Annonce
Indland

Sol og varme sender mejetærskere på overarbejde

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Høsten er nu over halvvejs, og et pust af sol og varme giver gode muligheder for at få alle afgrøderne i hus.

Det varme og solrige vejr giver landmændene gode betingelser for at få høsten i hus.

- Vores vurdering er, at vi er godt halvvejs med høsten, siger Niels Søren Rasmussen, direktør i grovvareselskabet DLG.

Selskabet modtager i øjeblikket cirka 100.000 ton korn i døgnet, og op mod 500 medarbejdere står klar til at modtage afgrøderne.

- Lige nu smiler vejrguderne til os, men det er også tiltrængt efter det ustadige vejr i de første uger af august, siger Niels Søren Rasmussen.

Høsten er langt på Sjælland, Fyn og Lolland-Falster. Men i det nordlige Jylland lider man stadig under efterdønningerne fra det ustadige vejr.

- I Nordjylland er man stadig plaget af lidt regn og en byge hist og pist. Men også der begynder der at være fuld drøn på, siger Niels Søren Rasmussen.

Selv om landmænd sjældent lader begejstringen løbe af med sig, så tegner årets høst godt, lyder det fra DLG-direktøren.

- Nu er vi jo et landmandsselskab, så vi hæver ikke hænderne højt op over hovedet. Men jeg vil da sige, at det tegner til at blive en rigtig god høst i forhold til sidste år, siger Niels Søren Rasmussen.

Sidste år var høsten allerede i hus i begyndelsen af august. Men udbytterne var lavere grundet den ekstreme tørke.

- I år er udbytterne væsentligt større, men til et lidt lavere prisniveau. Så det ligner en normal høst sammenlignet med sidste år, siger Niels Søren Rasmussen.

DLG aftager ifølge direktøren cirka halvdelen af alle de afgrøder, som danske landmænd sælger.

Det varme sensommervejr ser ud til at fortsætte nogle dage endnu, og det vil gøre det muligt at få størstedelen af afgrøderne i hus, vurderer direktøren.

- Hvis det her vejr fortsætter fem-seks dage endnu, så vil vi være rigtig langt med høsten, siger Niels Søren Rasmussen.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) skriver på instituttets hjemmeside, at det varme og solrige vejr fortsætter nogle dage endnu.

Men tirsdag og onsdag kan der dukke lokale byger op. Sidst på ugen ventes køligere vejr at sætte ind, skriver DMI.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

19 bilister får fartbøder

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce