Annonce
Kolding

Sommerhusejere dybt skeptiske overfor dige til millioner

Nogle sommerhusejere ved Binderup og Grønninghoved fik vandet faretruende tæt på under stormfloden i januar 2017, og nogle af dem fik det indenfor - men problemet er slet ikke stort nok til at forsvare et stort digebyggeri, mener en aktionsgruppe, som nu opfordrer grundejerne ved Gørnninghoved, Bjert og Binderup strande til at give deres mening til kende. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Sig nej, lyder opfordringen fra en protestgruppe til grundejerne ved Binderup, Bjert og Grønninghoved strande. De mener, at et dige på over to kilometer er at skyde gråspurve med kanoner.

Kolding: En stor gruppe sommerhusejere er gået til kamp mod aktuelle planer om at bygge et over to kilometer langt dige til 17-18 millioner kroner langs kysten ved Binderup Strand, Bjert Strand og Grønninghoved Strand. Formålet med diget er at beskytte 536 fritidshuse i området mod oversvømmelse og sikre husenes værdi.

Men sådan et dige er helt unødvendigt og penge lige ud ad vinduet for hovedparten af sommerhusejerne, som skal betale det selv. Og det vil også være ødelæggende for den smukke natur, mener aktionsgruppen.

Derfor har de netop omdelt en skrivelse til omkring 500 grundejere i området. Her opfordres de til at melde tilbage med et foreløbigt "nej" til diget.

"For det er på forhånd tilkendegivet, at en realisering af projektet ikke bliver aktuel, hvis et flertal af dem, som skal betale gildet, går imod", står der i skrivelsen, som er underskrevet af 38 grundejere på bl.a. Kystvej, Søren Krogs Vej og Gl. Strandvej.

De 38 henviser i deres opråb til, at kommunen i følge kystbeskyttelsesloven kan pålægge de grundejere, der opnår beskyttelse eller anden fordel ved et dige, selv at betale for det.

Annonce

Stormflod

Stormfloden i starten af januar 2017 medførte oversvømmelser flere steder langs kysten i Binderup-Grønninghoved.Omkring 15 sommerhuse blev oversvømmet. Der blev målt vandstande 163 centimeter over dagligt vande, da stormfloden toppede i Kolding.

Den generelle vandstigning som følge af klimaforandringer ventes at være omkring 25 centimeter indenfor de næste 50 år.

Kun lille opbakning

Det er Kolding Kommune og en anden og meget mindre gruppe af sommerhusejere i området - den såkaldte digegruppe - der har taget initiativ til arbejdet med digeprojektet, og Kolding Byråd har bevilget penge til forundersøgelser og skitseprojekter.

Det har blandt andet resulteret i en rapport fra det rådgivende ingeniørfirma Niras, som beskriver forskellige modeller for digets udformning og den økonomiske fordelingsnøgle.

Derefter har Kystvej Vejlaugs formand, som er medlem af den lille digegruppe, på vegne af alle grundejere i Grønninghoved og Binderup ansøgt Kystdirektoratet om tilladelse til projektet, skriver aktionsgruppen og fortsætter:

"Det må være på sin plads her at nævne, at bestyrelsen på Kystvejs Vejlaugs generalforsamling erkendte, at formanden ikke har mandat til at repræsentere vejlaugets medlemmer".

I et brev til byrådets politikere har gruppen tilføjet, at "vi har kun mødt forsvindende få tilhængere af et dige, når vi går rundt og taler i området. Dette gælder i udpræget grad også husejere i første række".

Information, tak

Peter Nicolaisen fra Søren Krogs Vej 1 er en af de 38 fra Kystvejs Vejlaug, der har skrevet under på opråbet og været rundt med det i sommerhus-postkasserne.

- Vi har ikke kunnet få udleveret mail-adresserne på medlemmerne af de syv-otte grundejerforeninger, der er i området, så nu krydser vi fingre for, at de får kigget i deres postkasser. Det er jo efterår, siger han.

Peter Nicolaisen mener ligesom de øvrige medlemmer af nej-gruppen, at et dige på 2,3 kilometer er skudt langt over målet.

- Ved en oversvømmelse som den, vi så sidste gang, får 12-15 huse vand op i haven eller ind i huset. Men der kan gøres mange ting ved det, som ikke koster det store besvær, siger Peter Nicolaisen, som ligeledes efterlyser mere information om projektet til dem, som risikerer at blive berørt.

Nej-gruppen havde onsdag fået opbakning fra yderligere cirka 50 sommerhus-ejere i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

Annonce