Annonce
Sydjylland

Sommerferien er højsæson for efterladte kæledyr

Denne killing er en ud af et kuld på fire. Den skulle have været aflivet sammen med sine søskende, hvis ikke Søndergaards Hunde- og kattepension havde taget imod den. Foto: Emma Kirstine Kejser.
Juni, juli og august. Vi kender månederne for sol og koldskål, men det er også højtid for kæledyr, som efterlades i papkasser og i plastikposer. Internater oplever også, at folk efterlader dyrene direkte hos dem.

Efterladt: Imens de fleste danskere ser frem til lunere vejr, er det helt anderledes for kæledyrene. Det er nemlig i sommerferieperioden, at de danske internater oplever, at allerflest kæledyr efterlades og ender hos dem.

Ifølge familiedyrschef Jens Jokumsen har Dyrenes Beskyttelse mere end 500 sager om året, hvor kæledyr bevidst er blevet dumpet og på anden måde efterladt af ejeren. De fleste af disse sager kommer i løbet af sommeren. Fordi flere dyr ofte bliver efterladt samtidig, er det endelige tal for 2018 i sommerperioden 3012 dyr. I år 2017 var det 2847.

Jens Jokumsen forudser, at man også i år vil se masser af kæledyr, der er blevet dumpet af den ene eller anden årsag.

- Vi kan desværre konstatere, at der er en del mennesker i Danmark, som vælger at skille sig af med dyr ved at dumpe dem, siger han.

I tape-lukkede papkasser og i affaldssække efterlades kattekillinger og kaniner på rastepladser og i vejsiden. Her placeres de, når ejeren af ukendte årsager skiller sig af med kæledyr. Men de levende dyrs skæbne er ofte hård. For i en tillukket papkasse dør kattekillinger hurtigt af dehydrering i sommervarmen, og endnu hurtigere går det i en affaldssæk. Skæbnen kan også være barsk for de dyr, der formår at komme ud af beholderen, som de bliver efterladt i.

- En kat, der har levet hele sit liv i fangenskab, overlever desværre ikke ret længe, når den slippes løs i naturen, hvor den aldrig har lært at jage, siger Jens Jokumsen.

Annonce

De hårde tal

Ud af de 500 sager, hvor kæledyrene er blevet efterladt og overladt til sig selv, er flertallet katte, fortæller familiedyrschefen.

Ifølge ham er der flere årsager til, hvorfor det netop er i sommerperioden, der er travlest på internaterne. Her spiller kattene en større rolle.

- Det er typisk i foråret hunkattene er i løbetid, og det betyder, at man henover sommeren vil finde mange kattekillinger, forklarer Jens Jokumsen.

Han forklarer, at mange ejere til usteriliserede katte bliver overraskede over, at deres hunkat pludselig har killinger, og derfor ikke er klar til at tage hånd om tre til seks ekstra katte, som det er typisk for et kuld killinger. Derfor havner mange killinger i sidste ende på internaterne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Se billederne: Væltet lastbil med skinker forventes fjernet mellem klokken 13 og 14

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce