Annonce
Livsstil

Forfatter Morten Brask: - Som at tage en bid af en chokoladekage og opdage, det er en hotdog

Forfatter Morten Brask debuterede i 2007 med romanen ”Havet i Theresienstadt”. Foto: Lærke Posselt

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Jeg ser kunst som livets dåseåbner. At udsætte mig for kulturelle oplevelser er ikke blot noget, der giver glæde og skønhed og underholdning. Det giver mig også en dybere forståelse for, hvordan verden hænger sammen. Men noget, der er lige så vigtigt, er, at kulturoplevelser også er en kilde til inspiration i min egen beskedne biks. Som forfatter er man en slags svamp, der suger af sine omgivelser for så at omforme det til ord. De gode af dem er med til at give mig en masse idéer. Ofte bruger jeg musik til at komme i en bestemt stemning, når jeg skal skrive. Det samme med fotografiet og billedkunsten, som kan åbne døre til ting, jeg ikke anede eksisterede.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Det er svært at vælge, for der er så mange gode. Af de nulevende forfattere er Don DeLillo og Cormac McCarthy nogle af de bedste rent sprogligt, synes jeg. Og Karl Ove Knausgård er en, jeg lærer meget af. Jeg synes, hans bedste bog er debuten, ”Ude af verden”, om hans tid som lærer i det nordnorske, hvor han gør det forbudte og forelsker sig i en elev. Men den forfatter, jeg nok er mest besat af, er franske Michel Houellebecq. At læse hans bøger er som at tage en bid af en chokoladekage og opdage, det er en hotdog. Det er en overraskelse hver gang, og han har aldrig skuffet mig. Hver eneste roman er som et røntgenbillede af den tid, vi lever i. Om det er nutidens mangel på kærlighed, terror, overfladiskhed, politik eller religion, så er der ingen, der behandler det så klart og koldt som Houellebecq. Han er en total kyniker, og han provokerer, forarger og splitter, men hvor gør han det godt! Jeg anbefaler at begynde med hans første, ”Udvidelse af kampzonen”, og så ellers bevæge sig fremad i hans forfatterskab.

Om det er nutidens mangel på kærlighed, terror, overfladiskhed, politik eller religion, så er der ingen, der behandler det så klart og koldt som Houellebecq.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg var engang til en koncert med Prince i Valby Hallen. Han kunne virkeligt trænge igennem på alle måder, og jeg havde ringen for ørerne i en uge efter. Nu er han her ikke mere, men jeg vender ofte tilbage og hører sange som ”Purple Rain”.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Min guilty pleasure er tv-serier. Jeg ser stort set alt, hvad der kan streames. En, der skiller sig ud i nyere tid, er serien ”Chernobyl”. Den skildrer ikke kun katastrofen, men også selve kommuniststyrets inkompetence, og hvordan branden på kraftværket blev symbolet for Sovjetunionens fald. Jeg tror også, jeg var så optaget af serien, fordi jeg på det tidspunkt skrev på ”Måske et spinkelt jordskælv”, som også viser en verden, der bryder sammen.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg var på MoMA i New York for nogle år siden. Der var en udstilling med franske pointillister - en stil, hvor man kun maler med adskilte prikker, der tilsammen bliver et motiv. Det inspirerede mig til skrivestilen i min roman ”Ofrene”, hvor jeg forsøger at skrive i opdelte tidsblokke, som tilsammen giver en skildring af en voldsforbrydelse og konsekvenserne for ofrene.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Møbeldesign har altid fascineret mig. Godt møbeldesign kan være en kunstoplevelse i sig selv - hvilket er vigtigt, for man tilbringer jo næsten mere tid med sine møbler end med nogen som helst anden kunst. Blandt mine favoritter er klassiske danske designere som Hans Wegner og Poul Kjærholm, og de internationale som Charles Eames, Le Corbusier og Mies van der Rohe, hvis Barcelonastol er vanvittigt smuk og nærmest umulig at sidde på i længere tid.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- At drikke morgenkaffe i Athen og kigge op på Akropolis - it never gets old - at sidde der og kigge på den ruin på toppen.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Nok da jeg var meget ung, og en kæreste ville vise mig sin største passion: ballet. Jeg husker, at jeg bare sad der og så nogle mennesker, der hoppede rundt på scenen, og jeg forstod ikke en skid af det og endte med at falde i søvn. Det tilgav hun mig aldrig, og det blev et meget kort forhold. /DB

Morten Brask

Født i 1970, forfatter og har udgivet romaner, rejsebøger, fagbøger og satiriske bøger.

Hans skønlitterære debut kom i 2007 med romanen ”Havet i Theresienstadt”. Siden har han udgivet tre romaner, og nu kommer den fjerde ”Måske et spinkelt jordskælv”, der tager læseren med på et roadtrip gennem et katastroferamt Europa og er inspireret af en rejse, han selv har været på.

Han har modtaget flere priser, hans forfatterskab er solgt til 11 lande, og han er tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg rettigheder, hvis jeg ikke har del i forældremyndigheden over mit barn?

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Haderslev

Bierfesten er udsolgt: - Det er gået over al forventning

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Annonce