Annonce
Nordtyskland

Sociale kasser styrtbløder under coronakrisen

Pengene fosser ud hos sygekasserne samt forsikringsordningerne mod ledighed. Til gengæld er det småt med indtægter.
Tusinder af arbejdsgivere i Nordtyskland er ikke i stand til at betale deres ansattes sygeforsikringer.
Annonce

FLENSBORG: Coronakrisen rammer nu for fuld kraft de sociale kasser i Nordtyskland. Hos sygekassen AOK Nordwest har 17.000 arbejdsgivere bedt om henstand med bidragene. Det svarer til næsten hver tiende. I samme tidsrum har også 416 selvstændige måttet bede om udsættelse eller reducerede forsikringspræmier. Det skriver mediehuset SHZ.

Tyskland har som sådan ikke nogen offentlig sygesikring. Men arbejdsgivere og ansatte finansierer i fællesskab sundhedsvæsnet via sygekasser. Her indbetaler begge parter hver 7,3 procent af den ansattes bruttoløn for lønninger på op til 4687,50 om måneden. Indtægter over denne grænse bliver der ikke beregnet sygeforsikring af.

Desuden er der en mindre tillægspræmie, der varierer fra sygekasse til sygekasse.

Annonce

Stigende ledighed

- Endnu er det uklart, hvilke konsekvenser coronakrisen får for sygekasserne. Udgifterne er mindre, fordi der er blevet udført færre rutinebehandlinger på sygehusene og hos lægerne. Til gengæld har vi udgifter til regeringens forskellige hjælpepakker samt ikke mindst massivt faldende indtægter udløst af hjemsendelser og stigende ledighed, forklarer Christoph Vauth, der er viceadministrerende direktør hos AOK Nordwest til mediehuset.


Endnu er det uklart, hvilke konsekvenser coronakrisen får for sygekasserne. Vi har massivt faldende indtægter udløst af hjemsendelser og stigende ledighed.

Christoph Vauth, Sygekassedirektør.


Krisen synes dog at være toppet. Mens 3600 virksomheder bad om udsættelse i maj, var det kun 300 i juni.

Også arbejdsløshedsforsikringen og pensionsordningen mærker krisen. Disse ordninger fungerer på ganske samme vis som sygesikringen ved, at arbejdsgiverne og de ansatte betaler i fællesskab.

I Slesvig-Holsten er udgifterne til dagpenge øget med 70 millioner euro fra januar til midten juli, hvilket svarer til en stigning på 22 procent sammenlignet med samme tidsrum året før. Hertil kommer så udgifterne til lønkompensation der er eksploderet fra 900.000 euro i første halvår af 2019 til foreløbig 248 millioner euro i indeværende år.

Annonce

Dyrt for de ældre

De forskellige sociale kasser påpeger, at økonomien ikke kan hænge sammen, hvis ikke bidragene bliver sat op. Det er dog ikke mulig, fordi kansler Angela Merkel og hendes regering har garanteret, at satserne ikke må stige i de kommende to år, ligesom ydelserne ikke må blive forringet.

Til gengæld kan pensionisterne komme til at betale gildet. Eksperter formoder, at pensionerne ikke stiger i mindst to år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Nordtyskland

Risikerer fængsel: Tysk familiefar tog på McDonalds, selv om han vidste, han var smittet

Trekantområdet

Gode forhold og næsten ingen kø: Flere hundrede er allerede blevet testet for covid-19 i MesseC

Annonce