Annonce
Kolding

Socialdirektør efter beretninger fra forældre til udviklingshæmmede: - Når jeg hører jeres historier, bliver jeg ked af det

En gruppe forældre til unge udviklingshæmmede havde taget initiativ til mødet om, hvordan man kan sikre de unge gode, trygge boligforhold. Hele socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget var inviteret, men Benny Dall (EL) og Kristina Jørgensen (DF) var de eneste fra udvalget, som deltog i mødet. S' og V's medlemmer kunne ikke deltage i mødet. S havde dog to af dets byrådskandidater med som tilhørere i salen. Foto: Lotte Højstrøm
På et stormøde for forældre til unge udviklingshæmmede lød der meldinger om forbedringer for de unge fra politikere og fra kommunens socialdirektør. Efter hjerteskærende beretninger fra flere forældre om, hvordan deres børn sendes i egen lejlighed, selv om de ikke kan klare sig selv, slog han fast, at man ikke skal opleve tingene sådan.

Kolding: Henriette Rosenlunds 23-årige datter Sofie kan ikke klare sig selv. Hun er psykomotorisk retarderet, kan ikke læse eller skrive, kan ikke lave mad og har et skylletoilet, fordi hun har brug for hjælp til sine toiletbesøg. Hendes udvikling er som en på otte-ni år.

Men alligevel ville man fra Kolding Kommunes side tidligere i år have, at Sofie skulle flytte fra det midlertidige bosted for unge udviklingshæmmede Ungdomskollegiet og ud i sin egen lejlighed.

Ganske vist fik forældrene besked om, at datteren ville passe bedst ind i bofællesskabet på Levisonsvej, hvor unge udviklingshæmmede bor tæt sammen og med personale tilknyttet, men her var der ikke plads, så sagsbehandleren opfordrede til, at Henriette og hendes mand selv købte eller lejede en lejlighed til datteren.

Annonce

Dét var blot én af de personlige beretninger, der kom på bordet, da der torsdag aften var møde mellem forældre til unge udviklingshæmmede i Kolding og politikere fra socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget.

Herfra var der kun mødt to medlemmer op - DF's Kristina Jørgensen og EL's udvalgsformand Benny Dall - men de blev suppleret af kommunens socialdirektør og voksenchef. Og blandt tilhørerne var blandt andet Socialdemokratiets borgmesterkandidat og DF's gruppeformand i byrådet, Søren Rasmussen.

Bliver ked af det

Både politikere og forældre var enige om, at der nu skal ses på, hvordan man kan sikre de unge handicappede, der flytter hjemmefra, eller som skal sluses ud fra Ungdomskollegiet, trygge omgivelser, hvor de får den nødvendige praktiske hjælp samt støtte til fortsat at indgå i et fællesskab med andre unge.

Og socialdirektør Thomas Reintoft slog også fast, at forældrenes fortællinger om, hvordan man fra kommunal side i de seneste par år har været meget ivrig efter at sende flere af de unge ud i egen lejlighed, ikke flugter helt med de intentioner, man har.

Henriette Rosenlund fortalte, hvordan man fra kommunens side for få måneder siden ville have hendes 23-årige datter, der er psykomotorisk retarderet, flyttet fra Ungdomskollegiet og ud i egen bolig. Først var datteren med på det og foreslog en villa til fem millioner kroner i Drejens, og da hun fik at vide, at det kunne hun ikke, blev hun vred. Henriette Rosenlund fortæller, at hendes datter ikke kan klare sig selv, og at hendes udvikling er som en otte-niårigs. I dag har forældrene fået lov til, at datteren foreløbigt kan blive boende på Ungdomskollegiet. Foto: Lotte Højstrøm

- Når jeg hører jeres historier, bliver jeg ked af det. Sådan skal man ikke opleve det, og jeg vil gå hjem og undersøge, hvad der er sket. Jeg bliver træt af og frustreret over at høre, at flere af jer er blevet mødt med forespørgsler om at skaffe egen bolig til jeres barn, lød det blandt andet fra socialdirektøren.

Han konstaterede ligeledes, at hans research på de seneste års praksis på området har vist, at man har fortolket kommunens principper om, at unge handicappede også skal have mulighed for at leve så almindeligt som muligt, og at de skal sluses hurtigere ud fra Ungdomskollegiet ret stramt.

- Jeg kan se, at der har været en for stram praksis i forhold til unge, der er flyttet i egen bolig, sagde Thomas Reintoft.

Annonce

Skal man have penge med?

Finger efter finger blev rakt i vejret i løbet af aftenen, og mange kunne fortælle historier næsten magen til den om Sofie i begyndelsen af denne artikel. Forældrene fortalte om unge udviklingshæmmede, der ikke har begreb om, at man skal have nok penge med ud på indkøb, om usikre unge, der ringer til deres forældre døgnet rundt, og om unge, der ikke er i stand til at lave en social aftale med venner, når de ikke længere bor dør om dør med dem.

DF og S har gennem de seneste uger kæmpet for, at man skulle genetablere de pladser, man tidligere i år vedtog at nedlægge på Ungdomskollegiet. Det har et politisk flertal sagt nej til, men Benny Dall vil gerne arbejde sammen med de to partier - og med forældrene - om at finde på mere permanente løsninger til, hvordan de unge kan komme til at bo, når de flytter hjemmefra forældrene eller væk fra de seks pladser, der bevares på Ungdomskollegiet.

Tina Møller Fischer har en søn, der boede på Ungdomskollegiet, før han i december 2020 ikke kunne bo dermere og måtte flytte i sin egen lejlighed. Allerede 45 minutter efter, at han var flyttet, ringede han grædende til sine forældre, og han har været så bange for at bo for sig selv, at han fra december til april i år boede hjemme hos sine forældre. Foto: Lotte Højstrøm

Fra flere sider lød det, at der mangler bofællesskaber eller opgangsfællesskaber, hvor de unge handicappede kan flytte hen, og få hjælp fra personale og samtidig have et fællesskab med de andre beboere.

Benny Dall erkendte, at han og de øvrige politikere måske var "lidt blinde" og "overmodige", da de for nogle år siden nedlagde de to bosteder Grenen og Gramrolighed og ikke etablerede nogen alternativer i stedet.

Det kunne flere forældre ikke forstå. De pegede på, at de her unge har gået i specialinstitutioner og specialskoler, siden de var små, og at de og deres familier har været i det kommunale system i årevis.

- Jeg kan ikke forstå, at det så kan komme bag på jer, at de nu har brug for en plads i et bofællesskab, lød det fra en mor.

Sagen

  • Sagen om de unge udviklingshæmmede begyndte, da forældre gjorde opmærksom på de problemer, der opstod ved, at medlemmerne af handicapudvalget i enighed i februar valgte at lukke 12 af de 18 pladser på Ungdomskollegiet, hvor unge udviklingshæmmede kan bo midlertidigt.
  • En del forældre har desuden gjort opmærksom på, at der ikke er nok tilbud om f.eks. bofællesskaber til de udviklingshæmmede, når de skal flytte hjemmefra, og for mange bliver sendt ud for at bo helt på egen hånd og med kun få timers hjælp om ugen. Forældrene fortæller, at de unge ikke er i stand til f.eks. at lave mad, købe ind, læse, skrive, sørge for sociale aftaler eller i det hele taget klare sig selv.
  • Kolding Kommune indkalder i juni alle forældre til unge handicappede, der bor i egen bolig, til et møde om forholdene for de unge.
Annonce
Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Sag om mobning i forsvaret får ikke politiske konsekvenser for udvalgsformand: - Det her ændrer ikke ved, at jeg stiller op for Venstre

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten : Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Aabenraa

Mændene svigter mudderløb: Kvinderne redder økonomien

Regionalt

Coronasmitten fortsætter bølgedans i landsdelen: Det seneste døgn er fire danskere døde med virussen

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Livsstil

Du kan opleve DM i Kolding: Her skal klatrene kæmpe om medaljer uden sikkerhedsnet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Hotel lever takket være opbakning: Men borgere taber penge, fordi folkeejet anpartsselskab er sendt til tvangsopløsning

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Vejen For abonnenter

Stormøde i kriseramt klub: Erhvervsmand vil samle opbakning til at genrejse klubben

Sønderborg

Voldsomt vejr vinder over færgerne: Alslinjen aflyser alligevel flere afgange

Annonce