Annonce
Varde

Sommerhuse i Grærup skal være lavere - ejer får ja til alle andre ønsker

Det er i det her område, der er bygget et sommerhus, og der nu kan bygges to yderligere. Ejeren får grundlæggende tilladelse til alt, hvad han har ønsket, hvis bare sommerhusene ikke bliver højere, end de ville have været, hvis deklarationen i området var blevet fulgt. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Ejeren af grund ved Grærup Fiskesø får godkendt alle sine ønsker til dispensationer - dog skal sommerhusene være lavere.
Annonce

Grærup: Skal kommunen tillade få brud på byggereglerne - eller mange brud?

Groft sagt var det spørgsmålet i byrådet tirsdag aften.

Sagen drejer sig om sommerhuse ved Grærup Fiskesø. Her er reglerne allerede brudt. Der er støbt en sokkel, der er 60 centimeter for høj. Desuden har sommerhusejeren ønsker til en række andre dispensationer - blandt andet skal soklen på et andet sommerhus hæves med 90 centimeter.

Sådan lyder byrådets beslutning

  • Venstre, Dansk Folkeparti og Borgergruppen stemte for et forslag fra Preben Friis-Hauge (V), og det blev derfor byrådets beslutning.
  • Beslutningen lyder: "Ansøgningen om ændringer og dispensationer imødekommes, idet dispensation til forøgelse af sokkelkoter betinges af en tilsvarende reduktion af byggeriets maksimale højde. Kip på sommerhusets tag kan således ikke blive højere, end hvis byggeriet havde været opført i overensstemmelse med deklarationen".
  • Også da der blev givet tilladelse til sommerhusene i 2015, var det kun Venstre og Dansk Folkeparti, der stemte for. De to partier har sammen flertallet i byrådet.
Annonce

Ændret holdning til højden

Venstre var tidligere klar til at give alle ønskede dispensationer, men har skiftet mening. Ifølge Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik, er det for at komme mindretallet i møde, at han på byrådsmødet stillede et forslag om, at når soklen bliver højere, så skal byggeriets maksimale højde sættes ned. Det vil sige, at kip på sommerhusets tag ikke bliver højere, end hvis byggeriet havde været opført i overensstemmelse med deklarationen. Til gengæld bliver alle andre ønsker om dispensationer imødekommet.

Venstre, Dansk Folkeparti og Borgergruppen stemte for det forslag, og dermed var flertallet hjemme for at tillade forholdsvis mange ændringer af byggeriet i Grærup i forhold til de regler, der egentlig gælder i området.

Annonce

Tillader selvtægt

Mindretallet stemte for et ændringsforslag fra Niels Christiansen (K), hvor politikerne siger nej til en række dispensationer i forhold til vejforløb og nedsivningsanlæg. Niels Christiansen synes grundlæggende ikke, at der skulle bygges sommerhuse på arealet, men når det nu skal være, så kan han godt leve med højere sokler, hvis bare sommerhusene samlet set ikke bliver højere end i de oprindelige regler.

Han har dog ingen forståelse for, at Venstre, DF og Borgergruppen vil give en række af de andre dispensationer.

- Jeg synes, byrådet er nødt til at tænke på, at når vi er nødt til at give dispensationer og tillade nogle ting, så skal det ikke være i elastik i metermål, sagde han.

Mere skarpt formulerede gruppeformand Søren Laulund (S) sig, da Socialdemokratiet egentlig slet ikke ønsker at give dispensationer. Partiet støtter kun Niels Christiansens forslag, fordi det trods alt er mere restriktivt end Preben Friis-Hauges.

- Det drejer sig såre simpelt om at bevare vores naturperler. Desværre er Venstre villig til at give dispensation og dermed tillade selvtægt, sagde Søren Laulund.

Annonce

Dispensation på dispensation

Også Borgergruppen er kritisk over, hvor meget byrådsflertallet vil tillade.

- Hvis man gang på gang i det udvalg (Udvalget for Plan og Teknik, red.) giver dispensationer, så kan man jo ikke regne med noget som helst, sagde gruppeformand Henrik Vej Kastrupsen (BG).

Niels Christiansen bakkede op:

- Når andre borgere overholder tingene, så er der en forventning om, at det også skal gælde for andre, sagde han.

Til gengæld ser Preben Friis-Hauge ikke noget problem i dispensationer. Han påpeger, at der bliver givet dispensationer i cirka halvdelen af alle byggetilladelser i sommerhusområderne, og at det også var sådan før kommunesammenlægningen.

Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Lone må lukke ned for bryllups-biks i tre uger: Overnatningsmuligheder på Fanø er revet væk

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce