Annonce
Esbjerg

Sofie Valbjørn om budgettet: Et privilegium alle kan være med

Sofie Valbjørn tør endnu ikke være optimistisk omkring budgettet for 2020. Hun venter derfor i spænding på oplysningerne om kommunens andel i det kommunale bloktilskud. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Torsdag afholdt Fanøs byråd budgetseminar på trods af, at politikerne stadig ikke kender deres andel af det kommunale bloktilskud. Borgmester Sofie Valbjørn (Alt) ser frem til, at de kan dykke ned i budgettet med borgernes ønsker i tankerne.

Fanø: Det bliver i kapløb med tiden, når sammensætningen af det kommunale budget på Fanø skal falde på plads.

Det er konsekvensen af, at forhandlingerne mellem regeringen og Kommunernes Landsforening blev forsinkede som følge af folketingsvalget og den efterfølgende regeringsdannelse. Byrådspolitikerne har derfor nu kun lidt over en måned, før anden behandling af budgettet skal være overstået. Oplysningerne om kommunens andel bliver først tilgængelig onsdag den 25. september, mens budgetforhandlingernes anden behandling skal være færdig den 4. november.

Torsdag holdt Fanøs byråd derfor det første budgetseminar i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2020 på mange ubekendte faktorer. Byrådspolitikerne kunne næsten skimte deres andel af det kommunale bloktilskud i horisonten, mens de meget forsigtigt diskuterede kommunens udgifter. Borgmester Sofie Valbjørn (Alt) tør heller ikke være alt for optimistisk endnu, men hun synes, at kommunens andel som udgangspunkt ser fornuftigt ud.

- Vi ved, at vi får et tilskud på baggrund af den demografiske udvikling, men vi ved ikke hvor meget. Men vi er en af de kommuner, der har særligt mange ældre borgere og en fortsat stor stigning i antal af ældre, ligesom vi også har en stigning i antal børn på Fanø, siger hun.

Annonce

Budgettet 2020

  • Kommuneaftalen blev først vedtaget den 6. september. I øjeblikket venter kommunerne derfor på, at Finansudvalget godkender den. Fanø Kommune forventer at modtage oplysningerne om deres andel af det kommunale bloktilskud den 25. september.
  • I henhold til Styrelsesloven skal kommunernes budgetter behandles to gange med tre ugers mellemrum. Fanø Byråd behandler budgettet første gang den 7. oktober og anden gang den 4. november. Dertil afholder der borgermøde den 8. oktober.

Fordelene ved at være små

Inden budgetforhandlingerne havde Sofie Valbjørn inviteret partierne på kaffe, så de kunne diskutere, hvad de havde af fokusområder. Mindretallet, bestående af Det Konservative Folkeparti, Fanø Lokalliste og Socialistisk Folkeparti, takkede dog nej. Det gjorde de ifølge Sofie Valbjørn med begrundelsen, at de er en samlet valggruppe, og at de derfor ønsker at gå ind til forhandlingen samlet. Det, mener hun, kan gøre processen uforudsigelig, fordi de derved ikke kender hinandens fokusområder. Selv om Sofie Valbjørn er ærgerlig over, at de ikke har haft de indledende drøftelser, ser hun i dag positivt på, at de ser på det hele i fællesskab.

Det er da også usædvanligt, at hele byrådet kan deltage i budgetforhandlingerne. De fleste steder er kommunernes byråd så store, at der udvælges forhandlere for partierne. På Fanø er man derfor lidt speciel, for med de kun 11 byrådsmedlemmer er det muligt, at de alle kan deltage.

- Det er et privilegium, at vi alle kan være til at forhandle budgettet. Det er en af de fordele, der er ved at være lille, siger Sofie Valbjørn.

Borgernes perspektiver

Sofie Valbjørn glæder sig til, at de i byrådet rigtigt kan dykke ned i budgettet. Hun ser særligt frem til at finde ud af, hvordan politikerne får enderne på deres forskellige holdninger og fokusområder til at mødes. Det vigtigste er dog borgerne.

- Vi er jo valgt ind som repræsentanter for borgernes perspektiver og ønsker, og det håber jeg, at vi kan få lavet et budget, der afspejler, lyder den afsluttende kommentar fra borgmesteren.

Fra den 25. september kan politikerne dykke ned i budgettet, når de modtager oplysningerne om deres andel af det kommunale bloktilskud.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Børn føler sig flove og anderledes: Konfirmationstiden udpensler familiers manglende ressourcer

Annonce