Annonce
Varde

Spørge Jørgen: Det er et skråplan at kræve penge for at kigge kommunen i kortene

Niels Jørgen Nielsen er en af dem, der i høj grad har benyttet sig af muligheden for at søge aktindsigt i sager ved Varde Kommune. Han er politisk aktiv og interesseret og han varsler, at der er flere sager, han vil bore i. Arkivfoto: Morten Nielsen
Varde Kommune vil have penge for at give borgere aktindsigt. Det er et skråplan, siger lokallistens Niels Jørgen Nielsen og varsler, at han har flere forespørgsler på vej.

Kommunen: En af de ting, der adskiller et åbent demokrati fra mere lukkede styreformer, er borgernes frie ret til at kigge myndighederne i kortene.

Der er nogle ting, jeg vil tage op og søge aktindsigt i. Det hele har stort set noget med kommunens forvaltning at gøre og den oplysning, jeg fik fra kommunaldirektøren, om at møder blandt medarbejdere ved Varde Kommune koster 240 millioner kroner om året. Dén sag vil jeg forfølge, og jeg vil også spørge til, hvad der er brugt af konsulenter i kommunen i 202.

Niels Jørgen Nielsen

Det vil Varde Kommune ikke ændre på, men byrådet besluttede tirsdag, at det nu skal koste penge at få papirer fra kommunen.

Først når der er tale om over 100 sider, men det gør ikke den store forskel, mener Niels Jørgen Nielsen, spidskandidat for Lokallisten 2017, der ikke opnåede valg – men, som har søgt en del aktindsigter, og varsler, at flere er på vej.

Annonce

- Det er et skråplan, at kræve betaling for aktindsigt. Hvis vi overhovedet skal have mulighed for at vide, hvad der foregår i kommunen, er vi nødt til at kunne søge aktindsigt, og at få det på tryk, siger han.

Også selvom betaling først skal ske for sager over 100 sider?

- Det er jo en stillingskrig fra deres side. Da jeg søgte aktindsigt i hal-sagen fra Ansager blev de ved med at sige, at jeg kunne komme til Varde og læse papirerne, men jeg sagde, at jeg var ligeglad med, om papirerne fyldte en eller to paller, de havde bare at aflevere dem, siger han og fortsætter:

- Jeg kan godt se det fra forvaltningens side, men betaling for aktindsigt begrænser borgernes muligheder, og årsagen til, at folk søger aktindsigt, er jo, at de vil have viden om, hvad der foregår.

Niels Jørgen Nielsen sad i byrådet, indkaldt som suppleant i sommer, da sagen om betaling for aktindsigt blev behandlet første gang i økonomiudvalget.

- De begrundede det med, at det er en stor arbejdsbelastning. Så sagde jeg, at det måske er fordi Varde Kommune kører tingene for lukket.

Niels Jørgen Nielsen har ikke sendt en eneste forespørgsel om aktindsigt til kommunen siden valget den 16. november, hvor hverken han eller andre kandidater fra Lokallisten 2017 blev valgt ind. Men han varsler, at han kommer stærkt tilbage.

- Der er nogle ting, jeg vil tage op og søge aktindsigt i. Det hele har stort set noget med kommunens forvaltning at gøre og den oplysning, jeg fik fra kommunaldirektøren, om at møder blandt medarbejdere ved Varde Kommune koster 240 millioner kroner om året. Dén sag vil jeg forfølge, og jeg vil også spørge til, hvad der er brugt af konsulenter i kommunen i 2021, siger han.

Et dårligt signal

En anden, der jævnligt har søgt aktindsigt, er Tommy Søndergaard, der blandt andet hjælper en del borgere, der føler sig i klemme i kommunen.

Tommy Søndergaard mener, politikerne måske glemmer, at borgerne i forhold til det offentlige er de egentlige arbejdsgivere, og derfor har legitim ret til at få aktindsigter. Arkivfoto: Lasse Waarsøe Witt

Tommy Søndergaard er selv tidligere personalechef ved Varde Kommune, og har undervist på forvaltningshøjskolen.

Jeg har aldrig følt mig som en snushane, når jeg har henvendt mig.

Tommy Søndergaard

- Det er et dårligt signal at lave lokale regler for betaling for aktindsigt, siger han og fortsætter:

- Man glemmer måske, at det er borgerne, der i forhold til det offentlige er de egentlige arbejdsgivere og derfor har en legitim ret til at kigge magthaverne i kortene.

Personligt vurderer han, at han har søgt om aktindsigt 6-7 gange i 2021, for det meste baseret på borgerhenvendelser, og han har i øvrigt altid fået en god og professionel hjælp, siger han.

- Jeg har aldrig følt mig som en snushane, når jeg har henvendt mig, siger han.

Hørshold borgmester berygtet for at søge aktindsigt

En, der er kendt for at søge aktindsigt i alverdens sager, er tidligere borgmester i Hørsholm, Uffe Thorndal.

Den tidligere borgmester har søgt så mange aktindsigter, at det er oplevet som en belastning for medarbejdere i kommunale forvaltninger.

Uffe Thorndal er medstifter af Borgerretsbevægelsen og han er tidligere i bladet "Danske Kommune" blevet omtalt for ligefrem at chikanere via ansøgninger om aktindsigt.

Annonce
Varde For abonnenter

Trafikplaner for millioner i Blåvand holder for rødt lys - er først færdig i 2025

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Familie betalte selv for succesfuld genoptræning efter voldsom blodprop, men nu er Linda opgivet af kommunen: Jeg troede, systemet var til for at hjælpe borgeren

Erhverv For abonnenter

Se listen: 34 Kolding-firmaer og 88 medarbejdere blev ramt af konkurs i 2021

Tønder For abonnenter

På størrelse med 3000 fodboldbaner: Virksomhed vil forsyne stort set hele Sønderjylland med gigantisk solcellepark

Aabenraa

Boligsalget sætter endnu engang rekord: Tyskere er vilde med at flytte til Aabenraa

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Kultur For abonnenter

Lars bor i et hus med en helt særlig historie: Fra sin altan har han en unik udsigt over hele Kolding

Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Erhverv For abonnenter

Så er den gal igen: Grillkiosk får bøde for indtørret kødsaft, fedtperler og seks kolde pølser med en afløbsslange henover

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Aabenraa For abonnenter

Tysk par er faldet perfekt til i Hostrupskov: - Naboerne kom med blomster efter få dage

Billund For abonnenter

Maskinfabrik vokser: Snart breder virksomheden sig over 2000 kvadratmeter

Haderslev

Konservativ opsang: - Stop den discountbutik. Det bliver området ikke kønnere af

Annonce