Annonce
Haderslev

Solcelleplan udskudt: Anlæg bliver mindre og afstand til nabo længere

Majken Sandholdt fra Styding protesterede tidligere på sommer over planerne om et stort solcelle-anlæg lige uden for hendes hjem og på bygrænsen til Styding. Politikerne har nu besluttet, at anlægget rykkes længere mod nordvest og formindskes. Arkivfoto: Inge Rogat Møller
Haderslev Byråds udvalg for plan og miljø har truffet en række principielle beslutninger, der skal bløde interessen for solcelleanlæg op og formindske naboernes frygt. Planen bliver ikke endelig vedtaget endnu. Der skal nemlig laves en samlet plan, der også involverer arealerne på de såkaldte lavbundsjorder.

En tikkende bombe under den kommende valgkamp er formentlig blevet demonteret. I hvert fald delvist.

Haderslev Byråds udvalg for plan og miljø har med en række justeringer lyttet i hvert fald en smule til de 156 borgere, projektmagere og myndigheder, som under en otte uger lang høring har protesteret og er kommet med kommentarer til planerne om at etablere 1155 hektar med solcelleanlæg syv forskellige steder i Haderslev Kommune.

I planen var der lagt op til, at der kunne etableres store sammenhængende områder på flere hundrede hektar på Kastrup-Tiset Enge syd for Gram, ved Styding og ved Bevtoft. Netop herfra har protesterne også lydt skarpest, og det er der blevet lyttet til.

Annonce

Politikerne har således besluttet, at der helt generelt ikke må udlægges sammenhængende arealer på mere end 75 hektarer. Ved arealer på 50-75 hektar skal afstanden til naboanlæg være mindst tre kilometer og ved arealer på 25-50 hektar skal afstanden være mindst to kilometer. Ved solcelleanlæg på 1-25 hektar skal der mindst være en kilometer til det næste anlæg.

200 meter fra enkeltbebyggelse

Som udgangspunkt skal solcellepanelerne desuden holdes minimum 200 meter fra enkeltbebyggelser og 3-400 meter fra landsbysamfund.

De planlagte 226 hektar ved Styding bliver ud over det reduceret og flyttes mod nordvest, mens solcellearealerne ved Bevtoft skal placeres nord for biogasanlægget. Arealerne på Kastrup-Tiset Enge tages helt ud af planerne.

Til beklagelse for udvalgets formand:

- Når jeg ikke vil have vindmøller, så er jeg nødt til at gå ind for, at der er moderate områder med solenergianlæg, siger Benny Bonde (NB), der kun fik støtte fra Thies Mathiasen (DF) til, at der fortsat skal arbejdes på, at der kommer solcelleanlæg på Kastrup-Tiset Enge.


Når jeg ikke vil have vindmøller, så er jeg nødt til at gå ind for, at der er moderate områder med solenergianlæg.

Benny Bonde (NB), formand for udvalget for plan og miljø


Selv om beboerne i Styding, Bevtoft og i og omkring Kastrup-Tiset Enge - samt de fire andre steder - dermed nu kan ånde en smule lettet op, må de fortsat leve i uvished i en række måneder.

Der var nemlig i udvalget bred enighed om, at der skal laves en ny samlet plan for solcelleanlæg på både almindelige jorder og de såkaldte lavbundsjorder. Det kan derfor godt komme til at tage tid, før alle naboer får en endelig afklaring på, om de er købt eller solgt i forhold til solcelleanlæg.

Benny Bonde er dog tilfreds:

- Vi har slået to fluer med et smæk. Det kommer godt nok til at gå længere tid, men det bliver bedre. Vi kan få lavet solceller og samtidig løfte biodiversiteten. Jeg tror, det kan blive rigtig godt, siger udvalgets formand.

Annonce

Der er taget hensyn

Han mener, at der med beslutningerne i udvalget for plan og miljø er taget hensyn til de bekymrede naboer, der i stor stil har meldt sig på banen. Helt garantere, at der forud for det kommende kommunalvalg går valgkamp i solcellerne kan han dog ikke:

- Alt kan blive et valgkampstema, men vi får ikke de kæmpestore hektarer, som der i planen var lagt op til. For os handlede det om, at de fik en vis størrelse og at vi samtidig udviste hensyn.

Udvalgets beslutninger, der skal endeligt konfirmeres af økonomiudvalget mandag og byrådet den 31. august, indeholdt også en afgørelse om, at arealer indenfor skovbyggelinjen tages ud af planerne. Som udgangspunkt skal alle arealer desuden skjules med fem-seks rækkede læhegn imod bebyggelse og veje. Hvis der ikke er indsyn, kan det fraviges.

Det var der lagt op til

  • 160 hektar ved Rovstrup/Krejsel nordøst for Haderslev.
  • 230 hektar på Kastrup Enge
  • 100 hektar ved Kastvrå
  • 72 hektar ved Simmersted
  • 226 hektar ved Styding
  • 202 hektar ved Bevtoft
  • 165 hektar ved Lerte.

Udvalget for plan og miljø besluttede ud over størrelse og afstandskrav også, at der i kommunen indarbejdes  at minimum 20 procent skal udbydes til lokalt ejerskab.

I få tilfælde kan der godkendes hegning, men her skal den nederste tråd være hævet så meget, at mindre dyr inklusive rådyr kan passere under.

- Og det betyder, at der kan komme rigtig meget liv.

Der har fra en række projektmagere været stor efterspørgsel på jord til solcelleanlæg. Derfor gik planarbejdet også i gang sidste år. Med den nye afgørelse om en udskydelse af den endelige beslutning, ved Benny Bonde ikke, hvornår de første anlæg kommer.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvor det er henne, måske kommer det første allerede til næste efterår. Jeg ved det dog ikke.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Udviklingshæmmede Jens elsker store maskiner: Nu har han fået 'sin egen' hos stor industrivirksomhed

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE til kamp mod topholdet: Aggressiviteten skal med til Herning

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce