Annonce
Sønderborg

Sommer, sol og stilhed: Sommerferie kan også være ro, fordybelse og kreativitet

Nicolai Petersen (t.v.) og tiårige Alexander Vogelius (t.h) forvandlede et stykke træ til en lysestage, der kom hjem at stå hos sidstnævntes bedsteforældre. Foto: Cecilie Thusing Nielsen
Stolbroladen slog onsdag atter dørene op til kreative aktiviteter i og omkring den idylliske bygning på Nordals. Her kunne børn og voksne trække stikket og blot koncentrere sig om at være kreative.

Svenstrup: Femten børn, otte voksne og en håndfuld pensionister samlet i og omkring en lade plejer sjældent at være lydløst.

Det var dog ikke tilfældet onsdag eftermiddag, da Stenklubben og Farveladen for 15. år i streg arrangerede kreative aktiviteter i Stolbroladen i Svenstrup.

Foruden fuglefløjt og brægen fra marken var den eneste lyd lidt skratten fra en drejebænk.

Bag den stod Nicolai Petersen og hjalp tiårige Alexander Vogelius fra Hillerød med at dreje en lysestage til sidstnævntes bedsteforældre.

- Det er rigtigt sejt, var Alexander Vogelius' reaktion, da han stillede sig bag drejebænken og de afskårne træstrimler begyndte at flyve om ørene på ham. Selvfølgelig hjulpet godt på vej af Nicolai Petersen, der hjalp børnene med at skabe hjemmelavede gaver til bedsteforældrenes hjem.

Annonce

Kreative aktiviteter

  • Hver onsdag i juli fra 14 til 17 tilbyder Stenklubben og Farveladen kreative aktiviteter i Stolbroladen
  • Adressen er Sandvej 19 i Svenstrup
  • Her kan man male på forskellige slags materialer - heriblandt lærred, papir, glas, stof, træ osv.
  • Man kan desuden selv lave smykker og dreje ting i træ
  • Det koster 30 kroner at deltage, og så betaler man desuden for materialerne til smykkerne
  • Sidste gang er 24. juli i denne omgang

Stor koncentration

Inde bag de buede staldvinduer i den hvidkalkede lade med stråtag sad de resterende frivillige og guider dagens gæster gennem de forskellige værksteder.

Her kunne deltagerne blandt andet prøve kræfter med at kreere smykker, male på lærred og udsmykke skåle med silkepapir. Der var ingen telefoner, tablets eller sure miner, mens de deltagende børn, forældre og bedsteforældre holdt deres stålfaste blikke rettet mod hænderne, der for de flestes vedkommende havde skiftet farve til både rød, gul, grøn og blå efter en tur i maleværkstedet.

Her var fordybelsen i højsædet.

En af de mest koncentrerede var femårige Caroline Høgdohn fra Bagsværd, der sirligt puttede farverige perler på en snor af metal. End ikke kamerablitz ænsede hun i første omgang.

- Hvad er det her, spurgte hun og kiggede for første gang i adskillige minutter op på sin mormor, 67-årige Alice Christensen fra Nordborg, inden hun atter vendte blikket mod armbåndet i sine hænder.

Glade børn

Og sådan går hver onsdag i juli i det kreative værksted på Stolbroladen, der i år har åbnet dørene for 15. gang.

En af dem, der har været med som frivillig i flest år, er Anna Weber og Anne Østergård.

- Det er dejligt at gå her og se, at alle børn er så glade for at være her, sagde sidstnævnte, hvortil Anna Weber svarede:

- Ja, de er alle sammen så søde og rare. Det er uden tvivl lysten, der driver værket for os frivillige.

Onsdag den 24. juli er sidste dag med kreative aktiviteter i Stolbroladen denne sommer.

Koncentration, præcision og fingersnilde er opskriften bag en succesfuld trædrejning. Foto: Cecilie Thusing Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce