Annonce
Aabenraa

Socialdemokratisk borgmesterkandidat efter forlig: - Vi havde ikke vundet ved at føre valgkamp med budgettet

Politikerne præsenterede mandag budgettet for det kommende år. Fra venstre er det Arne Ley Petersen (DF), Kirsten Nørgård Christensen (V), Thomas Andresen (V), Ejler Schütt (LA), Erwin Andresen (SP), Erik Uldall Hansen (S), Michael Christensen (SF) og Lene Dalsgaard Kræg (EL). Foto: Bente Staugaard.
Den 16. november skal vi vælge et nyt byråd. Forhandlingerne om det kommende års budget giver dog ikke vælgerne mange fingerpeg om, hvor krydset skal sættes. Borgmester får hele byrådets opbakning til 2022-budgettet.

AABENRAA: Politikerne i Aabenraa er blevet enige om, hvordan pengene skal fordeles i det kommende år. Faktisk er de blevet så enige, som det kan lades sig gøre. Det er nemlig samtlige 31 medlemmer af byrådet, der kan bakke op om budgettet.

Den årlige holmgang om fordelingen af vores fælles penge kunne ellers have været en anledning for socialdemokrater og andre til at skabe kant til den siddende Venstre-borgmester og stille krav til budgettet, som Venstre og borgmester Thomas Andresen ikke kunne imødekomme.

Men det var ikke den vej, Socialdemokraternes borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, ønskede at gå.

Annonce

- Jeg synes bestemt, at vi har sat nogle klare socialdemokratiske fingeraftryk på budgettet, men der er ting, vi ikke har fået med, sagde han, da repræsentanter for partierne bag budgettet mandag fremlagde det, de var blevet enige om.

- Jeg tænker faktisk ikke, at der havde været noget vundet ved at køre valgkamp med budgettet, tilføjede han.

Erik Uldall Hansen kunne fortælle, at de 25 millioner kroner, der var blevet afsat ekstra til en ny svømmehal i Aabenraa, er et socialdemokratisk aftryk, og det samme gælder 300.000 kroner, som skal bruges til en analyse af behovet for investeringer i kommunens udøvende musikliv.

Socialdemokraterne ønsker sig på lidt længere sigt et hus til den udøvende musik, men det blev altså ikke til et krav i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Budget er alvorligt

Michael Christensen fra SF begrundede partiets opbakning til budgettet med ønsket om at skabe tryghed hos kommunens medarbejdere.

- Det er vigtigt med konkrete resultater, men det er også vigtigt, at vi ikke skaber økonomisk udsikkerhed og frygt for, at der lige pludselig skal skæres drastisk ned, sagde han og lovede, at SF nok skal komme med bud på forandringer, når først valgkampen for alvor går i gang.

Uændret skat

Skatteprocenten i Aabenraa Kommune bliver i det kommende år uændret, det vil sige 25,6. Politikerne har ikke ladet skatten hverken stige eller falde siden 2014.

Udgangspunktet for budgettet er den ramme for kommunernes økonomi, som staten og Kommunernes Landsforening er blevet enige om.

Det budget for 2022, som politikerne er blevet enige om, skal nu i høring hos blandt andet hovedsamarbejdsudvalget.

Det skal også behandles i byrådet to gange, inden det ligger endeligt fast.

Erwin Andresen fra Slesvigsk Parti kan slet ikke forestille sig, at budgettet skulle bruges til at markere partiets mærkesager op til det kommende valg.

- Budgettet er alt for alvorligt og vigtigt til valgkamp. For os er det for eksempel landdistrikterne, der er vigtige, og det har vi også fået penge afsat til. Vi har ikke tradition for at stå uden for budgettet, og det kommer heller ikke til at ske, så længe jeg er med, lød det.

Lene Dalsgaard Kræg fra Enhedslisten påpegede, at der trods alt er kommet nogle velfærdsløft med i budgettet og gjorde opmærksom på, at partiet meget gerne havde set, at der var blevet afsat penge til en borgerrådgiver.

- Det styrker borgernes retssikkerhed, så det er noget af de, vi vil se nærmere på efter valget lød det.

Annonce

Turismen

- Vi kunne da godt være kommet med et udspil, som gjorde, at vi var nødt til at stå udenfor budgettet, men det har vi valgt ikke at gøre. I de kommende år er det for eksempel turismen, vi mener, der skal investeres i, erklærede De Konservatives borgmesterkandidat, Jan Riber Jakobsen.

Arne Leyh Petersen fra Dansk Folkeparti havde heller ikke haft lyst til at gå egne veje i forbindelse med budgetlægningen:

- Det er vigtigt at overlade et politisk råderum og en god økonomi til det nye byråd, mente han.

Ejler Schütt, som stiller op for Liberal Alliance ved det kommende valg, kunne godt have tænkt sig at skære 15 millioner kroner på driftsudgifterne til næste år, men det ønske var heller ikke stort nok til, at han ville stå uden for budgettet,

Fra Ejer Schütts side var der oven i købet stor ros til borgmesteren for, at han havde landet budgetforhandlingerne i en ellers travl weekend.

Thomas Andresen selv havde denne afslutningsreplik:

- Det er da godt, at alle parter føler, de har vundet. Mission completed.

Budgettet er alt for alvorligt og vigtigt til valgkamp.

Erwin Andresen, Slesvigsk Parti.
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Sønderjyder udfordrer myndigheder: Vil have regnvandsbassin i beskyttet område

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Første spadestik til logistikcenter taget: Nu kan byggeri til 130 millioner gå i gang

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Team Esbjerg For abonnenter

Hun fik chancen på en uvant position: Tyrkiske Türkoglu og norske Reistad lyste op og sørgede for den forventede sejr

Sønderborg

Sådan skal Sønderborg blive vildere: Næsten 800.000 kroner til at hjælpe naturen

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Sydjylland

Coronasmitten stiger igen flere steder i landsdelen - to kommuner stikker ud

Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Team Esbjerg

En glædelig nyhed: Bomstærk Team Esbjerg-profil nærmer sig et comeback

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Islænding sparkede bolde i kassen, anfører efterlod et hullet forsvar, og SønderjyskE var ved at smide stor pokalføring

Varde

Se billederne af Arnbjergs nye kæmpesatsning: Største sal i Varde Kommune og allerede nu aftaler med flere store navne i løbet af efteråret

Annonce