Annonce
Danmark

Sommerferien står for døren: Det skal du vide om ny rejseaftale

Fra 21. april vil Udenrigsministeriets rejsevejledning ikke længere konsekvent fraråde rejser til hele verden. Såfremt det lokale smittetal ikke er for højt, og der ikke er nogen særlige virusmutationer i området, vil et land få farven gul i rejsevejledningen, hvor det blot anbefales, at man er forsigtig. I første omgang vil der dog stadig være testkrav ved ind- og udrejse. Arkivfoto: Eric Gaillard/Reuters/Ritzau Scanpix
Restriktionerne for ind- og udrejse af Danmark lempes i fire faser med start 21. april. Fremover vil Udenrigsministeriets rejsevejledning tage højde for lokale smittetal og mutationer, der afgør, om et land er gult, orange eller rødt i vejledningen. I rejsebureauerne mærker de allerede efterspørgslen på sommerferie i udlandet.

Regeringen og samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Nye Borgerlige blev tirsdag aften enige om en aftale, der lemper på restriktionerne for rejseaktiviteter ind og ud af Danmark.

Lempelserne finder løbende sted i fire faser frem mod 26. juni, hvor det forventes, at der på tværs af EU-landene er implementeret et fælles coronapas.

Men hvad betyder aftalen? Hvornår kan vi rejse frit igen? Og hvor kan man egentlig rejse hen?

Annonce

Det giver avisen dig overblik over her.

1 Hvad er op og ned i aftalen?

Siden januar har Udenrigsministeriets frarådet alle rejser til hele verden – symboliseret med en rød farve på det verdenskort, man kan se på ministeriets hjemmeside under ’Rejsevejledninger'.

Fra 21. april, hvor første fase af aftalen træder i kraft, vil alle lande ikke længere være malet røde på kortet.

Her går Udenrigsministeriet tilbage til hver uge at vurdere risikoen ved at rejse til et givent land, så hvert land nu får sin egen risikovurdering, hvor der tages højde for lokale smittetal og tilstedeværelsen af mulige virusmutationer helt ned på regionsniveau.

Et land vil være gult, hvis smittetallet, det såkaldte "incidensniveau", er under 20 nysmittede per 100.000 indbyggere per uge. Her lyder det i rejsevejledningen, at man skal være forsigtig, men der vil ikke være krav om isolation, hvis man kommer hjem fra et 'gult' land.

Der vil dog fortsat være testkrav før og efter indrejse fra et gult land.

Overskrider et land et incidensniveau på 30 nysmittede, vil det få farven orange, der betyder, at alle unødvendige rejser frarådes.

2 Hvornår kan man rejse uden restriktioner?

I fase to, der forventes at gælde fra 1. maj, kan færdigvaccinerede danskere og udlændinge fra EU- og Schengenlande, der er gule eller orange på Udenrigsministeriets kort, rejse ind og ud af Danmark, uden at de behøver at blive testet eller gå i isolation efter indrejse til Danmark.

Personer, der til den tid ikke er færdigvaccinerede, vil skulle fremvise en negativ coronatest, der ikke er mere end 48 timer gammel, når de rejser ind i Danmark.

Fase tre ventes at træde i kraft 14. maj, når alle danskere over 50 år, der ønsket at blive vaccineret, har fået første stik.

Her hæves incidensgrænsen, der afgør om et land er gult eller orange i rejsevejledningen, fra 20-30 smittede per 100.000 indbyggere til 50-60 smittede, så det efter planen bliver muligt at rejse til endnu flere lande end tidligere.

Den fjerde fase i aftalen skal træde i kraft, når der er indført et fælles coronapas på tværs af EU-landene. Forventningen er ifølge aftalen, at det sker 26. juni.

Når EU's coronapas er indført, vil man kunne rejse ind og ud af gule lande i Europa uden krav om test eller isolation ved ind- og udrejse, såfremt man kan dokumentere, at man er vaccineret, har en negativ test eller formodes at være immun på grund af tidligere smitte.

3 Hvor kan man så rejse hen?

Indtil 21. april fraråder Udenrigsministeriet fortsat alle rejser til hele verden.

Allerede nu er det dog ikke umuligt at rejse ud i verden, hvis man er villig til at løbe risikoen.

Kommer man fra et højrisikoland, hvilket Danmark i øjeblikket er klassificeret som, skal man kunne fremvise en negativ PCR-test, der ikke er mere end 72 timer gammel, hvis man for eksempel rejser ind i Spanien.

Derudover skal man udfylde en formular med kontakt- og sundhedsoplysninger 48 timer før indrejse.

Vil du absolut til Frankrig, skal du også kunne fremvise en negativ test. Myndighederne i Frankrig anbefaler også, at rejsende selvisolerer sig i 7 dage efter indrejse.

Desuden gælder lokale restriktioner også for turister i Frankrig, så man må ikke bevæge sig længere væk end 10 kilometer fra sin bopæl.

Hvordan mulighederne for at rejse ud i verden ser ud, når rejsevejledningerne ændres 21. april, afhænger af lokale smittetal og tilstedeværelsen af virusmutationer, som man vil undgå at få ind i Danmark.

4 Hvad siger rejsebranchen?

I Rejseselskabet Spies er man glad for, at incidensgrænsen for de gule og orange zoner i udlandet efter planen hæves fra 20-30 smittede per 100.000 indbyggere til 50-60 smittede fra midten af maj.

Det fortæller administrerende direktør i Spies, Jan Vendelbo, der allerede kan mærke, at danskerne er ferielystne.

- Vi kunne mærke det, da der i sidste uge begyndte at komme indikationer på en genåbningsplan for rejser, har vi haft det bedste bookingtal, siden coronaen brød ud, siger han til Ritzau.

Hos Bravo Tours har telefonerne været ’rødglødende’, så man onsdag inden middag allerede havde solgt 128 rejser på én time, fortæller administrerende direktør Peder Hornshøj til BT.

I Danmarks Rejsebureau Forening har man til gengæld ikke armene i vejret.

Foreningens administrerende direktør, Lars Thykier, anser ikke den hævede incidensgrænse som nogen garanti for, at danskerne kan komme på udlandsferie til maj.

- Det er ikke nogen gylden aftale. Vi ved endnu ikke, hvor mange regioner, der bliver hævet til gul, når vi rammer midten af maj, siger han til Ritzau.

5 Hvad siger partierne?

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder aftalen 'et vigtigt skridt' mod gradvist og sikkert at kunne lade danskerne rejse på ferie igen.

- Samtidig er det afgørende, at vi går forsigtigt og fornuftigt frem. Danmark står et godt sted. Vi må ikke risikere et tilbageslag nu. Derfor må vi tage højde for, at smitten stiger flere steder i Europa og risikoen for nye mutationer, udtaler han i en pressemeddelelse.

For regeringens støtteparti SF har det været vigtigt, at indrejserestriktionerne lempes på en klog måde.

-Mange lande er lige nu inde i hårde nedlukninger, og vi ved, at de nye mutationer kommer ved indrejse fra andre lande. Derfor er vi nødt til at tænke os om, inden vi bare giver los, siger partiets retsordfører, Karina Lorentzen.

I Venstre er man glad for, at kravene for incidenstallene hæves markant, hvilket giver bedre mulighed for ind- og udrejse af Danmark.

- Vi åbner markant i forhold til både at rejse på ferie, men også at få turister ind i landet. Og vi åbner for, at man kan rejse hurtigere og lettere på ferie, hvis man er vaccineret, siger partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, til Ritzau.

Kilder: Udenrigsministeriet, Ritzau, BT

Annonce
Annonce
Sydjylland

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Sydjylland For abonnenter

Råddent arbejdsmiljø plager stadig ungdomspsykiatri: Ansatte bliver mobbet på jobbet og stoler ikke på ny ledelse

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Kolding

38-årig mand er varetægtsfængslet: Politiet fandt pistol i havegrill og patroner i opvaskemaskinen

Vejen

Lokalarkivets mand: Skrot det forslag

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Debat: Der mangler milliarder til cykelstierne

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Hal bliver spækket med 17 spritnye bilprojekter: - Jeg har mange sommerfugle i maven

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Sydjylland

Kun to ud af ti kommuner vækker corona-bekymring - men tre mennesker er døde med sygdommen

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Aabenraa

Hjørnets fremtid er på spil: Her er planen for lukket værtshus

Annonce