Annonce
Udland

Spansk parlament suspenderer nyvalgte fængslede cataloniere

Angel Navarrete/Ritzau Scanpix
Tirsdag forlod fire cataloniere fængslet for at blive taget i ed til parlamentet. Fredag er de suspenderet.

Det spanske parlament har suspenderet fire catalanske politikere - heriblandt Cataloniens tidligere vicepræsident Oriol Junqueras.

Det oplyser parlamentets formand, Mertxell Batet, fredag.

De fire blev ved sidste måneds valg i Spanien valgt til parlamentet.

Det skete, mens de fortsat sidder fængslet og afventer retsforfølgelse i forbindelse med en løsrivelseskrise i den nordøstlige spanske region i 2017.

Spaniens Højesteret tillod tirsdag de fire politikere at forlade fængslet for en kort stund. Her blev de taget i ed til parlamentet.

Det er nu op til de fire suspenderede politikere at beslutte, om deres sæder i parlamentet skal stå tomme, eller om de vil lade andre politikere komme til.

Hvis de forbliver ubesatte, kan det vise sig at være en fordel for premierminister Pedro Sanchez, der i øjeblikket forsøger at sikre sig genvalg efter valget i slutningen af april. Det vurderer nyhedsbureauet Reuters.

I så fald vil antallet af parlamentsmedlemmer nemlig falde, og han vil måske kunne klare sig uden opbakning fra det catalanske løsrivelsesparti ERC.

Tilbage i 2017 afholdt Catalonien den 1. oktober en folkeafstemning om løsrivelse fra det øvrige Spanien. Afstemningen var erklæret forfatningsstridig af den spanske forfatningsdomstol.

Afstemningen udløste en af de værste politiske kriser i Spanien i mange år.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce