Annonce
Haderslev

Socialdemokratisk gruppeformand: Vi bliver ikke ført bag lyset i Honnørkaj-sagen

Socialdemokratiets førstemand, Henrik Rønnow, stemmer for projektet på Honnørkajen og mener, at er lavet mange tilretninger. De socialdemokratiske byrådsmedlemmer stilles frit, når sagen med stor sandsynlighed afgøres i byrådet på tirsdag. Arkivfoto: Jacob Schultz
Et flertal i byrådets økonomiudvalg stemte som ventet for det omstridte Honnørkaj-projekt på Haderslev Havn. Henrik Rønnow stemte også for. Det bliver et attraktivt boligområde, siger han.

Det er med stemmen fra blandt andet formanden for den socialdemokratiske byrådsgruppe, at et flertal på ni ud af i alt 11 medlemmer af Haderslev Byråds økonomiudvalg mandag sendte højhus-komplekset ved Honnørkajen på Haderslev Havn et stort skridt nærmere realisering.

Socialdemokraten Finn Lykkeskov og Svend Brandt fra Enhedslisten stemte som de eneste imod, da sagen blev behandlet.

Med det store flertal tyder alt på, at det omstridte byggeri glider ubesværet igennem, når byrådet tirsdag i den kommende uge skal tage endelig stilling til planerne. Lokalplanforslaget og kommuneplantillægget, der fra 27. august til 23. oktober var i offentlig høring og affødte et hav af kritiske høringssvar, kan bane vej for byggeriet af 60 private boliger i et trappeformet højhus på 14 etager, som må være op til 55 meter højt, og 90 almene boliger i et karrébyggeri bag højhuset.

Annonce

Alt kan ske

Sagen har vakt stor debat. Fra kritikeres sider er byggeplanerne, som en lokal investorgruppe med blandt andet Haderslev Boligselskab/Domea står bag, blevet kritiseret for at være alt for bastant, mens til tilhængerne har jublet og kaldt det udvikling.

Borgmester H. P. Geil (V), der er formand for økonomiudvalget, tror efter mandagens møde, at byggeriet bliver en realitet:

- Men man skal aldrig sige aldrig. Det er før set i større sager, at der er sket noget, som har ændret på situationen, siger han.

Også formanden for den socialdemokratiske gruppe tror på, at projektet bliver realiseret. I Socialdemokratiet står man ifølge Henrik Rønnow frit.

Rundt om Honnørkaj-projektet

Investorgruppen bag projektet på Honnørkajen ved Haderslev Havn tæller entreprenørvirksomheden Bo Michelsen A/S, A78 Arkitekter A/S, Steen Skallebæk samt bestyrelsesformand i AHJ A/S Brian Gerlach, og Haderslev Bolig Selskab.

Kommunen solgte i  foråret 2019 den 13.600 kvadratmeter store grund for 12 millioner kroner til Bo Michelsen A/S, der sammen med de øvrige investorer vil opføre 150 lejligheder, og der vil blive tale om både private og almennyttige boliger.

Den 27. marts 2019 indkaldte Haderslev Kommune til pressemøde om byggeprojektet.

Planen er at opføre et højhus i op til 55 meters højde til de private boliger og etageejendomme i fire til otte etagers højde til de almene boliger. Ifølge den gældende lokalplan må der maksimalt bygges i op til fire etager på havnen.

Projektet kræver en ændring af lokalplan og kommuneplan. Under høringsperioden fra den 27. august til den 23. oktober indkom der 46 høringssvar.

36 bidrag kom  fra borgere. 34 er bekymrede/kritiske over for projektet. To er positive.

Ni bidrag kom fra organisationer: By og Land Haderslev, Akademirådet, Søslangens Bestyrelse, Bestyrelsen bag Helene, §17, stk. 4 Udvalg for tilgængelighed, Nationalmuseet, Haderslev Domsogn, Haderslev Stift og Kulturmiljrådet for Sønderjylland. Otte er kritiske/bekymrede over for projektet. §17 stk. 4 Udvalg for tilgængelighed bidrager med anbefalinger i forbindelse med handicapvenlighed.

Et bidrag fra myndighed: Kgl. Bygningsinspektør vurderer, at der ikke er grund til at gøre indsigelse.

Inden forslaget overhovedet blev lavet, blev der afviklet en idéhøring. Der indkom 34 høringssvar, mange af dem stærkt kritiske.

- På nuværende tidspunkt er der et pænt flertal for projektet og et mindretal, der er imod, siger han og oplyser, at han selv stemmer for:

- Jeg er glad for mange af de tilretninger, der er kommet undervejs. På et tidspunkt var jeg ret skeptisk angående højden, skygger, placeringen og i forhold til Jomfrustien. Jeg er glad for, at man eksempelvis fra Jomstrustien stadig vil få havneudsigt. Og desuden er jeg glad for, at der også kommer almene boliger.

Annonce

Hvad med Jomfrustien?

Henrik Rønnow er ikke bange for, at det store byggeri kommer til at udvande Jomfrustiprojektet, og han mener også, at planerne er blevet grundigt gennemarbejdede – også politisk.

- Jeg har brugt rigtig meget tid på det, selv om det ikke bliver opfattet sådan udadtil. Jeg får en del mails, hvori jeg bliver spurgt, om jeg er blevet ført bag lyset af investorerne. Nej, det er jeg ikke. Vi har fra starten haft en god dialog.


Jeg får en del mails, hvori jeg bliver spurgt, om jeg er blevet ført bag lyset af investorerne. Nej, det er jeg ikke. Vi har fra starten haft en god dialog.

Henrik Rønnow (S)


Henrik Rønnow, mange mener, at I ikke tager tilstrækkelig med hensyn til høringssvarene. Blandt andet fra en række fagfolk. Hvad siger du til det?

- Det gør mig da en smule ked af det. Men vi har jo lyttet, og der er lavet tilretninger i forhold til lokalplanen. Det har vi været opmærksomme på. Det er klart, at der er gener ved det byggeri, men jeg mener, at vi har minimeret generne og kun kan have tillid til, at det materiale, vi er blevet præsenteret for, er korrekt.

Kritikerne siger, at byggeriet tager fra uden at give noget tilbage til byen. Hvad mener du, at byggeriet giver tilbage til byen?

- Jeg mener, at vi skaber et attraktivt boligområde. Vi mærker en stor tilflytning til Haderslev, vigtigt, at vi er med og har noget at tilbyde kommende borgere. Jeg har dyb respekt for de kritiske røster, men får selv langt flere positive henvendelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

forside For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce