Annonce
Aabenraa

Solcellefirma:  Hjolderup har en fremtid

European Energy begynder forhandlingerne med beboerne i Hjolderup så snart lokalplanen for den kommende solcellepark er vedtaget i byrådet. Foto: European Energy A/S.
European Energy A/S, der står bag etableringen af en 340 hektar stor solcellepark, vil holde liv i Hjolderup, selv om den bliver omkranset af solceller.
Annonce

HJOLDERUP: Både politikere og beboere i Hjolderup og omegn spørger sig selv, hvad der skal blive af den lille landsby, Hjolderup, når den bliver omkranset af en kæmpe solcellepark på ikke mindre end 340 hektar.

Med den lokalplan, som nu sendes videre til byrådet, står det fast, at European Energy A/S forpligtes til at købe i alt 13 ejendomme i byen - hvis altså ejerne ønsker at sælge.

Men hvad skal der ske med Hjolderup derefter?

- Vi håber, at folk vil blive boende, men ellers vil vi vurdere hver enkelt hus og leje huset ud, hvis det er i god stand. Hvis ikke, så nedlægger vi det som bolig., siger Søren Hartz, som er projektleder hos European Energy.

Han har sendt et brev til medlemmerne af kommunens vækstudvalg for at imødegå frygten for, at Hjolderup bliver en landsby bestående af "Låsby Svendsen huse".

- I Hjolderup og Fogderup vil vi nøje vurdere, om boligerne har den nødvendige kvalitet til at tiltrække beboere, der kan bidrage positivt til landsbyens fortsatte udvikling, skrev Søren Hartz til udvalget.

Siden er flere af områderne omkring Fogderup taget ud af vindmølleplanen.

Søren Hartz fortæller også, at beboere, der ønsker en ældrebolig eller plejebolig, kan sælge deres nuværende bolig til European Energy og så blive boende på lejebasis, indtil kommunen kan opfylde ønsket.

Annonce

Ordentligt

Philip Teitje (V), der er formand for kommunens vækstudvalg, ser ingen grund til at frygte, at European Energy ikke vil opføre sig ordentligt i forhold til beboerne i Hjolderup.

- Det er en international virksomhed, som gør tingene rigtigt, siger han.

Tietje mener, at den nye lovgivning omkring opstilling af vindmøller og solceller, sikrer, at beboerne også vil få en ordentlig pris for deres ejendom, hvis de vælger at sælge den til European Energy.

Et flertal i vækstudvalget besluttede på det seneste møde, at de kommende solceller må stå så tæt på landsbyen Hjolderup, at projektudvikleren har pligt til at købe husene.

Der vil dog fortsat være et 100 meter bredt bælte mellem beplantningen rundt om solcellerne og selve bygningerne i landsbyen.

Projektleder Søren Hartz fortæller, at European Energy også gerne vil i dialog med beboerne om, hvordan dette areal skal bruges i fremtiden.


Vi håber at folk vil blive boende, men ellers vil vi vurdere hver enkelt hus og leje huset ud, hvis det er i god stand. Hvis ikke, så nedlægger vi det som bolig.

Søren Hartz, projektleder, European Energy A/S


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Høje bankgebyrer dræner små foreningers pengekasser: Priser kan svinge med flere tusinde fra bank til bank

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce