Annonce
Danmark

Sofie Linde bryder tavsheden: Min far overbeviste mig om at holde talen

Sofie Lindes opsigtsvækkende tale på scenen ved ZULU Comedy Galla 2020 har nu udløst prisen for Årets Danske Tale. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020)
Man kan ændre noget ved at ødelægge den gode stemning, siger Sofie Linde om sin tale under Zulu Comedy Galla Showet. I dag modtager hun prisen for ”Årets Danske Tale” og taler for første gang offentligt om historien bag talen.

"Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere", sagde Sofie Linde som vært på Zulu Comedy Galla Show den 27. august. Ved at bruge sin værtsrolle til at fortælle om sine egne oplevelser med sexchikane og krænkelser på Danmarks Radio og i mediebranchen, satte hun gang i en bevægelse, som har fældet magtfulde politikere og tændt ild i debatten om krænkelser af kvinder.

I dag har hun for første gang talt offentligt om sin opsigtsvækkende tale og sine overvejelser i forbindelse med, at hun modtog prisen for ”Årets Danske Tale”, og hun fortæller, at hun var i tvivl, om kun kunne tillade sig at ødelægge gode stemning til et stort comedyshow med sin tale, og hvordan hun dagen inden ringede til sin far:

-Han sagde, at når man står i en position, hvor man reelt har muligheden for at ændre noget til det bedre, så har man en forpligtigelse. Og den skal man være sig bevidst om og tage seriøst. Og hvis du skal tage en kindfed (et slag, red.) for, at andre kvinder med lidt mere ro i maven kan sige fra - so be it. Det kan du da godt? Det har du da styrken til? Det kan også være, at der ikke sker en skid, men så prøvede du, siger Sofie Linde.

Annonce

Det koster "kindfede"

Hendes mor havde ellers forberedt hende på konsekvenserne med ordene:

-Du har ret, og ret til at sige hvad du mener, men du skal vide, at man ikke kan tale om de her ting uden at få en kindfed bagefter. Det skal du bare vide.

Og en ”kindfed” fik hun:

- Jeg fik et par ’kindfede’ og pegefingre sendt i min retning om at være ”et offer”, ”opmærksomhedskrævende”, ”en løgner”, ”en dårlig formidler” ”privillegieblind” og endda ”ødelæggende for Me Too- og kvindebevægelsen i det hele taget. Det kan jeg kun smile af i dag. For se, hvor langt vi er kommet. Se, hvordan vi formåede at tage hinanden i hånden, siger Sofie Linde i sin takketale.

Hun modtog prisen for Årets Danske Tale omgivet af professionelle taleskrivere, kommunikationseksperter og professorer i retorik, der alle deltog i den årlige konference, Logograf, for professionelle taleskrivere.

- Det er helt vildt, at stå her som uuddannet underholdningsvært - og få en tale, som jeg har holdt, analyseret og vurderet af akademikere. Jeg er stolt over, at I synes, at det var en god tale, sagde Sofie Linde og afsluttede sin tale med at forsvare sin ret til at prikke til den glade stemning ved en comedy-galla:

- Talen står for mig som et symbol på, at man kan ændre noget ved at ødelægge den gode stemning - men den står i høj grad sammen med – og ved siden af - en masse kvinder, der ønsker at brolægge en sti, som vil være lettere at gå på for kvinder fremadrettet.

Årets Danske Tale udvælges af et fagligt dommerpanel og uddeles af Danske Taler. Danske Taler er en levende talesamling, der indsamler og publicerer historiske og aktuelle taler fra alle hjørner af det danske samfund. Samlingen ligger frit tilgængelig på dansketaler.dk.

Læs hele talen hér.

Annonce
Annonce
Sydjylland

Corona løsner grebet om særligt plagede kommuner - men kun to syd- og sønderjyske kommuner når under kritisk grænse

Sydjylland For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Esbjerg

Mand gik på rov efter voksenslik: Stjal for flere tusind kroners eksklusiv champagne og sjælden gin

Kolding

Turisterne strømmer til Koldinghus: Sommeren har været bedre end før corona

Esbjerg For abonnenter

Charli havnede på skadestuen som 17-årig: - Jeg blev slået ned, fordi jeg er transperson

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Erhverv For abonnenter

Høsten er landmændenes eksamen: Det tegner til en middelpræstation til god pris

Sønderborg

Efter redningsaktion: Det er der sket med kattekillingen fra Flemmings bil

Kultur

Ghita Nørby efter omtalt interview: Jeg bliver ked af det

Sønderborg

Mariann arbejder med mursten som sin oldefar: - Uden teglværkerne var jeg nok blevet tysker

Aabenraa For abonnenter

Efter nedrivning af forfaldent hotel: Området er blevet meget mere værd

Nordtyskland

Total forvirring: Coronareglerne nord og syd for grænsen passer overhovedet ikke sammen

Annonce