Annonce
Esbjerg

Socialminister Astrid Krag om tvivlsomme sexsager: Ubegrundede børnesager skal lukkes straks

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) svarer på kritiske spørgsmål om Fanøsagerne, som hun betegner som ulykkelige. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Fanøsagerne med ubegrundede mistanker om sex- og voldsovergreb i tre familier er havnet på ministerens bord. Hun noterer sig, at borgmester Sofie Valbjørn har erkendt fejl og har bedt om hjælp fra Socialstyrelsen.

Esbjerg: Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil ikke sende en taskforce af specialister til Fanø for at undersøge de grundløse underretninger og de tre børnesager, som tvivlsomme underretninger gav anledning til.

Astrid Krag begrunder sin afvisning af at sende et specialkorps til Fanø med, at Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn (Alternativet), i JydskeVestkysten offentligt har erkendt fejl og beklaget over for flere familier.

- Jeg har også noteret mig, at kommunen vil iværksætte relevante tiltag for at rette op på kommunens håndtering af underretningssager på børneområdet. Jeg finder derfor ikke for nærværende anledning til at foretage mig yderligere, skriver social- og sundhedsministeren i et af fire svar til Karina Adsbøl (DF), der via Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har stillet kritiske spørgsmål om Fanøpolitikernes og embedsmændenes håndtering af sagerne.

- Er forløbet foregået korrekt og efter servicelovens forskrifter?, spørger Karina Adsbøl.

Astrid Krag fastslår, at hun ikke kender detaljerne i sagerne, men har noteret sig, at kommunen vil bede om ekstern hjælp til at gennemgå sagerne med underretninger på børneområdet, ligesom kommunen vil bede Socialstyrelsen om hjælp med henblik på en vurdering af kommunens procedurer i sager med underretninger.

- Jeg finder derfor ikke for nærværende anledning til at foretage mig yderligere, fastslår hun.

Annonce

Det er vigtigt, at kommunerne er opmærksomme på, om der er børn og unge, der har behov for støtte, så der ikke er børn og unge i mistrivsel, som går under radaren.

Astrid Krag (S), social- og indenrigsminister

Et ulykkeligt forløb

Når det er sagt, så mener regeringen ifølge Astrid Krag, at der er behov for at styrke indsatsen over for udsatte børn og unge på en række punkter, og regeringen vil derfor senere på året fremlægge et bredt udspil.

Ministeren understreger også, at det er vigtigt, at kommunerne er opmærksomme på, om der er børn og unge, der har behov for støtte, så der ikke er børn og unge i mistrivsel, som går under radaren og ikke får den hjælp, de har brug for.

- Det er i den forbindelse helt afgørende, at kommunerne handler rettidigt og relevant på de underretninger, kommunerne modtager fra for eksempel fagpersoner i dagtilbud, skole eller sundhedspleje, mener hun og fortsætter:

- Det er kommunens opgave at undersøge sager hurtigt, sagligt og i overensstemmelse med forvaltningsretlige regler med henblik på at vurdere, om der er behov for hjælp.

- Hvis bekymringen viser sig at være ubegrundet, skal sagen selvfølgelig lukkes straks, skriver Astrid Krag med tydelig adresse til sagerne fra Fanø.

Hun fastslår, at oplysningerne i pressen tegner et billede et meget ulykkeligt forløb for Fanø-familierne.

- Det gør naturligvis stort indtryk, konkluderer Astrid Krag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Nu er 187 døde med coronavirus i Danmark

Annonce