Annonce
Vejen

Som et strejf af en dråbe...

Forfatter Jens Andersen besøgte Kim Larsen syv gange, inden Larsen døde, og det blev der en spændende bog ud af med titlen "Kim Larsen, Mine unge år". Ved foredraget læste han op fra bogen, og højskolelærer, visesanger og komponist Kristian la Cour spillede til de Kim Larsen-sange, der blev sunget. Pressefoto
Kim Larsens liv blev muntert og levende beskrevet på Askov Højskole, hvor Larsens fundament i sin tid blev lagt.

ASKOV: En historisk ring blev sluttet, da Askov Højskole mandag eftermiddag lagde lokaler til et spændende og informativt foredrag om Kim Larsens liv.

Foredraget blev leveret af den kendte forfatter Jens Andersen, som har skrevet en bog om Larsens unge år. Hans beretninger blev smukt akkompagneret af visesanger og komponist Kristian la Cour, som underviser på Askov Højskole. Jens Andersen og Kristian la Cour har fået et samarbejde op at stå, der har resulteret i foredrag, leveret for fulde huse flere steder i landet.

Samspillet omkring disse foredrag er indøvet på Askov Højskole, og mandag blev det hele præsenteret i en fyldt teatersal i forbindelse med det populære kurs "Midsommer i Askov".

Annonce
Opholdet på Askov Højskole prægede Kim Larsen på mange måder, og han vedblev at være taknemmelig for opholdet hele sit liv.

Jens Andersen, foredragsholder og forfatter

Det begyndte i Askov

Askov Højskole havde en stor betydning i Kim Larsens liv.

Hans forældre mødte nemlig hinanden under et ophold på højskolen, og den kendte gavflab blev - på moderens opfordring - elev på Askov Højskole i 1964-65.

- Opholdet på Askov Højskole prægede Kim Larsen på mange måder, og han vedblev at være taknemmelig for højskoleopholdet hele sit liv, fortalte Jens Andersen i et interview med JydskeVestkysten, kort før foredraget gik i gang.

I interviewet bemærkede han, at Kim Larsen gik efter at være den skjald, man ser på ryggen af højskolesangbøgerne, og at han ikke brød sig om at blive kaldt hverken folkehelt eller nationalskjald.

I Larsens køkken

Under foredraget fik de mange hundrede fremmødte et kærligt indblik i Larsens liv.

De hørte om en mand, som nød at læse tykke romaner og hadede small-talk. Om et religiøst menneske, der elskede at fortælle med en bundløs veloplagthed. Et menneske, som insisterede på at tage den tid, fortællingerne tog, og som i starten af sin ungdom var frygtelig genert men fik lært "det der med kvinder" og endte med at have tre forskellige ægteskaber og blive far til seks børn.

De hørte også, at Kim Larsen var et B-menneske af Guds nåde og hverken havde telefon eller gik på nettet.

Jens Andersen læste flere gange op af sin bog og beskrev i foredraget detaljeret og livagtigt, hvordan det havde været at sidde i Larsens køkken og bladre i gamle, velbevarede familiealbum og høre Kim Larsen fortælle om et levet liv, med den for Larsen så velkendte lethed og lune.

Samme lethed og lune prægede foredraget, idet Jens Andersen på ingen måde lagde skjul på, at Kim Larsen hele livet gjorde brug af muntre lystløgne.

Kristian la Cours lethed på tangenterne skabte en lystig stemning under de ti udvalgte Kim Larsen-sange, som de fremmødte blev bedt om at synge, og sangens toner løftede sig hurtigt op imod loftet.

Tonerne dansede ud gennem de sommeråbne vinduer på den højskole, hvor en mand engang mødte en kvinde, og hvor livets melodi begyndte for en lille purk, der hele sit liv gav og gav af sine ord og sin musik, og som har givet os ikke blot mange minder men også livsviden i form af poesi, der ligner banaliteter men i virkeligheden indeholder så meget mere.

Tonerne fra eventyret om Kim Larsen lagde sig ubemærket på den regnvåde græsplæne uden for højskolen - som et strejf af en dråbe...

Forfatter Jens Andersen havde i pausen travlt med at sælge og signere bøger. Mange af de fremmødte ville nemlig hjem og læse om Kim Larsens unge år. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce