tilskud, hvis S-regeringen får sin vilje:

  • Friskoler i Sønderborg Kommune samlet: -5.835.306 kroner i 2020.
  • Sønderborg International School -437.124 Svenstrup Friskole -203.592 Kværs Idrætsfriskole -242.514 Midtals Friskole -233.532 Førde-Schule Gravenstein -550.896 Æblegård Friskole -239.520 Kindercampus Lunden / Deutsche Schule -92.814 Oksbøl Friskole -532.932 Friskolen - Østerlund -583.830 Eckersberg Friskole -422.154 Kegnæs Friskole -353.292 Tandslet Friskole -380.238 Deutsche Schule Sonderburg -619.758 Privatskolen Als -943.110
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce