Annonce
Esbjerg

Speciallæge dømt for at kigge i ansattes oplysninger

En kvindelig speciallæge fra Esbjerg blev tirsdag dømt for at have kigget i personfølsomme data for to tidligere medarbejdere. Arkivfoto.

En speciallæge i Esbjerg blev tirsdag dømt for at have kigget i to tidligere medarbejderes personfølsomme data.

Rettelse, 29. marts 2017, 13.47: Af den oprindelige artikel fremgik det, at det var de to tidligere medarbejdere, der havde lagt sag an. Det er ikke tilfældet. Det er Sundhedsstyrelsen, der har ført sagen.

ESBJERG: Tirsdag faldt der dom i en sag ved Retten i Esbjerg, hvor en kvindelig speciallæge var tiltalt for at overtræde Sundhedsloven ved to gange at have klikket ind på to tidligere medarbejderes personfølsomme oplysninger på hendes specialklinik. Dommen lød på en bøde på 250 kroner, og så skal hun også betale for sagens omkostninger.

De to medarbejdere var begge tidligere ansat som sygeplejersker. Den ene fra 2008-2013, mens den anden var ansat fra 2011-2014. I perioden mens de var ansat, var begge kvinder også patienter på klinikken, men det er først efter deres afskedigelse, at problemerne er opstået.

Begge tidligere medarbejdere opdagede nemlig, at den dømte speciallæge havde været inde og kigge på deres personlige sundhedsoplysninger på hjemmesiden sundhed.dk. Det havde hun ikke fået lov til, og det er dermed i strid med loven.

Annonce

Sundhed.dk

På sundhed.dk kan alle borgere logge sig på med nem-id og tjekke egen sundhedsjournal. Her ligger bl.a. oplysninger fra den praktiserende læge, fra eventuelle sygehusophold samt medicinkort. Praktiserende læger, speciallæger og tandlæger har adgang til patientdata på sundhed.dk, men kun som led i et behandlingsforløb.

Utilfredshed med eget system

Den nu dømte speciallæge nævnte flere gange, da hun afgav forklaring i retten i sidste uge, at hun ikke var klar over, at hun havde klikket ind på noget, hun ikke måtte.

- Jeg ville, som jeg altid gør, ind og sikre, at patienterne var blevet afsluttet korrekt. Så er jeg kommet til at trække oplysninger fra sundhed.dk, hvilket mit system tillader uden at afgive en advarsel om, at det er det, jeg gør, sagde hun i retten.

Debatten omkring den dømte speciallæges system på klinikken fyldte en del under selve retssagen, hvor flere eksperter var indkaldt som vidner.

- Det er korrekt, at der er problemer med nogle af systemerne, men jeg vil understrege, at det er en læges eget ansvar, at hun har et system, der lever op til gældende lovgivning, lød det fra en afdelingsleder hos Sundhedsdatastyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sønderborg

Så du det?

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce