Annonce
Udland

Sociale medier sletter dokumentation for krigsforbrydelser

Bakr Alkasem/Ritzau Scanpix
Syrisk ngo ser det som stort problem, at sociale medier fjerner videoer og fotos, der dokumenterer overgreb.
Annonce

Sociale medier fjerner hundredtusindvis af fotos og videoer fra den syriske borgerkrig for at bekæmpe vold og ekstremisme på nettet.

Det skriver det journalistiske medie Danwatch.

Organisationen Syrian Archive, der indsamler bevismateriale om krigsforbrydelser, ser det som et stort problem.

- Hvert minut trawler Facebook, YouTube og Twitter deres platforme og fjerner materiale, der kan være afgørende for en dag at få krigsforbrydere dømt, siger Hadi al-Khatib, leder af organisationen, til mediet.

Som eksempel på videoer, der er blevet slettet, nævner Danwatch tre videoer fra den syriske by Kafr Zita, der i april 2014 blev angrebet med tøndebomber indeholdende klorgas.

Ifølge den syriske ngo er en meget stor del af det materiale, som er blevet uploadet fra den syriske borgerkrig, forsvundet.

Tendensen vokser, i takt med at søgemaskinerne bliver mere effektive til at finde eksempelvis voldeligt materiale og børneporno.

- Vi har løbende kontakt med Facebook, Twitter og Google (som ejer YouTube, red.) om problemet, men trods flere års forhandlinger er det som om, de stadig ikke forstår problemet, siger Hadi al-Khatib.

Hos Facebook erkender kommunikationschef Peter Münster, at det er et problem, hvis historisk materiale forsvinder.

- Det er klart, at Facebook også skal være en platform, hvor man kan dele ting, der ikke er rare at se på og høre om.

- Det betyder, at vi i nogle situationer har et konkret ansvar for at lade ting ligge. Det tager vi alvorligt, siger han til Ritzau.

Det afhænger ifølge kommunikationschefen helt af konteksten, hvorvidt voldeligt materiale bliver fjernet.

- Den samme video af et forfærdeligt angreb kan deles på flere måder. Den kan for eksempel deles med en emoji af klappende hænder eller en anden form for billigelse eller forherligelse. I så fald skal den fjernes.

- Men hvis den samme video deles med det formål at gøre opmærksom på, at her er noget forfærdeligt, som skal stoppes, så skal den som udgangspunkt blive liggende, siger han.

I et samråd onsdag erklærede justitsminister Nick Hækkerup (S) sig villig til at diskutere nogle "samfundsmæssige rammer" for regulering af sociale medier.

Det var foranlediget af en debat om, hvorvidt det begrænser ytringsfriheden, når eksempelvis Facebook sletter visse opslag, som indeholder den højreorienterede aktivist Tommy Robinsons navn.

/ritzau/

Nyheden fra Danwatchs hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce