Annonce
Kultur

Som nitten-årig kom Mathias fra Esbjerg ind på Filmskolen: - Det var lidt af et kulturchok

25-årige Mathias Rodrigues Bjerre er færdiguddannet animationsfilmsinstruktør fra Den Danske Filmskole. Det var fedt, men også hårdt at gå der, fortæller han. Foto: Agnes Sofie Rønberg.
Mathias Rodrigues Bjerre blev i sommers færdiguddannet animationsfilminstruktør fra Den Danske Filmskole. Han startede blot nitten år gammel på skolen og beskriver det som lidt af et kulturchok at komme fra Esbjerg og ind på den finkulturelle uddannelsesinstitution.

Esbjerg: Mathias Rodrigues Bjerre sad på sit værelse i bedsteforældrenes hus nord for København en novemberaften i 2015. Han var flyttet dertil et halvt år forinden for at følge drømmen om at leve af at lave film. Indtil videre var han begyndt på en multimedie-uddannelse og lavede animationer for DR ved siden af.

Det var også det, han sad med den aften, da mailen tikkede ind.

'Kære Mathias. Vi kan med glæde meddele dig...'

Annonce

Med glæde.

Mathias sprang op og råbte på bedsteforældrene. Han havde aldrig i sit liv oplevet så meget lykke samle sig omkring ham i et eneste øjeblik. Han var kommet ind på Filmskolens animationsinstruktør-linje.

Tålmodighed nok

Mathias Rodrigues Bjerre dimmiterede i sommers fra Filmskolens animationsinstruktør-linje. Han har helt siden barndommen i Esbjerg været fascineret af film og filmskabere. Det startede meget typisk med Tarzan, men det begyndte hurtigt at stikke af, og 11-årige Mathias fik lyst til selv at eksperimentere med at lave film.


Hjemme i Esbjerg gik mine venner op i fodbold og fifa. Lige pludselig handlede rigtig mange af samtalerne omkring mig om politik og om, hvad det vil sige at lave kunst.

Mathias Rodrigues Bjerre


Men familien havde ikke noget specielt godt kameraudstyr, bare en helt normal camcorder. Mathias var den type dreng, der var god til at opdage ting på nettet, og der fandt han hurtigt ud af, at hvis man bare havde tålmodighed nok, kunne man lave animationsfilm helt gratis. Så det begyndte han at gøre.

På det tidspunkt så han det som helt umuligt rent faktisk at komme til at leve af at lave film, og han syntes, det var pinligt at fortælle folk, at det altså var det, han drømte om.

Annonce

Helt tilfældigt og alligevel så definerende

Men så kom det øjeblik, Mathias selv ser som starten på sin professionelle filmkarriere. Han gik på gymnasiet og var som så mange andre bagud med en fysikaflevering. Han forsøgte at redde sig selv ved at animere en lille sekvens, som illustrerede forsøget, der vistnok handlede om noget med en rutschebane.

Og det virkede faktisk. Hans fysiklærer, Ole Gadsbølle, blev meget begejstret for videoen og anbefalede ham at deltage i en videnskabsfestival i Sønderborg. Så Mathias brugte to måneder på at animere en kortfilm, og så tog han afsted. Det var en kæmpe hal med en håndfuld mennesker i, men alligevel var det det fedeste, da han endte med at vinde en lille pris. Folk kunne lide det, han lavede tænkte han.


Så da han lige efter gymnasiet flyttede til København, fuldt ud indstillet på at tage en masse småjobs i filmbranchen uden rigtig at få betalt, og så, at DR's videnskabsafdeling søgte grafikere, tænkte han, at det ville han søge. Han sendte dem videoen og fik hurtigt det job, han stadig havde et halvt år senere, da han blev optaget på filmskolen.

- Det er helt vildt at tænke på, at hvis Ole ikke havde anbefalet mig at deltage i den festival, så havde jeg nok ikke fået jobbet på DR. Og hvis jeg ikke havde fået jobbet på DR, så var jeg nok ikke kommet ind på Filmskolen, siger Mathias.

Annonce

Et rigtigt kulturchok

To måneder efter, han havde fået optagelses-mailen, trådte Mathias for første gang ind på skolen, lettere nervøs og fuld af forventninger. Som alle andre følte han, at det var en fejl, at han var kommet ind. Fra barndommen i Esbjerg var han ikke rigtig vant til at samarbejde om film, og han beskriver den første tid på filmskolen som lidt af et kulturchok.

- Hjemme i Esbjerg gik mine venner op i fodbold og fifa. Lige pludselig handlede rigtig mange af samtalerne omkring mig om politik og om, hvad det vil sige at lave kunst. Der var også vegetardage i kantinen. Jeg kan huske, jeg tænkte, at det var en rigtig københavnerting, at selvfølgelig går de op i det, fortæller Mathias grinende.

Mathias Rodrigues Bjerre ser store muligheder i animationsfilmens fremtid. Han tror på, at kæmpesucceser som 'Ternet Ninja' baner vejen for, at tegnefilm bliver mere mainstream også for voksne. Foto: Agnes Sofie Rønberg.

Det hjalp heller ikke, at Mathias på det tidspunkt var nitten år gammel, mens de fleste af hans nye klassekammerater var over 26. I løbet af uddannelsen begyndte de at få børn, og det var først i hans sidste år på skolen, at der dukkede nogen op, som var yngre end ham.

Men alligevel følte Mathias sig altid velkommen. Han fik flere og flere venner og fandt også Camilla Kaufmann, som i dag er hans professionelle samarbejdspartner.

Annonce

En beskidt kunstner

Filmskolen er et sted, der opsluger dig helt. Sådan var det i hvert fald for Mathias og alle dem, han gik der sammen med. I de fire år, han gik der, brugte han nærmest al sin tid på film.

Det hele kulminerede, da han skulle lave sit afgangsprojekt. I det år sad han i skolens produktionslokale fra omtrent ni om morgenen til omtrent et om natten. Hver nat, når han cyklede hjem, skulle han lige forbi tanken og have en fransk hotdog med hjem og så på hovedet i seng. Han blev venner med Ray, som arbejdede på tanken. Han begyndte at ryge cigaretter i det år.

Alt sammen for en film, hvis premiere blev aflyst af coronapandemien.

- Det er lidt af en tragedie, siger han.

Men det var også fedt. For han fik lov til at lave det, han altid har drømt om. Efter Mathias er blevet færdiguddannet har det krævet en del at vænne sig til at have fritid. Han arbejder deltid som animator og konsulent på en TV-serie. Ved siden af arbejder på en håndfuld forskellige filmprojekter, nogle alene, nogle i samarbejde med studiekammeraten Camilla Kaufmann.

Når han har fri, hvis han ikke lige har nogle aftaler, sidder han stadig for sig selv og arbejder på sine film. Nu finder han det mere sjovt og afslappende end at spille computerspil.

Blå bog

Mathias Rodrigues Bjerre er født i Odense, men opvokset i Aarhus og Esbjerg, hvor han flyttede til som 7-årig.

Han gik på Vestervangsskolen og blev student fra Rybners i 2015.

Han er den ældste af 7 søskende.

Han er halvt brasilianer.

Han har svært ved at vælge en yndlingsfilm, men filmene 'Chihiro og heksene' og 'Grand Budapest Hotel' har inspireret ham meget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce