Annonce
Sydjylland

Sommerferien er højsæson for efterladte kæledyr

Denne killing er en ud af et kuld på fire. Den skulle have været aflivet sammen med sine søskende, hvis ikke Søndergaards Hunde- og kattepension havde taget imod den. Foto: Emma Kirstine Kejser.
Juni, juli og august. Vi kender månederne for sol og koldskål, men det er også højtid for kæledyr, som efterlades i papkasser og i plastikposer. Internater oplever også, at folk efterlader dyrene direkte hos dem.

Efterladt: Imens de fleste danskere ser frem til lunere vejr, er det helt anderledes for kæledyrene. Det er nemlig i sommerferieperioden, at de danske internater oplever, at allerflest kæledyr efterlades og ender hos dem.

Ifølge familiedyrschef Jens Jokumsen har Dyrenes Beskyttelse mere end 500 sager om året, hvor kæledyr bevidst er blevet dumpet og på anden måde efterladt af ejeren. De fleste af disse sager kommer i løbet af sommeren. Fordi flere dyr ofte bliver efterladt samtidig, er det endelige tal for 2018 i sommerperioden 3012 dyr. I år 2017 var det 2847.

Jens Jokumsen forudser, at man også i år vil se masser af kæledyr, der er blevet dumpet af den ene eller anden årsag.

- Vi kan desværre konstatere, at der er en del mennesker i Danmark, som vælger at skille sig af med dyr ved at dumpe dem, siger han.

I tape-lukkede papkasser og i affaldssække efterlades kattekillinger og kaniner på rastepladser og i vejsiden. Her placeres de, når ejeren af ukendte årsager skiller sig af med kæledyr. Men de levende dyrs skæbne er ofte hård. For i en tillukket papkasse dør kattekillinger hurtigt af dehydrering i sommervarmen, og endnu hurtigere går det i en affaldssæk. Skæbnen kan også være barsk for de dyr, der formår at komme ud af beholderen, som de bliver efterladt i.

- En kat, der har levet hele sit liv i fangenskab, overlever desværre ikke ret længe, når den slippes løs i naturen, hvor den aldrig har lært at jage, siger Jens Jokumsen.

Annonce

De hårde tal

Ud af de 500 sager, hvor kæledyrene er blevet efterladt og overladt til sig selv, er flertallet katte, fortæller familiedyrschefen.

Ifølge ham er der flere årsager til, hvorfor det netop er i sommerperioden, der er travlest på internaterne. Her spiller kattene en større rolle.

- Det er typisk i foråret hunkattene er i løbetid, og det betyder, at man henover sommeren vil finde mange kattekillinger, forklarer Jens Jokumsen.

Han forklarer, at mange ejere til usteriliserede katte bliver overraskede over, at deres hunkat pludselig har killinger, og derfor ikke er klar til at tage hånd om tre til seks ekstra katte, som det er typisk for et kuld killinger. Derfor havner mange killinger i sidste ende på internaterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce