Annonce
Aabenraa

SOSU Syd får stort tilskud: Nu kan vi se længere ud i fremtiden

Lotte Dalegaard Pedersen glæder sig over, at SOSU Syd nu er sikret tilskud nogle år frem. Arkivfoto: André Thorup
SOSU Syd er en af 12 erhvervsskoler, der modtager det såkaldte udkantstilskud. Nu har et bredt politisk flertal besluttet, at tilskuddet skal fortsætte frem til 2022, og det glæder direktør Lotte Dalegaard Pedersen.

Aabenraa: - Hvor dejligt!

Sådan lyder reaktionen fra Lotte Dalegaard Pedersen, direktør på SOSU Syd, efter et bredt politisk flertal har besluttet, at social- og sundhedsskolen i Aabenraa får del i det såkaldte udkantstilskud. I alt uddeles der 10 millioner kroner til 12 erhvervsskoler, og dem får SOSU Syd lidt over 840.000 kroner af.

Tilskuddet er ikke nyt, men det har ikke været en selvfølge, at det skulle fortsætte. Nyt er det også, at tilskuddet gælder frem til 2022. Det glæder Lotte Dalegaard Pedersen.

- Det betyder jo, at vi kan planlægge længere frem end bare fra år til år og tage længere lys på med hensyn til den store opgave, vi står over for med at rekruttere til det her område. Kommunerne kommer til at mangle rigtig mange hjælpere og assistenter, og med den slags penge her kan vi se lidt længere ud i fremtiden, siger hun.

Annonce

Udkantstilskud

Det særlige tilskud blev indført under finanslovforhandlingerne i 2018. Her blev der afsat 40 millioner kroner til at løfte erhvervsuddannelserne i udkantsområderne frem mod 2022. Af den pulje blev 10 millioner i 2019 brugt til et særtilskud til 12 små erhvervsskoler og -gymnasier i yderområder. Det blev dog dengang ikke vedtaget, at puljen også for fremtiden skulle udmøntes, hvorfor skolerne har levet i stor uvished om deres økonomiske situation.

Flere initiativer

I begyndelsen af året lancerede skolen en ny DigiTech-uddannelse med et særligt fokus på velfærdsteknologi, og man har indgået et samarbejde med Meyers Madhus om en konkret maduddannelse for at vise, at mad og fællesskab også er en del af branchen.

- Med de her penge vil der være mulighed for at sætte flere af den slags initiativer i gang, så vi kan vise nogle nye sider af faget, siger Lotte Dalegaard Pedersen

Folketingspolitiker Jesper Petersen (S) fortæller, at partiet og de øvrige aftalepartier med tilskuddet vil understøtte en mangfoldighed af uddannelsesmuligheder uden for de største byer.

- Det handler selvfølgelig om at sikre, at der er gode uddannelsestilbud i vores landsdel, som er noget af det, jeg arbejder for. Med det her tilskud viser vi, at vi prioriterer, at de også skal være her, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce