Annonce
Esbjerg

Sommerhusudlejningen på Fanø er gået i stå: 87 procent mister deres indtægter

Danibo fortæller, at de har haft fire gode vækstår, hvor 2020 skulle have været det femte. Det er der nu blevet lavet om på. Arkivfoto: Johan Gadegaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Grundet corona-krisen og den megen tvivl om, hvorvidt danske turister er velkomne på Fanø i påsken, forventes det ikke, at ferieøen bliver nær så befolket over de næste to weekender, som den plejer at være. Fanøfærgen har også været nødt til at aflyse flere afgange.
Annonce

Fanø: Danske turister har været i tvivl, om de var velkomne på Fanø i påsken efter statsministerens udmeldinger og de mange turist-debatter, der har floreret på især Facebook. Lagt sammen med de mange usikkerheder, der er forbundet med at rejse fra sine vante omgivelser til nye, regner Fanø ikke med, at det bliver en særlig lukrativ påske, som det ellers plejer at være.

- Der vil komme væsentlig færre til Fanø, end der plejer at gøre i påsken. Udlejningen er nærmest gået i stå. Så det her er en påske, der nok bare skal i glemmebogen, siger Poul Therkelsen, direktør for Fanø Turisme.

For Danibo, den store udlejer af sommerhuse på Fanø, er der langt imellem de underskrevne kontrakter. Sidste år havde de 540 ankomster i påsken, men i påskeweekenderne for uge 14 og 15 har de nu kun 70 ankomster. Et fald på 87 procent, der ender med at ramme sommerhusejernes private pengepung.

- Ejerne skal stadig betale ejendomsskatter, forsikringer og abonnementer, lys, vand og varme. Privat er deres jobs og pensionsopsparing måske også i fare. Hvis situationen fortsætter ind i juni og juli måned, er det frygteligt, siger Hanne Thyssen, administerende direktør hos og medejer af Danibo.

Skal du i sommerhus? Politiet råder dig til at genoverveje

Syd- og Sønderjyllands Politi frygter, at påsketurisme på kryds og tværs af sommerhuskoncentrationerne i Blåvand, Rømø, Vejers og Fanø vil skabe nye smittekæder. Derfor opfordrer politikredsen til, at man tænker grundigt over, om man nu også skal afsted.

- Hvis du beslutter dig for at tage afsted, er det utrolig vigtigt, at du tager dine gode vaner hjemmefra med dig. Det er lige nu, vi alle sammen har ansvar for at holde fast og holde ud. (...) Vi har hver en del af ansvaret for det - også hvis man vælger at tage i sommerhus, fortæller politidirektør Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Derfor har politikredsen opstillet nogle råd, de danske turister bør følge:

  • Fællesspisning med naboerne frarådes.
  • Køb eventuelt ind hjemmefra, så du ikke kommer ind i fyldte butikker på feriestedet.
  • Når I går eller cykler en tur, så vælg områder, der ikke er overrendte.

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi

Annonce

Det skulle have været en god påske

Fanølinjen har også valgt at foretage reduktioner i sejlplanen for perioden 3. april til og med den 13. april, da rejseaktiviteten er meget begrænset grundet corona-krisen. Alt i alt bliver 98 ture aflyst.

- Vi ved jo, at der ikke kommer tyske turister, da grænserne er lukket, og vi ved også, at rigtig mange sommerhusejere på Fanø allerede er taget til øen. Så vi har tilrettelagt trafikprogrammet efter den efterspørgsel, vi forventer, fortæller Jesper Maack, PR- og kommunikationschef hos Fanølinjen og uddyber:

- Vi har forventninger om en stille påske. Vi har stadig masser af kapacitet, og hvis der skulle blive behov, lader vi blot den anden færge sejle lidt længere.

Påsken skulle ellers have været en god tid for de mange erhvervsdrivende på Fanø, hvor sommerhusudlejningerne starter en domino-effekt, der når helt ud til øens mange virksomheder. Men nu falder brikkerne ikke på plads, som de plejer.

- I år falder påsken sent, og det ville have betydet, at vi ville have ligget godt i svinget, fordi vi ikke er i kamp med skiferier og rejser til de varme lande. Det her skulle have været en af de bedre påsker for os, siger Hanne Thyssen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

De gule veste på Debelvej

Annonce