Annonce
Læserbrev

Socialdemokratiet skal være tydeligt.

Læserbrev: Rune Robert Friis argumenterer i sit læserbrev "Haderslev Kommune skal være tryg og tydelig", JydskeVestkysten 17. januar, for, at man i kommunen skal kommunikere på en sådan måde, at alle kan forstå det.

Kan nogen erklære sig uenig?

Rune Robert Friis skriver, at Finn Lykkeskov i forbindelse med debatten om Haderslev Kommunes indsatsplan har fremhævet samme pointe og sagt, at "Vi skal have en plan, som alle kan forstå første gang den læses, alt andet er urimeligt".

Nu er det sådan, at vi alle har forskellige forudsætninger og baggrunde. Også byrådspolitikere. For at komme ind i byrådet kræves et vis antal stemmer, men ellers stilles der ingen adgangskrav, sådan som der ofte stilles til unge, som skal ind på en uddannelse. Der kræves ingen test, der skal bestås, sådan som man kræver af udlændinge, der søger dansk statsborgerskab.

Det sker vist for os alle, at vi skal læse en tekst mere end een gang for at forstå den og få alle detaljer på plads. Også selvom teksten ikke nødvendigvis har et højt lixtal.

Jeg er enig i, at man helt generelt ikke skal gøre tekster mere uigennemskuelige end nødvendigt. Det gælder naturligvis også Haderslev Kommunes indsatsplan, som har fået megen kritik for brug af et unødigt kompliceret sprog.

Men det er et alvorligt problem, hvis en kommunalpolitiker har behov for at læse indsatsplanen igennem to gange. For som politiker sidder man med andre menneskers skæbner i sine hænder, og det er uansvarligt at stemme om noget, som man kun lige har skimmet igennem een gang.

Det er ren og skær uansvarlighed af Finn Lykkeskov og Socialdemokratiet, at man stemte for en indsatsplan, som man jo tilsyneladende overhovedet ikke havde forstået.

I sådan en situation har man som ansvarligt menneske og politiker kun een ting at gøre: At stemme imod.

Men Finn Lykkeskov stemte for, uagtet at han åbenlyst ikke forstod planen og dens konsekvenser. Så kom der alvorlig kritik fra eksperter. Finn Lykkeskov og Socialdemokratiet rokkede sig tilsyneladende ikke trods kritikken. Men da den socialdemokratiske minister så begyndte at stille særdeles kritiske spørgsmål til planen ..... så fik Finn Lykkeskov pludselig kolde fødder og vendte på en tallerken.

Og nu har socialdemokraterne i Haderslev travlt med at vaske hænder og lægge al ansvar fra sig.

Det er ynkeligt at være vidne til, at en politiker som Finn Lykkeskov, der har tilbragt så mange år i kommunalpolitik, opfører sig så uansvarligt.

Og hvis kommunen skal være tydelig, så skal Socialdemokratiet vel også være det. Jeg tror, at vi er mange, der ofte har svært ved at forstå, hvad det er Henrik Rønnow og Socialdemokratiet i Haderslev vil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Liveblog: Tyskland har nu 1000 corona-dødsfald

Annonce