Annonce
Kultur

Sognepræst Torben Bramming udgiver ny bog om Ribes hekseprocesser

Forfølgelsen af kvinder, beskyldt for at være i ledtog med djævelen, var særlig grusom i Ribe på Christian den fjerdes tid. Sognepræst Torben Bramming forsøger i ny bog at se på, hvem forfølgerne var.

Ribe: Renæssancen var rig på kunst og ånd – men også på bestialitet i form af hekseprocesser, der sendte i tusindvis af kvinder på bålet i Europa. Overraskende nok var det tilhængere af den i datiden moderne videnskab, som drev disse ud­rensninger.

Det er i hvert fald pointen i en ny bog om hekseprocesserne i Ribe, som sognepræst i Seem og Ribe Domkirke, Torben Bramming, har begået.

Det oplyser Kristelig Dagblads Forlag i en pressemeddelelse.

Annonce

Albert Skeel

Christian 4. udsendte i 1617 sin trolddomsforordning, som skulle straffe de trolde og hekse, som havde stillet sig til rådighed for djævelen. Albert Skeel var den perfekte hofmand og kunne hjælpe med at udøve loven. Skeel (1572-1639) var højadelig, belæst og berejst og var i 1601 blevet betroet et af landets fineste embeder som lensmand i Ribe.
Over den driftige by hvilede en skygge: Ribe havde vedvarende trolddomsprocesser fra 1572 til 1652. Torturen og henrettelserne var særligt slemme her – det ved man fra de velbevarede sagsakter med udførlige vidneudsagn fra de anklagede.

Annonce

Systemets mand

Skeel var en dygtig administrator og systemets mand. I årene 1610 til 1620 blev seks kvinder anklaget for trolddom på baggrund af rygter eller angivelser. Lensmandens rolle var tilbagetrukken – han brugte sin teoretiske viden til at legitimere processerne.

Bogen "Heksene og den perfekte hofmand" går helt tæt på en grusom periode i danmarkshistorien. Forfatterens skelsættende pointe er, at opgøret med troen på hekse begyndte, da først tyske og siden danske teologer appellerede til, at det enkelte menneske måtte lære at se indad frem for at søge ydre forklaringer på al ulykke.

Torben Bramming, født 1964, er teolog med kirke­historie som speciale. Som mangeårig bestyrer og beboer af Brorsons historiske bispegård Taarnborg har han et indgående kendskab til Ribes historie. Han har tidligere skrevet de anmelderroste historiske biografier Brorson – sjælens digter (med Bente Bramming 2015), Rantzau – den hellige kriger (2016) og Da vikingerne mødte korset (2018).

Bogen

HEKSENE OG DEN PERFEKTE HOFMAND - Albert Skeel og den magisk-religiøse renæssance

FORFATTER Torben Bramming

UDKOMMER Torsdag d. 15. april

PRIS 299,95 kr.

OMFANG 328 sider, illustreret

Torben Bramming har udgivet flere bøger med Ribes fortid som afsæt. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce