Annonce
Esbjerg

Sparetider: Fanø dropper de svages tænder og sparer 8.000 årligt

Socialt udsatte skal ikke længere have gratis tandpleje på Fanø. Det rammer fire personer, der nu selv må grave dybt i lommerne efter 1.975 kroner årligt. Foto: Lars Rasborg/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Et par håndører i kommunens lomme og mundhygiejnen ud af vinduet. Det kan være realiteten på Fanø fra 2020, når der indføres brugerbetaling på specialtandplejen. Der er nemlig kun tale om fire borgere, der er en del af det gratis tilbud. Ifølge udvalgsformanden er der dog ingen risiko forbundet med den ekstra udgift til de socialt udsatte.

Fanø: Rene og sunde tænder. Det får Fanøs socialt udsatte i øjeblikket gratis hjælp til, men deres mundhygiejne er nu på spil efter en politisk beslutning om håndører og rimelighed.

Social- og sundhedsudvalget besluttede på det seneste udvalgsmøde, at Fanø Kommune skal indføre egenbetaling på specialtandplejen for personer over 18 år. Det er et tilbud for sindslidende og fysisk og psykisk udviklingshæmmede, der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud. Indtil nu har Fanø Kommune betalt den fulde pris for tilbuddet, men det skal ikke længere gøre sig gældende fra 2020.

Specialtandplejen på Fanø

Specialtandplejen er for sindslidende og fysisk og psykisk udviklingshæmmede, der ikke kan benytte almindelige tandplejetilbud. Den maksimale egenbetaling er 1.975 kroner ifølge 2019-priserne.

Den maksimale egenbetaling for patienter i omsorgstandplejen i 2019 er 530 kroner.

Esbjerg, Varde og Vejen kommune er blandt de kommuner, der har egenbetaling på specialtandplejen på maksimalt 1.975 kroner årligt.

Håndører i lommen

På Fanø er der i øjeblikket fire, der er en del af tilbuddet. De fire risikerer nu at skulle betale op til 1.975 kroner årligt for specialtandplejen. Det drejer sig altså om en maksimal besparelse på 7.900 kroner om året. Men ifølge formanden for Social- og sundhedsudvalget, Johan Brink Jensen (S), handler det i bund og grund slet ikke om penge. Hertil henviser han også til Fanøs nyeste motto. Nemlig at de, der kan selv, skal selv. Det har kommunen i forbindelse med budgettet 2020 indført på flere områder blandt andet klippekortordningen.

- Det er et lille antal, så det handler ikke så meget om kroner og øre, men mere om en vis lighed. Vi er en lille kommune, så det drejer sig om små tal og rimelighed, og vi synes, at en rimelig brugerbetaling er i orden, siger Johan Brink Jensen.

Men det handler heller ikke kun om, at man skal bidrage selv. Tværtimod handler besparelsen også om, at kommunen skal kunne fastholde serviceniveauet på nogle helt andre områder.

- Hvis vi vil opretholde serviceniveauet, er man nødt til at sige, at alle skal bidrage. Det her er en sund måde at gøre det på, så vi fortsat kan levere god ældrepleje, skoletilbud og børnepasning, siger udvalgsformanden som forklaring på, hvorfor de har godkendt indstillingen.

Annonce

Hvad med risikoen?

Kommunen er opmærksom på, hvor vigtig god mundhygiejne er. Det gør byrådet klart i budgetteksten for 2020, hvor de skriver, at 'omsorgstandplejen har en vigtig forebyggende effekt, fordi det forebygger infektioner'. Omsorgstandplejen gælder i Fanø Kommune blandt andet beboere på plejehjem.

Netop oplysningerne om de forebyggende effekter ligger der flere undersøgelser til grund for. Dertil kommer samtidig problemerne med prisniveauet. I forvejen er der færre unge mellem 18 og 25 år, der går til tandlæge. I 2017 var det kun 38 procent af denne gruppe, der slog et smut forbi tandlægen en gang om året. Det kan skyldes flere ting, men en del unge samt formanden for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist, har flere gange forklaret, at det skyldes prisen.

Den risiko affejer Johan Brink Jensen dog rimelig hurtigt i dette tilfælde.

- Det er to meget forskellige problemstillinger. Jeg synes, at det er rigtig godt, at udsatte grupper får god hjælp, men det er ikke det samme som, at man ikke selv skal bidrage. Det er jo ikke sådan, at de bliver ladet i stikken, siger han.

Annonce

De andre kommuner

Både lighed og rimelighed finder Johan Brink Jensen ved at kigge over til fastlandet. Esbjerg, Varde og Vejen kommuner har nemlig alle indført brugerbetaling på specialtandplejen. Dertil kan forvaltningen i Fanø Kommune oplyse, at øvrige kommuner i Region Syddanmark allerede opkræver egenbetaling for brug af specialtandplejen. Derfor mener udvalgsformanden, at det er helt okay at gøre det samme på Fanø.

- Forvaltning blev opmærksomme på, at stort set alle kommuner har egen betaling. Så vi synes, det gav god mening, at vi gjorde det samme, siger Johan Brink Jensen.

Brugerbetalingen træder i kræft fra 2020, men den vil ifølge priserne for 2019 ikke komme til at overskride 1.975 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce