x
Annonce
Varde

Socialdemokratiets kovending: Almenelever skal fortsat gå på Sct. Jacobi

Socialdemokratiet præsenterer sit forslag. Til venstre er Ingvard Ladefoged. Stående er Søren Laulund. Til højre ses Kjeld Anker Espersen. Pressefoto: Bjarne Buhl

Socialdemokratiet inviterede onsdag aften til et borgermøde, hvor partiet præsenterede sit forslag til en ny skolestruktur. Partiet har ændret holdning vedrørende Sct. Jacobi Skole og hele specialområdet.

Varde/Tistrup: Sct. Jacobi Skole skal stadig have almenelever op til 6. klassetrin. Derudover skal skolen rumme Labyrinten - specialtilbuddet, der i dag er på skolen i Tistrup - og Solsikken, der er kommunens specialbørnehave.

Det er et af hovedpunkterne i et skoleforslag fra Socialdemokratiet. Forslaget adskiller sig dermed markant fra det forslag, der har været i høring, da Sct. Jacobi Skole i det forslag helt lukker som almen folkeskole for i stedet at blive til en ren specialinstitution.

Skoleforslaget blev noget utraditionelt præsenteret på et hurtigt indkaldt borgermøde midt under forhandlingerne om en ny skolestruktur. Ifølge partiets egen forklaring sker det, fordi Socialdemokratiet vurderer, at det er den metode, der bedst kan presse flertallet til at lave en løsning, der minder om den, som de fire S-byrådsmedlemmer ønsker.

Annonce

Det socialdemokratiske forslag

De bedste bygninger på Brorsonskolen renoveres, de dårligste rives ned. Skolen får op til 6. klasse.Sct. Jacobi Skole skal rumme 0.-6. klasse, Labyrinten og Solsikken.

Der bygges en ny skole ved Fritidscentret for 7.-9. klasserne fra Jacobi- og Brorsondistriktet.

Der spares på ledelse som i forslaget, der har været i høring, men alle matrikler får egen bestyrelse.

En 9. klasse skal ikke fjernes fra en skole, hvor der er 7. og 8. klasse.

Der spares kun 10 millioner kroner, som går til bygningsvedligehold. Penge til kvalitet findes ved at hæve skatten.

Lidt glæde - og meget kritik

Grundlæggende var deltagerne på mødet glade for, at Socialdemokratiet havde inviteret dem til at komme med deres syn på det nye forslag. Og mange af dem syntes også, at der var positive takter i forslaget.

- Det er rart, at vi nu kan høre nogle af vores synspunkter komme igennem jeres munde, sagde Martin Hebsgaard, næstformand for Sct. Jacobi Skole, eksempelvis.

Men både han og de fleste andre, der tog ordet, var nu alligevel ikke helt tilfreds med forslaget.

Martin Hebsgaard ønsker, at Sct. Jacobi Skole bliver bevaret med alle klassetrin op til 9. klasse. Det mente han godt kunne lade sig gøre, hvis specialeleverne bliver i Tistrup.

Men borgmesterkandidat Søren Laulund (S) slog fast, at Socialdemokratiet gerne vil samle 7. - 9.-klasse på en ny overbygningsskole ved fritidscentret, fordi han ikke mener, at der er grundlag for tre overbygningsskoler i Varde by med de kommende små årgange.

- Vi er altså også ramt af, at vi er færre elever i Varde by, sagde han.

Lad specialbørnene blive

Der var også flere, der argumenterede for, at specialbørnene har det bedre, hvor de er i dag.

Arthur Hvelplund fra bestyrelsen på Horne-Tistrup Skolerne argumenterede for, at specialelever og almenelever skal kunne spejle sig i hinanden.

- Den spejling er vigtig, at man har hele vejen op, sagde han som et argument imod at flytte Labyrinten til en skole, hvor der kun er almenklasser op til 6. klasse.

Socialdemokratiet havde flere argumenter for, at Labyrinten bør flyttes. Ifølge byrådsmedlemmerne kan der komme pladsmangel på skolen i Tistrup, når først 7. - 9.-klasses-elever fra Sig og senere måske alle børn fra Horne skal gå på skolen i Tistrup. Derudover argumenterede Søren Laulund for, at lokalerne på Sct. Jacobi Skole er bedre end de lokaler, de har på skolen i Tistrup i dag.

Merete Lauesen fra BUPL ønskede at beholde Solsikken i sin nuværende bygning med en almen børnehave som nabo. Her svarede Søren Laulund, at han er bange for, om der i fremtiden er børn nok til Solsikken, hvis den fortsat er i egne bygninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce