Annonce
Sønderborg

101 år siden: Faldne i Den Store Krig blev mindet

Der blev mandag lagt kranse ved mindesmærket på Kirketorvet. Foto: Claus Thorsted
Mandag formiddag blev de faldne sønderjyder i første verdenskrig mindet. Det skete på 101-årsdagen for afslutningen af første verdenskrig.
Annonce

Sønderborg: Peter Sørensen, Friedrich Wulf og Christian Tychsen. Det er tre af de 199 mænd fra Sønderborg Sogn, som mistede livet under første verdenskrig. Da Sønderjylland hørte til Tyskland blev mændene sendt i krig i tysk uniform. 30.000 sønderjyder blev sendt til fronten, og 5270 kom ikke hjem igen. Det mindes hvert på våbenstilstandsdagen blandt andet ved mindesmærket på Kirketorvet i Sønderborg. Omkring 60 personer mødte mandag formiddag op ved mindesmærket med de 199 navne.

En af dem var Erik Hørlyck.

- Jeg er med hvert år, det er en tradition, jeg har. Jeg gør det for at mindes min bedstefar, der var med i første verdenskrig. Han var i Frankrig, og han kom hjem igen, siger Erik Hørlyck.

Liselotte og Hans Langholz var mødt op, da de bor i nærheden af mindesmærket.

- Vi er her ikke hvert år, men det er et specielt arrangement, og vi ville gerne se hvordan det foregår, sagde parret.

Jens Peter Rasmussen stod for dagens tale. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Helvede i Verdun

I 1918 efter fire års krig anmodede Tyskland de allierede om våbenstilstand, som trådte i kraft den 11. november 1918 klokken 11.00.

Mindesmærket i Sønderborg er tegnet af Thomas Havning og blev rejst i 1923. Den årlige mindehøjtidelighed på Kirketorvet arrangeres af Kontaktudvalget for militære traditioner i Sønderborgområdet, og det var udvalgets formand, der stod for dagens tale.

- Samtidig med at vi her på stedet om lidt vil nedlægge kranse for at mindes de faldne, så sker det tilsvarende mange andre steder i Sønderjylland og ved mindemuren ved Marselisborg. For rundt omkring i Sønderjylland står der på kirkegårdene en tilsvarende mindesten med navnene på sognets faldne. På denne dag tænker jeg på faldne sønderjyder fra hele Sønderjylland, sagde formand Jens Peter Rasmussen.

På den danske kirkegård i Braine i Frankrig er 79 sønderjyske soldater begravet. En af dem er Torvald Dau fra Havnbjerg, der var med i krigen alle fire år. Han var blandt andet med i slaget ved Verdun i 1916. I et brev hjem beskrev han helvedet.

"Det er et rent helvede. Kun den, der har været her, kan forestille sig denne elendighed. Utallige projektiler krydser her deres bane og fremkalder øredøvende torden. Engang imellem en kort, uhyggelig pause. I det fjerne knitrer infanteriilden, og sårede kammeraters gråd når op til øret. Ude af stand til at hjælpe må man bruge sin energi for ikke at tabe forbindelsen. Lyskugler og signalraketter, der taler til artilleriet, farer til vejrs og belyser omgivelserne med et skær, der får en til at fare sammen. Hvad er det? Faldne helte, stinkende lemlæstede lig. Begrave dem er umuligt, i næste øjeblik graves de måske op igen af en granat".

Thorvald Dau døde 26 år gammel af sine skader fra en granat på et lazaret fem måneder før første verdenskrig sluttede. Han blev dermed en ud af de omkring ni millioner soldater, der mistede livet under krigen. Jens Peter Rasmussen har flere gange deltaget i mindehøjtideligheden den 11. november i Braine.

- I Frankrig er dagen en national mindedag og dermed en fridag. Ikke så mærkeligt for der døde næsten 1,4 millioner franske soldater og 40.000 civile i løbet af krigen, sagde Jens Peter Rasmussen.

Jens Peter Rasmussen og borgmester Erik Lauritzen lagde kranse. Foto: Claus Thorsted
Omkring 60 personer var mødt op til mindehøjtideligheden. Foto: Claus Thorsted
Den 11. november er det 101 år siden, første verdenskrig sluttede. Foto: Claus Thorsted
Sønderborgs 199 faldne mindes hvert år den 11. november. Foto: Claus Thorsted
Faner og sangen 'Altid frejdig, når du går' er en fast del af mindehøjtideligheden. Foto: Claus Thorsted
Navnene på Sønderborg Sogns 199 faldne står på mindesmærket. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Efter brutalt corona-knæk blomstrer turistbranchen igen: Udlejere jubler over reddet og forlænget højsæson

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vikingerne i Jels trodser vejret

Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce