Annonce
Vejen

Som et strejf af en dråbe...

Forfatter Jens Andersen besøgte Kim Larsen syv gange, inden Larsen døde, og det blev der en spændende bog ud af med titlen "Kim Larsen, Mine unge år". Ved foredraget læste han op fra bogen, og højskolelærer, visesanger og komponist Kristian la Cour spillede til de Kim Larsen-sange, der blev sunget. Pressefoto
Kim Larsens liv blev muntert og levende beskrevet på Askov Højskole, hvor Larsens fundament i sin tid blev lagt.

ASKOV: En historisk ring blev sluttet, da Askov Højskole mandag eftermiddag lagde lokaler til et spændende og informativt foredrag om Kim Larsens liv.

Foredraget blev leveret af den kendte forfatter Jens Andersen, som har skrevet en bog om Larsens unge år. Hans beretninger blev smukt akkompagneret af visesanger og komponist Kristian la Cour, som underviser på Askov Højskole. Jens Andersen og Kristian la Cour har fået et samarbejde op at stå, der har resulteret i foredrag, leveret for fulde huse flere steder i landet.

Samspillet omkring disse foredrag er indøvet på Askov Højskole, og mandag blev det hele præsenteret i en fyldt teatersal i forbindelse med det populære kurs "Midsommer i Askov".

Annonce
Opholdet på Askov Højskole prægede Kim Larsen på mange måder, og han vedblev at være taknemmelig for opholdet hele sit liv.

Jens Andersen, foredragsholder og forfatter

Det begyndte i Askov

Askov Højskole havde en stor betydning i Kim Larsens liv.

Hans forældre mødte nemlig hinanden under et ophold på højskolen, og den kendte gavflab blev - på moderens opfordring - elev på Askov Højskole i 1964-65.

- Opholdet på Askov Højskole prægede Kim Larsen på mange måder, og han vedblev at være taknemmelig for højskoleopholdet hele sit liv, fortalte Jens Andersen i et interview med JydskeVestkysten, kort før foredraget gik i gang.

I interviewet bemærkede han, at Kim Larsen gik efter at være den skjald, man ser på ryggen af højskolesangbøgerne, og at han ikke brød sig om at blive kaldt hverken folkehelt eller nationalskjald.

I Larsens køkken

Under foredraget fik de mange hundrede fremmødte et kærligt indblik i Larsens liv.

De hørte om en mand, som nød at læse tykke romaner og hadede small-talk. Om et religiøst menneske, der elskede at fortælle med en bundløs veloplagthed. Et menneske, som insisterede på at tage den tid, fortællingerne tog, og som i starten af sin ungdom var frygtelig genert men fik lært "det der med kvinder" og endte med at have tre forskellige ægteskaber og blive far til seks børn.

De hørte også, at Kim Larsen var et B-menneske af Guds nåde og hverken havde telefon eller gik på nettet.

Jens Andersen læste flere gange op af sin bog og beskrev i foredraget detaljeret og livagtigt, hvordan det havde været at sidde i Larsens køkken og bladre i gamle, velbevarede familiealbum og høre Kim Larsen fortælle om et levet liv, med den for Larsen så velkendte lethed og lune.

Samme lethed og lune prægede foredraget, idet Jens Andersen på ingen måde lagde skjul på, at Kim Larsen hele livet gjorde brug af muntre lystløgne.

Kristian la Cours lethed på tangenterne skabte en lystig stemning under de ti udvalgte Kim Larsen-sange, som de fremmødte blev bedt om at synge, og sangens toner løftede sig hurtigt op imod loftet.

Tonerne dansede ud gennem de sommeråbne vinduer på den højskole, hvor en mand engang mødte en kvinde, og hvor livets melodi begyndte for en lille purk, der hele sit liv gav og gav af sine ord og sin musik, og som har givet os ikke blot mange minder men også livsviden i form af poesi, der ligner banaliteter men i virkeligheden indeholder så meget mere.

Tonerne fra eventyret om Kim Larsen lagde sig ubemærket på den regnvåde græsplæne uden for højskolen - som et strejf af en dråbe...

Forfatter Jens Andersen havde i pausen travlt med at sælge og signere bøger. Mange af de fremmødte ville nemlig hjem og læse om Kim Larsens unge år. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce