Annonce
Trekantområdet

Sognepræst i Herslev fejrer højtiden på anderledes måde: Tag et løg og nogle lindrende ord

Kirkerne må holde lukket denne påske for at begrænse spredning af corona. Højtiden er ellers kristendommens vigtigste. I Herslev har sognepræst, Sara Maigaard Flokiou, derfor købt en masse løgblomster. Hun giver dem væk sammen med et lille påskebrev og en sang. Foto: Morten Kiilerich
Ingen tale om opstandelse i kirkerne denne påske. Så Sara Maigaard Flokiou bringer det nye liv udenfor. Plant en blomst og håb på lysere tider.

Fredericia: Kirkerne genåbner ikke i påsken, selvom det er kristendommens største højtid. Det skyldes som bekendt nedlukningen af samfundet for at hindre coronavirus i at sprede sig.

- Så jeg har forsøgt at tænke lidt ud af boksen, fortæller sognepræst i Herslev, Sara Maigaard Flokiou:

- Jeg har købt en frygtelig masse blomsterløg, som beboerne i Herslev kan hente på parkeringspladsen ved kirken fra onsdag, til der ikke er flere.

- Der er også et påskebrev med, hvor jeg skriver nogle ord om påsken - om håb og opstandelse, men jo også om død og lidelse. Det er temaer, vi mærker meget tydeligt i vores liv her i coronatiden, peger Sara Maigaard Flokiou på:

- Det hele sættes på spidsen nu, hvor vi skal være sammen hver for sig og ikke kan ses i kirken.

Annonce

Det er en sindssyg tanke, at det skulle være Guds mening, ligesom det heller ikke er Guds mening, at alt muligt andet skal ramme os. Det repræsenterer i hvert fald et helt andet gudsyn end mit.

Sara Maigaard Flokiou, sognepræst, Herslev

Deler prædikener

Blomsterne opfordrer Herslevs sognepræst til, at man sætter i forhaven, så det senere ses, at Herslev var sammen om noget i en svær tid.

Sara Maigaard Flokiou har desuden på byens side på Facebook delt tilbuddet om fem prædikener, som præster og biskop i Haderslev Stift - samt i Sydslesvig - har skrevet til højtiden. De er tilgængelige i takt med, at helligdagene indfinder sig. Således kan hendes ord til påsken 2020 læses langfredag.

Derimod bliver der ikke livestreaming fra Herslev Kirke eller optagelse af en forud afviklet gudstjeneste. Det gør man andre steder.

- Nej. Hvis jeg kender menigheden, så tror jeg ikke, det er det, der er behov for. Jeg skal også kunne se mig selv i det, og jeg er nok mere til det fysiske møde, siger Sara Maigaard Flokiou.

Ringer til enlige

Forbuddet mod forsamlinger på flere end 10 personer er netop forlænget.

Det betyder, at også alle landets kirker fortsat skal være lukkede. En planlagt børnegudstjeneste i Herslev Kirke 2. påskedag er derfor aflyst. Det samme gælder bryllupper, velsignelser, dåb og konfirmationer, som må udskydes.

Sara Maigaard Flokiou fortæller, at hun ikke har oplevet et øget behov for sjælesorg i denne tid med corona:

- Men jeg har ringet rundt til nogle fra menigheden, som jeg har tænkt særligt på, fordi de sidder alene.

Meldingen var, at alle er ved godt nok mod trods de svære betingelser.

Nej, ikke Guds straf

Hverken i menigheden - efter hvad hun har hørt - eller hos præsten selv har der været overvejelser af teologisk art i krisen. Om den nu var en prøvelse?

Sara Maigaard Flokiou afviser det på det bestemteste:

- Det er en sindssyg tanke, at det skulle være Guds mening, ligesom det heller ikke er Guds mening, at alt muligt andet skal ramme os. Det repræsenterer i hvert fald et helt andet gudsyn end mit.

Gud er med os nu som i alt muligt andet, og det er jo ekstra aktuelt nu i påsken, der som sagt handler om håb og opstandelse, understreger Sara Maigaard Flokiou og uddyber:

- I hverdagen viser Gud sig i vores medmennesker - ved at vi er der for hinanden, og lige nu er vi jo udfordrede på netop den front. Fordi vi skal finde ud af at være medmennesker, men samtidig holde afstand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce