Annonce
Indland

Udlejere: Vores gæster er i tvivl om de må tage i sommerhus

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Udlejere savner klart svar om påsketure i sommerhus. Det er ikke forbudt at gøre, oplyser Mette Frederiksen.

Udlejningsbureauerne ønsker en klar melding fra statsminister Mette Frederiksen (S), om man må tage i sommerhus i påsken.

Det skriver Feriehusudlejernes Brancheforening i en pressemeddelelse.

- Udlejningsbureauer er blevet kimet ned af bekymrede danskere, fordi du (Mette Frederiksen, red.) nævnte danskeres ophold i sommerhuse.

- Derfor er der behov for en klar melding, skriver foreningen i pressemeddelelsen, som også er udformet som et brev til statsministeren.

Carlos Villaro Lassen, administrerende direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening, forklarer, at siden statsministerens udmelding i mandags er en del feriegæster kommet i tvivl, om de kan og må tage i sommerhus i påsken.

Men ifølge ham har udlejningsbureauerne ikke kunnet svare på mange af de kommende gæsters spørgsmål.

- Mange opfatter meldingen, som om man ikke må (tage i sommerhus, red.).

- Men der er ikke nogen regel, der forbyder, at man kommer ud til sommerhuset, siger han.

Mette Frederiksen skriver tirsdag aften på Facebook, at det ikke er forbudt at tage i sommerhus. Hun opfordrer dog til, at borgerne ikke rejser for meget rundt til nye steder, da smitten er skævt fordelt i Danmark.

- Vi ved, at påskedagene normalt er nogle travle rejsedage. Og det skal vi undgå, at de bliver i år. Ellers risikerer vi, at alle vores bestræbelser på at holde smitten nede ikke lykkes, skriver Mette Frederiksen.

Ifølge Carlos Villaro Lassen har Danmarks grænselukning på grund af frygt for spredning af coronavirus betydet, at 1,4 millioner udenlandske overnatninger er blevet aflyst og dermed en tabt omsætning på over en milliard kroner i hele værdikæden.

Statsministerens opfordring blev blandt andet begrundet med, at smitten ikke skal bredes fra landsdel til landsdel.

Den holdning er Carlos Villaro Lassen enig i, og derfor råder han også til, at gæsterne kan bruge sommerhusene til isolation.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce