Annonce
Tarm

Solcellefirma vil i dialog med naboer

Europaen Energy står bag Skandinaviens største solcelleanlæg, der ligger ved Vandel. Det er på 130 hektar mod de 40 hektar, anlægget ved Hemmet forventes at blive. Pressefoto European Energy.

European Energy, der vil bygge 40 hektar stort solcelleanlæg i Hemmet, vil gerne vende sagen med politikere og naboerne om projektet.

Annonce

HEMMET: Teknik- og miljøudvalget besluttede forleden at udsætte sagen om det store solcelleanlæg ved Hemmet.

Beboerne på otte omkringliggende ejendomme havde indsendt tre bemærkninger til projektet - alle kritiske - og politikerne ønsker at få sagen yderligere udredt.

I den forbindelse bliver projektmageren indbudt til dialog om projektet.

Og European Energy, der står bag solcelleprojektet, er absolut interesseret i dialog, siger kommunikationschef Joachim Steenstrup.

- Det er ikke en særinteresse for os at få sure naboer, fastslår han.

Forslaget går på at etablere en solcellepark på et areal på 40 hektar og med en samlet effekt på op til 25 MW.

Parken skal ligge i tilknytning til de eksisterende vindmøller ved Holmvej, men et forslag om at flytte solcelleanlægget ind mellem møllerne, dur ikke rigtig.

- Problemet er, at møllerne skygger for solcelleanlægget, og det går ud over produktionen og rentabiliteten i projektet, siger Joachim Steenstrup.

Annonce

Solindstråling

European Energy er interesseret i området ved Holmvej af flere årsager, understreger han.

- Når vi skal placere et solcelleanlæg, kigger vi på forskellige forhold: Kan vi få fat i den jord, vi skal have - gerne i et tyndt befolket område? Der er ikke super mange steder i Danmark, der lever op til det. Er det nemt at koble anlægget på elnettet? Hvordan rammer solindstrålingen? Selv i et lille land som Danmark kan der være betydelige forskelle, og den er ofte bedre i et område med megen vind som i Vestjylland.

Anlægget kommer til at bestå af solcellepaneler monteret på markstativer med en højde på op til 3,6 meter samt nogle små tekniske bygninger, der ikke bliver højere end tre meter.

Naboerne er bekymret for, at anlægget kommer til at syne af meget.

- Men vi vil plante en tæt, to en halv til tre meter høj hæk rundt om hele anlægget. Man kommer ikke til at kunne se panelerne, når hækken er groet op, siger Joachim Steenstrup.

Annonce

Energi 2020

Ringkøbing-Skjern Kommune er som udgangspunkt positiv over for anlægget. Det vil støtte op om Energi 2020-målet om at gøre kommunen selvforsynende med vedvarende energi.

Ulemperne ved anlægget er nærheden til Ringkøbing Fjord og nærheden til naboerne.

På den anden side placeres anlægget i tilknytning til vindmøller og et område, der generelt er tyndtbefolket. Læbælterne i området vil bidrage til kraftigt at begrænse den visuelle påvirkning.

I forhold til placering af solcelleanlæg er det et krav fra statens side, at anlægget så vidt muligt skal placeres i et erhvervsområde eller i tilknytning til andre tekniske anlæg i det åbne land.

Kommunen afviser dog, at et solcelleanlæg af denne størrelse kan indpasses i et af kommunens erhvervsområder, så det tyndt befolkede område ved Holmvej, hvor der i forvejen står vindmøller ses som den bedste mulighed.

Joachim Steenstrup håber, at dialogen med politikere og naboer vil falde positivt ud.

- Det bliver et pænt stort anlæg, men slet ikke det største i Danmark. Det er på 130 hektar, og ligger ved Vandel, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce