Annonce
Indland

Socialdemokratiet vil mandag fremlægge økonomisk plan

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mandag vil Socialdemokratiet fortælle, hvordan man vil prioritere de 70 milliarder i råderummet til velfærd.

Skal der ansætte flere pædagoger? Skal der flere sygeplejersker på sygehusene eller flere sosu-assistenter i ældreplejen?

Det vil Socialdemokratiet mandag give partiets bud på.

Det sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i en direkte debat på TV2 søndag aften.

Her fastslog Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet mandag vil fremlægge en ny økonomiske plan.

Den skal vise, hvordan partiet vil prioritere pengene fra det såkaldte økonomiske råderum. Planen bliver præsenteret mandag klokken 13 på Christiansborg.

Både Socialdemokratiet og Venstre har i valgkampen lagt op til, at pengene fra det økonomiske råderum skal gå til at sikre, at der bliver fastholdt den samme service over for borgerne, selv om der kommer flere plejekrævende ældre og børn i de kommende år.

Socialdemokratiet har lagt op til, at de i alt 70 milliarder kroner frem mod 2025 skal gå til at sikre velfærden. Venstre har lagt op til, at 69 af de 70 milliarder kroner skal gå til velfærd.

Velfærdsløftet fra Venstre betyder, at det offentlige forbrug årligt skal stige med 0,65 procent. Det er en markant justering af Venstres hidtidige politik.

I 2015 gik Venstre til valg på nulvækst i den offentlige sektor. Og VLAK-regeringen har haft et mål om at holde væksten i det offentlige forbrug på 0,3 procent.

Mette Frederiksen forsøgte under søndagens debat på TV2 at få Lars Løkke Rasmussen til at gå med på en aftale om en velfærdslov, hvor de to partier forpligter sig til at lade det offentlige forbrug stige i takt med udviklingen i befolkningen.

- Jeg vil gerne være med til at lave en lov - en finanslov. Jeg vil gerne være med til at løfte vores kernevelfærd. Jeg har bundet mig til 69 milliarder kroner (til 2025, red.), og jeg vil ikke afvise mere, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Det økonomiske råderum er skabt gennem de store reformer af blandt andet danskernes pensionsalder, som politikerne på Christiansborg har gennemført siden 2006.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Esbjerg

X-House er klar til genåbning

Annonce