Annonce
Sydjylland

Soldater har erstattet hjemmeværn ved grænsen: Vagter udskiftes nu hver tredje måned

Cirka 60 hjemmeværnsfolk ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland er blevet erstattet af soldater fra hæren. Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Soldater fra Hæren erstattede fra 1. april cirka 60 hjemmeværnsfolk ved grænsen. Ændringen betyder, at mandskabet ved grænsen nu bliver skiftet ud hver tredje måned. Det kan mærkes, fordi grænsevagterne ikke når at få opbygget rutine og erfaring, siger oberst i Hjemmeværnet.

Soldater: Svingdøren snurrer lystigt ved den dansk-tyske grænse. Hver tredje måned er det nemlig blevet store skiftedag, hvor store dele af grænsevagterne bliver skiftet ud med et helt nyt og uerfarent hold.

Det skyldes, at en stor del af hjemmeværnsfolkene ved grænsen fra 1. april blev skiftet ud med soldater fra Hæren. For at det kan hænge sammen rent praktisk, er det nødvendigt med løbende mandskabsrokader, forklarer oberst Henrik Graven Nielsen, der er chef for Hærkommandoen.

- En af årsagerne til, at det går relativt gnidningsfrit, er, at man er der i et kvartil (tre måneder, red.) og derefter kommer tilbage til sin primære opgave. Hele Hæren er ikke indsat på samme tid, men er på skift disponeret over en flerårig plan, siger han og fortæller, at det på nuværende tidspunkt er soldater fra Oksbøl og Aalborg, der har grænsevagten.

Grænsekontrollen

  • Blev midlertidigt indført 4. januar 2016 i et forsøg på at kontrollere flygtningestrømmen.
  • Er blevet forlænget adskillige gange med begrundelse i terrortruslen.
  • 15 grænseovergange er bevogtet - dog kun permanent ved de tre største i Padborg, Kruså og Frøslev.
  • I starten af året fremlagde fra Syd- og Sønderjyllands Politi tal, der viser, at grænsekontrollen har medført 379 beslaglagte våben, 6144 afvisninger og 3694 sigtelser.
  • Grænsekontrollen løber på nuværende tidspunkt indtil 12. november 2019.

Mere spiseligt

Den begrænsede periode ved grænsen betyder ifølge Henrik Graven Nielsen også, at opgaven er mere spiselig for den enkelte soldat.

- Det er klart, at det påvirker, når en soldat, der bor et helt andet sted i landet og er i gang med en uddanne sig til noget, bliver sendt til grænsen. Men det får mindre konsekvenser for den enkelte med rotationsprincippet, og de fleste soldater kan godt se det samfundsnyttige aspekt, siger han.

Hæren forsøger ifølge ham så vidt muligt at lade de københavnske og sjællandske enheder tage sig af opgaver her, mens det fortrinsvist er de jyske enheder, der tager sig af grænserne til Tyskland.

Annonce

Erfaring udebliver

Knap 90 hjemmeværnsfolk har stået for at bevogte grænseovergangene i Sønderjylland, men ud af dem måtte cirka 60 altså søge nye græsgange fra 1. april, hvor de blev opsagt til fordel for Hærens soldater. Det er sket som en del af forsvarsforliget fra 2018, hvor den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre blev enige om at sætte flere penge af til Forsvaret, som til gengæld skal stille med flere soldater ved grænsen for i højere grad at støtte politiet.

- Set udefra er Hjemmeværnet og Forsvaret det samme, men det er to forskellige budgetter. Vi betaler lønnen, så det giver god mening, at det er vores ansatte, der varetager opgaven, siger oberst Jens Lønborg, der er chef for operationsafdelingen i forsvarskommandoen.

Han henviser til, at Hjemmeværnet normalt arbejder på frivillig basis, men at hjemmeværnsfolkene bliver aflønnet af Forsvaret, når de bliver ansat til at løse en såkaldt driftsopgave, som det er tilfældet ved grænsen.

For at undgå et stort erfaringstab ved overleveringen af opgaven har knap 30 hjemmeværnsfolk ifølge oberst i Hjemmeværnet Flemming Agerskov, der er chef for landsdelsregion vest, fået lov til at beholde deres job ved grænsen, men ikke desto mindre kan det mærkes i dagligdagen.

- Vi har ikke fået mindre at lave, efter man er begyndt at rotere i tide og utide. Man når ikke at få den store rutine og erfaring, siger han.

Annonce

Har medført justeringer

Soldater fra Forsvaret har siden 2017 hjulpet med bevogtning- og transportopgaver ved grænsen, men er altså nu blevet en større del af selve grænsedelen. Selvom der er fulgt en pose penge og dermed flere ressourcer med den ekstra opgave, har den medført justeringer, fortæller Henrik Graven Nielsen.

- Det er klart, at der er nogle ting, man må justere i sin planlægning for at få tingene til at virke til den tid, de skal virke til. Når nu der i øjeblikket er 35 fra Oksbøl, og de skal stille 30 hver dag, så er det klart, at de 30 ikke er til anden uddannelse. Men vi er ikke den eneste offentlige institution, der gør den slags, siger han.

Han kan dog ikke pege på specifikke opgaver, som nu må prioriteres lavere.

Annonce
Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Esbjerg For abonnenter

Magdalenes søn ville hellere på skadestuen end i skole - forsøgte at brække sine tæer: Mor føler sig nødsaget til selv at undervise ham

Tønder

Larm i luften: Kampfly har kurs mod Rømø

Esbjerg

Vild vandrehistorie rammer Bilka Esbjerg: - Det er en kæmpestor and

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Vejen For abonnenter

Vinterbadeklub har kæmpet i fire år for at få sat lys op ved søbad: - Vi venter og venter på svar fra kommunen, og vi kommer ingen vegne

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Esbjerg

Corona rammer skolerne spredt: Nogle steder er der ingen problemer, andre steder er der kun to elever i en klasse

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur

Se billederne: Kronprinsesse Mary i Kolding før stor udstilling om kronprinsesserne

Erhverv For abonnenter

Lille it-firma i landsby er gået konkurs: Fire har mistet deres job - men kun ét selskab i Island mister penge

Esbjerg

Endnu en uddannelse kommer til Esbjerg: De første studerende optages allerede i år

Annonce