Annonce
Danmark

Sommerhushaven

Ny bog med tips til planter ved sommerhuset.

Ny bog: Sommerhushaven skal være hyggelig og nem, uden at den minder om en urskov.

Jens Thejsen har netop skrevet bogen "Sommerhushaven". Det er en have, der mere eller mindre er kombinationen mellem den vilde og den kultiverede have. Fokus i bogen er rettet mod det beplantningsmæssige og ikke så meget mod opholdspladser og ideer hertil.

Bogen er delt op i fire hovedafsnit. Det er strandhaven, skovhaven, den fugtige have og lidt spøjs den svenske torphave.

Det er både en styrke og en svaghed, at der gennemgås fire forskellige typer af sommerhusgrunde. Måske var det bedre at lave fire små bøger i lommeformat. Tre til danskerne og en til Sverige. De fleste af os kun har en sommerhusgrund og ligger den i Sverige, er det måske ikke så interessant at læse om en dansk strandhave. Der er rigtig mange gode bud på blomster, urter, buske og træer til de enkelte havetyper, men meget få billedeksempler af planterne.

Styrken, og dem er der heldigvis flest af, er, at kapitlerne om de forskellige typer trods alt giver inspiration. De er mange ideer og megen god viden under hvert afsnit, og der tages i høj grad udgangspunkt i omgivelserne og fremme af biodiversitet.

Bogen indeholder også mere generelle kapitler om stier i sommerhushaven, forskellige hegnstyper, et afsnit om invasive arter, plantningstips og generelle og brugbare landskabsmæssige betragtninger.

Bogen er på 92 sider, prisen 250 kr. og forlaget er Vingefang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russisk storhold

Annonce