Annonce
Sønderborg

Socialdemokratiet vil skrotte de nationale test i Folkeskolen

Jesper Smaling har også været pengerådgiver for børn og unge i skolen. Han vil have afskaffet de nationale test i Folkeskolen. Foto: Timo Battefeld
I fremtiden skal eleverne i Sønderborg Kommunes folkeskoler fritages for de nationale test. Det foreslår Socialdemokratiet, og sagen kommer på dagsorden i det kommende byrådsmøde på onsdag. Venstre til stemme imod.

Sønderborg: Det skal være slut med nationale test i folkeskolerne i Sønderborg Kommune. Det mener næstformand i børne- og uddannelsesudvalget, Jesper Smaling (S), der på vegne af den socialdemokratiske gruppe har bedt om at få sagen på næste byrådsmødes dagsorden.

Det sker efter at flere forskere fra både Københavns Universitet og Aarhus Universitet har kritiseret de nationale test, for ikke at vise elevernes faglige niveau i fag som dansk, engelsk og matematik.

- Tiden er løbet fra de nationale test, der er alt for tilfældige. De er ikke et brugbart redskab til at evaluere vores elever, og derfor lægges der et unødigt pres på børnene. De nationale test viser ikke, hvad eleverne kan, og derfor kan vi ikke bruge dem, siger Jesper Smaling.

- Vi ønsker et opgør med test for testenes skyld, og en tro på at lærerne kan evaluere deres undervisning til gavn for den enkelte elev og folkeskolen som helhed. Det her handler også om at lægge et politisk pres på den nye undervisningsminister (Pernille Rosenkrantz-Theil (S), red.), der jo har åbnet op for at se på det her område, siger han.

Annonce

Tiden er løbet fra de nationale test, der er alt for tilfældige. De er ikke et brugbart redskab til at evaluere vores elever, og derfor lægges der et unødigt pres på børnene. De nationale test viser ikke, hvad eleverne kan, og derfor kan vi ikke bruge dem.

Jesper Smaling (S), næstformand i børne- og uddannelsesudvalget

V: Test bør fortsætte

i Flere andre kommuner som Aarhus, København, Syddjurs og Esbjerg har man også besluttet, at man ønsker at droppe de nationale test. De blev indført i 2010 under Lars Løkkes Rasmussens (V) regering. Testen skulle give læreren og forældrene et overblik over elevens faglige niveau i engelsk, dansk og matematik - og testene er obligatoriske fra 2. til og med 8. klasse.

Formand for børne- og uddannelsesudvalget Claus Klaris (V) ønsker ikke at afskaffe de nationale test i Folkeskolen i Sønderborg Kommune. Derfor vil Venstre stemme imod at droppe de nationale test.

- De nationale test er ved at blive evalueret, og resultatet foreligger i løbet af efteråret. Indtil da bør vi fortsætte som nu, siger han og tilføjer, at testene kan udvikles, og at der skal sikres en metode, der kan være medvirkende til at sikre et højt fagligt niveau i Folkeskolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce