Annonce
Debat

Solceller i Haderslev kommune bør revurderes

Byrådet har åbenbart den intention, at alt i Haderslev skal være Danmarks største. Solceller ingen undtagelse.

Borgmester H.P. Geil mener, at alle skal være med til at sikre den grønne omstilling herunder etablering af solceller. Hvem alle så ellers er, kan der kun gisnes om.

Kendsgerningen er imidlertid, at relativ få borgere bl.a I Simmersted skal bære byrden i form af ødelæggelse af landskabet og den herlighedsværdi der i dag er en del af deres bolig. Området i Simmersted vil i kommuneplan 2021 blive udpeget som bevaringsværdigt område. Normalt vil der ikke kunne etableres solcelleanlæg i området.

Annonce

Det tillægges dog ikke større betydning, for man mener, at solcelleanlæg med de rette foranstaltninger kan integreres i landskabet. Hvilke foranstaltninger der er tale om, er et åbent spørgsmål. Er det rimeligt, at beboerne skal leve med uvisheden? Alle ved jo - er Simmersted besluttet, tager embedsværket over og alt kommer herefter til at foregå på deres præmisser.

Oprindeligt var der i Haderslev tiltænkt udlagt et 1900 Ha stort område til solceller Det er nu barberet ned til syv områder med et areal på 1155 Ha. Set i forhold til nabokommuner er der tale om et relativt stort område.

Dansk solcelleforenings ambition er, at solceller i 2030 skal udgøre 20 % af elproduktionen. Det kræver et areal på 7200 Ha. Haderslevs bidrag på 1155 Ha vil udgøre ca 16 %. Hvis Haderslev kommune skulle bidrage i forhold til indbyggerantal, skulle der udlægges ca 684 Ha som alt andet lige må kunne anses som et solidarisk bidrag.


Set i forhold til nabokommuner er der tale om et relativt stort område.


Ser man på de klimatiske forhold er Danmark til vindenergi. Med kun 1000 solskinstimer om året er Danmark ikke særlig attraktiv og på sigt risikerer borgere og virksomheder at skulle betale en overpris. Producer vind- og solenergi hvor forholdene er optimale. Solcellestrøm bør placeres i lande med flere solskinstimer.

Solcelleanlæg i f.eks. Sahara vil kunne producere 2- 3000 kwh/ m2/ år. Det svarer til 20 – 30 mio. kwh/ha/ år. I Danmark vil der kunne produceres ca 0.75 mio. kwh/Ha/ år.

Tro ikke at den globale virkelighed er urealistisk Den vil blive realiseret når kapitalen finder det attraktivt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce