Annonce
Kolding

Sommerhusejere får starthjælp til stormflodssikring

Mange sommerhusejere ved Binderup og Grønninghoved fik vandet faretruende tæt på under stormfloden i januar, og nogle af dem fik det indenfor. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Koldings politikere vil have skub i stormflodssikringen ved Grønninghoved og Binderup. Derfor betaler kommunen regningen for et skitseprojekt til et dige - i hvert fald i første omgang.

Binderup/Grønninghoved: De cirka 370 sommerhusejere langs kysten ved Bjert, Binderup og Grønninghoved får nu kommunal økonomisk starthjælp til at komme i gang med at stormflodssikre deres fritidshuse.

Selvom Kolding Kommune kunne vælge at lade husejerne sejle i deres egen sø, så har byrådets flertal nemlig besluttet, at kommunen skal betale for de forundersøgelser og skitser, der skal til, for at der kan bygges et dige langs kysten.

Derfor har de afsat en million kroner i budgetaftalen for 2018, som de indgik i sidste uge.

Millionbevillingen skal i første omgang ses som et udlæg, fordi det nye byråd, der tiltræder 1. januar, kan vælge at forlange pengene tilbagebetalt af lodsejerne, som ifølge kystbeskyttelsesloven selv skal deles om regningen for at få sikret deres huse mod stormflod.

- Så det er udgangspunktet, at forundersøgelser og skitseprojektering bliver en del af den store regning. Men lige nu er vi der, hvor vi ikke ved, om lodsejerne overhovedet kan enes om et projekt. De har ikke engang dannet et digelaug endnu. Så hvis det hele falder fra hinanden, har vi brug for en bevilling fra byrådet, forklarer miljøchef Jakob Weber, som påpeger, at million-bevillingen sikrer, at forarbejdet til diget kan gå i gang omgående.

- Ellers skulle vi først have haft lodsejerne til at sætte 700.000-800.000 kroner ind på en konto, og det er nok lidt svært, siger han.

Annonce

Stormflod

Stormfloden i starten af januar medførte oversvømmelser flere steder langs kysten i Binderup-Grønninghoved.Omkring 15 sommerhuse blev oversvømmet.

Der blev målt vandstande 163 centimeter over dagligt vande, da stormfloden toppede i Kolding.

Mange sommerhusejere ved Binderup og Grønninghoved fik vandet faretruende tæt på under stormfloden i januar, og nogle af dem fik det indenfor. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Rulle videre

Formand for byrådets miljøudvalg, Birgitte Kragh (V), forventer, at Kolding Kommune allerede i starten af 2018 vil være klar med et skitseprojekt, og så vil kommunen indkalde lodsejerne til stormøde, oplyser hun.

Hvorfor skal kommunen lægge ud for sommerhusejerne?

- Fordi der også er en offentlig interesse i at kyssikre området, bl.a. fordi kommunen ejer vejene i området.

Vil kommunen også lægge ud, når andre stormflodstruede husejere skal i gang?

- Hvis det her projekt bliver gennemført, er det tanken, at lodsejerne skal betale pengene tilbage, og så kan de måske rulle videre og bruges til den næste kystsikring, siger Birgitte Kragh.

Mange sommerhusejere ved Binderup og Grønninghoved fik vandet faretruende tæt på under stormfloden i januar, og nogle af dem fik det indenfor. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Danmark

Første dansker er blevet ramt: TV2-medarbejder er konstateret smittet med coronavirus

Annonce