Annonce
Esbjerg

Socialdemokratiet blokerer for Radikal afløser

Anne Marie Geisler Andersen (R) sidder stadig i rød blok side i byrådssalen, men det er slut med samarbejde og koordinering af politik med rød blok. Arkivfoto: Heidi Bjerre-Christensen.

De Radikales byrådsmedlem, Anne Marie Geisler Andersen, skal vikariere i Folketinget og overvejede en kort orlov fra byrådet. Men tvisten med en af de tidligere kampfæller fra valgforbundet står i vejen.

Esbjerg Kommune: Det afbrudte samarbejde mellem de tidligere venner i det røde valgforbund i Esbjerg Byråd får nu konsekvenser for De Radikales Anne Marie Geisler Andersen, der per 24. november og godt halvanden måned frem skal vikariere i Folketinget for folketingsmedlem Martin Lidegaard, som skal på barsel for anden gang.

Som JydskeVestkysten for tre uger siden kunne fortælle, er det ovenpå dette års budgetforhandlinger slut med samarbejde og koordinering mellem Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten på den ene side og Anne Marie Geisler Andersen på den anden, fordi de tre andre partier mener, at De Radikales byrådsmedlem kørte tæt parløb med blå blok. Det resulterer nu i, at Socialdemokratiet blokerer for, at Anne Marie Geisler Andersen kan tage en kort orlov fra byrådsarbejdet og få sit partis suppleant, Gitte Reimer, ind og afløse i både byrådets Social & Arbejdsmarkedsudvalg og Børn & Familieudvalg, hvor Anne Marie Geisler Andersen til daglig har sæde.

Det store oppositionsparti har således meddelt, at De Radikale i tilfælde af orlov kan indsætte Gitte Reimer i ét udvalg, nemlig Social & Arbejdsmarkedsudvalget, men at Socialdemokratiet besætter De Radikales plads i Børn & Familieudvalget med byrådsmedlem Michael Harbøll (S).

Sammensætningen

Børn & Familieudvalget består af syv medlemmer af byrådet. De er: Diana Mose Olsen (SF), der er formand, Mussa Utto fra Socialdemokratiet, Dansk Folkepartis Susanne Dyreborg, tre medlemmer af Venstre, nemlig Kurt Bjerrum, Jakob Lose og Britta Bendix samt De Radikales Anne Marie Geisler Andersen. På papiret var styrkeforholdet - inden bruddet med De Radikale - 3-4 i blå bloks favør. I dag står den 2-5 til de blå partier.

Ret - ikke pligt

- De har ret til at gøre det i henhold til Styrelsesloven, men de behøver ikke at gøre det. Principielt føler jeg, det er forkert, at indsætte en socialdemokrat på den plads, vi fik i konstitueringen, så nu tager jeg ikke orlov alligevel og kan således deltage i Børn & Familieudvalgets møder, der ligger om mandagen, siger Anne Marie Geisler Andersen, der ærgrer sig over, at hun ikke i den korte periode kan få lov at hellige sig folketings-arbejdet fuldt og helt.

Gruppeformand for Socialdemokratiet, Søren Heide Lambertsen, kalder det "helt naturligt", at partiet selv vil besætte en udvalgspost, hvis Anne Marie Geisler Andersen tager orlov:

- Vi var flinke ved Anne Marie Geisler i forbindelse med konstituteringen, hvor hun fik to udvalgsposter, selv om hun kun skulle have haft én. Men de to poster fik hun jo i kraft af, at hun dengang var en del af rødt valgforbund. Så har der efterfølgende været problemer med at finde ud af, hvor hun hørte til, ligesom hun er begyndt at holde formøder med blå blok og helt har skiftet side. Derfor ser vi ingen grund til, at hun skal kunne kalde en suppleant fra De Radikale ind på en post, hun fik som gestus fra os, siger Søren Heide Lambertsen.

Annonce

Forståelse fra SF

SFs gruppeformand, Diana Mose Olsen, slår fast, at hun ikke har været en del af beslutningen, men hun udtrykker forståelse for Socialdemokratiets synspunkt:

- Jeg kan godt forstå, at Socialdemokratiet i tilfælde af orlov vil have en af deres egne ind - S kan med rette hævde, at De Radikale sidder på en af deres poster i kraft af, at man tildelte lidt ekstra til en valgforbundspartner. Men det, der efter min mening vejer tungest, er, at Børn & Familieudvalget jo er hjemsted for en stor del af værdipolitikken, og der kan rød blok trænge til forstærkning. Lige nu er vi absolut i mindretal med kun mig og Mussa Utto (S) mod fem fra blå blok, efter at Anne Marie er gået over til blå blok, siger Diana Mose Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce