Annonce
Indland

Socialdemokratiet stemmer imod omstridt dagpengeforslag

Regeringens omstridte opholdskrav for dagpenge bliver vedtaget med et smalt flertal, efter at Socialdemokratiet har valgt at stemme imod. (Arkivfoto).

Man skal fremover have opholdt sig i Danmark i syv ud af otte år for at få dagpenge, lyder det. S er imod.

Socialdemokratiet stemmer imod regeringens omstridte dagpengeforslag.

Det siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) til DR Nyheder.

Regeringen fremsatte tidligere i år et forslag om, at man fremover skal have opholdt sig i Danmark i syv ud af otte år for at kunne få dagpenge.

Socialdemokratiet valgte for nylig at trække to ændringsforslag, som partiet havde stillet, tilbage.

Men først nu har Socialdemokratiet besluttet sig for at stemme imod forslaget.

- Det vælter ud med problemer, har hele udvalgsbehandlingen vist, og derfor stemmer vi imod, siger Leif Lahn Jensen til DR Nyheder.

Socialdemokratiet havde i første omgang foreslået, at opholdskravet i stedet skulle være syv ud af ti år eller syv ud af 12 år.

Det ville ifølge Beskæftigelsesministeriet betyde, at 3200 til 3550 personer ville miste dagpengeretten mod 4500 med regeringens forslag. Men Socialdemokratiet valgte altså at trække sine ændringer tilbage.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har allerede afvist at trække sit forslag tilbage. Foruden Socialdemokratiet har Danske A-Kasser opfordret ham til at gøre det.

- Målet er, at man skal bidrage til det danske samfund ved at være på det danske arbejdsmarked. Men vi kan ikke forskelsbehandle. Derfor rammer forslaget også danskere, der har været i udlandet.

- Men langt de fleste, der bliver berørt af det her forslag, er ikke danske statsborgere, sagde ministeren i sidste måned til Ritzau.

Regeringen og DF blev i februar enige om at indføre et opholdskrav for dagpenge, da parterne indgik en aftale om skattelettelser for 500 millioner kroner.

Det nye krav skal ifølge regeringen forhindre, at det for nogle udlændinge "vil være mere attraktivt at flytte til Danmark for at få ydelser end at være i deres hjemland".

Opholdskravet betyder dog også, at danskere, som i dag bor i udlandet og betaler til en dansk a-kasse, ikke nødvendigvis vil kunne få dagpenge, hvis de bliver ledige, når de vender hjem.

Desuden vil forslaget også ramme danskere, der inden for de seneste år har boet en længere periode i udlandet.

Bliver disse danskere ledige efter 1. januar, hvor kravet efter planen skal træde i kraft, risikerer de ikke at kunne få dagpenge. Og det endda, selv om de i årevis har betalt til a-kassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce