Annonce
Vejen

Sosu-uddannelse sat under pres: - Vi har brug for flere elever

Sosu-uddannelsen i Vejen, som er en afdeling under SOSU Esbjerg, er under pres, fordi for få elever har søgt om optagelse til august. Foto: SOSU Esbjerg
Der er for få tilmeldte til et af de indledende grundforløb på Sosu-uddannelsen i Vejen, der for mange unge kan være første skridt på vejen mod en social- og sundhedsuddannelse. Der bliver holdt møde den 28. april, hvor problemstillingen er på dagsordenen.

Uddannelse: Borgere i Vejen Kommune, som drømmer om at om få en social- og sundhedsuddannelse, har siden 2017 haft mulighed for at tage Grundforløb 1 og Grundforløb 2 på Vejen Business College. Forløb, der kvalificerer eleverne til at kunne blive optaget på Sosu-uddannelsens hovedforløb i Esbjerg, men som nu står overfor en stor udfordring. Der er nemlig kun syv tilmeldte til Grundforløb 1, der starter til august.

- Vi har brug for flere elever, for vi kan ikke køre et hold med kun syv på. Vi vil jo meget nødigt tabe det her på gulvet, så vi skal selvfølgelig have fundet nogle løsninger, fortæller afdelingschef for Ældre & Rehabilitering, Kirsten Dyrholm Hansen.

Grundforløb 1 og 2

Grundforløb 1 er for dem, der har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for de seneste 2 år.

Det er et indledende forløb, der skal give en fornemmelse af, hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse.

Når man er færdig, kan man vælge at fortsætte på SOSU Esbjerg som social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent eller pædagogisk assistent.

Det er også muligt at søge videre på andre erhvervsuddannelser, uden at man behøver at tage et nyt Grundforløb 1.

Grundforløb 2 er for dem, der har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end 24 måneder siden.

Derfor blev der for et par uger siden afholdt et møde mellem Ældre & Rehabilitering, Arbejdsmarkedsafdelingen, Social- og Sundhedsskolen, og Skoler, Kultur og Fritid med henblik på at finde flere elever til uddannelsen. Den 28. april sætter parterne sig sammen igen for at vende mulighederne.

Annonce

- Fra alle sider vil vi strække os rigtig langt for at fastholde tilbuddet, også set i lyset af de rekrutteringsudfordringer som vi har på social- og sundhedsområdet. Vi vil helt sikkert tabe nogen, hvis tilbuddet ikke udbydes lokalt, så det her er meget vigtigt for os, forklarer Kirsten Dyrholm Hansen.

Langt til Esbjerg

Det var tilbage i 2017, at Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg åbnede en afdeling på Vejen Business College.

- Vi har haft hold, hvor der stort set ikke har været noget frafald på, så på den måde har uddannelsen været meget populær, siger Kirsten Dyrholm Hansen.

Hvor Grundforløb 2 henvender sig til dem, der har afsluttet folkeskolen for mere end 24 måneder siden, så retter Grundforløb 1 sig primært mod de unge, som lige har færdiggjort sin 9. eller 10. klasse. Og netop for at få sendt de unge godt videre i uddannelsessystemet, er det ifølge underviser på Sosu-uddannelsen Esbjerg/Vejen Lone Thagaard Ovesen vigtigt, at Vejen Kommune udbyder forløbet.

- Grundforløbet er jo en del af fødekæden, hvis de skal videre. Og hvis man som ungt menneske kommer fra Vejen Kommunes opland og skal transportere sig til Esbjerg, så kan det godt være en udfordring.


Fra alle sider vil vi strække os rigtig langt for at fastholde tilbuddet, også set i lyset af de rekrutteringsudfordringer som vi har på social- og sundhedsområdet. Vi vil helt sikkert tabe nogen, hvis tilbuddet ikke udbydes lokalt, så det her er meget vigtigt for os.

Kirsten Dyrholm Hansen


Lone Thagaard Ovesen fortæller yderligere, at de normalt har mellem 13 og 18 elever på Grundforløb 1. Nu bliver der så kigget på, om det vil være muligt at udvide målgruppen for at få flere elever til at starte på Grundforløb 1.

- Vi arbejder blandt andet på, om vi både kan finde flere unge, der har lyst til at starte samtidig med, at vi måske kan tage en ældre målgruppe ind, som har brug for et ekstra forløb, siger afdelingschef Kirsten Dyrholm Hansen fra Vejen Kommune.

Annonce

Corona har svækket dialogen

Ifølge underviser Lone Thagaard Ovesen bærer corona en stor del af skylden for, at antallet af tilmeldte til forløbet er noget lavere end normalt. De mange aflysninger af arrangementer har gjort det sværere at få fat på de unge mennesker.

- Vi har desværre ikke haft den kontakt med de unge, som vi plejer. Vi har blandt andet ikke haft mulighed for at afholde Åbent Hus eller brobygning. Det har resulteret i, at den tætte dialog med de unge og deres forældre er blevet svækket, siger Lone Thagaard Ovesen.

I den kommende tid vil Sosu-uddannelsen i Vejen gøre, hvad den kan for at få flere elever ind på grundforløbene, som Lone Thagaard siger. De vil forsøge at reklamere for uddannelsen på flere platforme.

- Vi regner bestemt med, at vi kan fortsætte efter sommerferien, men lige nu er det bare vigtigt for os at vise, at vi har plads til flere elever, siger Lone Thagaard Ovesen.

Afdelingschef for Ældre & Rehabilitering i Vejen Kommune, Kirsten Dyrholm Hansen, arbejder på, hvad der kan blive gjort, så Grundforløb 1 fortsat kan udbydes i Vejen Kommune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Annonce