Annonce
Billund

Sparekassedirektør fyrer svineavler: Vi tror, det er bedre med en ny ledelse

Bernhard Mortensen er ikke længere leder af sit store svinebrug.

Onsdag blev svineavler Bernhard Mortensen fyret som leder af sin egen bedrift. Den Jyske Sparekasse , der for to år siden eftergav ham gæld på 100 mio. kroner, mener, der er brug for en ny ledelse.

GRINDSTED: Den Jyske Sparekasse har mistet troen på, at Bernhard Mortensen var den rigtige til at føre sit store svinebrug videre. Det er baggrunden for, at sparekassen onsdag satte Bernhard Mortensen fra bestillingen.

Det konkrete forløb er sparekassedirektør Claus E. Petersen fåmælt omkring:

- Vi forsøger at varetage vores økonomiske interesser bedst muligt, og der er vi kommet til et sted, hvor vi tror, at det er bedre med en ny mand, siger han.

Kort før jul sagde Claus E. Petersen ellers det modsatte i forbindelse med en serie om konkurser i landbruget til JydskeVestkysten. Her pointerede han, at sparekassen oftest vælger at overtage et konkursramt landbrug og ansætte landmanden til at passe bedriften.

- Både økonomisk og menneskeligt har det vist sig at være det bedste. Man har flere eksempler på, at de produktionsmæssige resultater stiger. Det siger noget om det fuldkommen umenneskelige pres, landmanden har været under. Nu kan han koncentrere sig om at passe gården. På den måde kommer han også bedre videre, sagde sparekassedirektøren for cirka en måned siden.

- Hvad har forandret sig?

- Det er rigtigt, at det tit er det bedste. Her har vi vurderet, at det vil være det bedste at foretage en udskiftning af ledelsen.

Bernhard Mortensen er ifølge Den Jyske Sparekasse ikke længere på gården. Om han fortsat bebor sit store hus på Lundhedevej, ønsker Claus E. Petersen ikke at svare på. Han pointerer blot, at sparekassen respekterer de aftaler, der i sin tid blev indgået med Bernhard Mortensen.

- Vi lever naturligvis op til de aftaler, der har været. Vi respekterer de kontraktlige aftaler omkring økonomi og andre ting, siger han.

Bernhard Mortensen fik i 2015 eftergivet gæld på 100 millioner kroner og fortsatte som leder af bedriften. Det skete ifølge sparekassen for, at kreditorerne kunne gøre sig håb om at få en del af pengene tilbage, hvis der blev rettet op på gårdens økonomi. Det er der ifølge sparekassen fortsat udsigt til, at de vil få.

- Det, man kan realisere i et effektivt svinebrug, ser ganske positivt ud. Kreditorerne behøver ikke at fortvivle. Tværtimod, siger Claus E. Petersen.

Annonce

Sagen kort

Den Jyske Sparekasse eftergav i 2014 Bernhard Mortensen en gæld på 100 millioner kroner og lod ham fortsætte som leder af det store svinebrug, der har cirka 20 ansatte.


  • Produktionen fortsætter.

  • Onsdag blev en ny ledelse registreret hos Erhvervs- og selskabsstyrelsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce